του Δημήτρη Παπαφώτη
Την εντολή της άμεσης υποχώρησης όλων των στρατιωτικών μονάδων που βρίσκονται στην περιοχή του Ντονέτσκ, διέταξε επισήμως ο Ζελένσκι. Επίσης, διέταξε και την ταυτόχρονη απομάκρυνση των πολιτών.
Ρωσικός θρίαμβος στο Ντονμπάς
Οι Ρώσοι κατηγορούν τους Ουκρανούς ότι θα χρησιμοποιήσουν τους αμάχους πολίτες σαν «ανθρώπινη ασπίδα» κατά την υποχώρηση του στρατού τους. Το αποτέλεσμα είναι όμως το ίδιο. Οι Ρώσοι καταφέρνουν να ολοκληρώσουν την κατάληψη (ή απελευθερώσουν όπως ισχυρίζονται οι ίδιοι) της περιοχής του Ντονέτσκ. Και μάλιστα με ελάχιστες ανθρώπινες απώλειες για τον ρωσικό στρατό και τους συμμάχους του. Αυτό αποτελεί έναν ρωσικό θρίαμβο. Αναμφισβήτητα.
Οι ασταμάτητοι, πυκνοί και σαρωτικοί βομβαρδισμοί των Ρώσων έφεραν το αποτέλεσμα που τόσο πολύ επιθυμούσε ο Πούτιν.Νομίζουμε ότι είναι περιττό να αναφέρουμε τα τεράστια πολιτικά κέρδη για τον Ρώσο πρόεδρο από αυτήν την εξέλιξη.
Δεν πάει καλά η Ουκρανική αντεπίθεση
Την ίδια στιγμή, η «μεγάλη αντεπίθεση» που τόσο καιρό έλεγαν οι Ουκρανοί ότι θα εξαπολύσουν για να απελευθερώσουν το νότο της Χώρας, δεν φαίνεται να πηγαίνει καλά. Σε αυτήν την αντεπίθεση οι Ουκρανοί βασίζουν τα πάντα. Κυριολεκτικά!
Βασικό εμπόδιο και εδώ είναι το ρωσικό πυροβολικό. Είναι τόσο μεγάλος ο αριθμός πυροβόλων που καταφέρνουν και συγκεντρώνουν οι Ρώσοι κάθε φορά εκεί που χρειάζεται, ώστε κάθε σοβαρή στρατιωτική απόπειρα των Ουκρανών εξαϋλώνεται…
Να γιατί ο πόλεμος θα συνεχιστεί
Ο πόλεμος φθοράς καλά κρατά και όλα δείχνουν ότι θα συνεχιστεί για καιρό ακόμα. Για να είμαστε ακριβείς, ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας έχει κάθε λόγο να τον συνεχίσει. Δείτε γιατί:
1. Κάθε εβδομάδα που περνά καταφέρνει μικρά αλλά μεγάλης αξίας εδαφικά κέρδη, χωρίς να έχει αξιόλογες ανθρώπινες απώλειες. Αυτό το επιτυγχάνει ισοπεδώνοντας από μακρυά με το πυροβολικό και την αεροπορία τις αμυντικές θέσεις των Ουκρανών, χωρίς να χρειάζεται να εμπλέξει το ρωσικό πεζικό. Αυτούς τους στέλνει μετά. Αφού έχει εξαϋλωθεί κάθε ουκρανική αντίσταση…
2. Προκαλεί στους Ουκρανούς τεράστιους αριθμούς ανθρώπινων απωλειών σε αξιόμαχο προσωπικό, το οποίο είναι σε έλλειψη πλέον για το Ουκρανικό Επιτελείο και αυτό αρχίζει να φαίνεται έντονα στα πεδία των μαχών.
3. Ο χειμώνας πλησιάζει και ευρισκόμενος σε πόλεμο (με την Δύση ουσιαστικά περισσότερο παρά με τους δύστυχους Ουκρανούς) έχει κάθε δικαίωμα να στραγγαλίζει ενεργειακά τις δυτικές κυβερνήσεις ελπίζοντας στην ανατροπή τους (Ιταλία Μάριο Ντράγκι) και την αντικατάστασή τους με άλλες φιλικότερες προς εκείνον.
4. Επιταχύνει την μη αναστρέψιμη πλέον πορεία αποδολαροποίησης της παγκόσμιας οικονομίας, κατακρημνίζοντας τις Η.Π.Α. από τον θρόνο του «πλανητάρχη».
5. Διατηρεί υψηλά τις τιμές σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο, πετυχαίνοντας ταυτόχρονα δύο στόχους. Ο πρώτος, να γεμίζει τα ταμεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας εξευτελίζοντας όλους εκείνους τους παγκοσμίου φήμης οικονομικούς αναλυτές, οι οποίοι φανατικά υποστήριζαν ότι η Ρωσία θα γονατίσει από τις κυρώσεις της Δύσης. Ο δεύτερος στόχος είναι και πάλι οι αντιρωσικές κυβερνήσεις της Δύσης, οι οποίες εάν δεν ανατραπούν θα πάθουν ότι έπαθε ο Μακρόν στη Γαλλική Βουλή.
Και οι Αμερικανοί στους κερδισμένους
Φυσικά, δεν είναι μόνο η Ρωσία του Πούτιν που κερδίζει από το Ουκρανικό. Κερδισμένοι, μάλιστα σε μεγάλο βαθμό, είναι και οι Αμερικανοί. Να γιατί:
1. Βρήκαν τρόπο να «κόψουν τα πόδια» των Γερμανών. Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες η Γερμανία θα έχει έλλειμμα και όχι πλεόνασμα. Ταυτόχρονα την …βάζουν στη θέση της γεωπολιτικά. Επιβεβαιώνονται εκείνοι, σε όλα αυτά τα χρόνια της απόλυτης Γερμανικής οικονομικής ισχύος και κυριαρχίας του Βερολίνου σε όλους τους μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι δεν σταμάτησαν λεπτό να υποστηρίζουν ότι η Γερμανία ήταν και παραμένει – καθαρά γεωπολιτικά – ένας νάνος!
2. Κατάφεραν να κόψουν τους δεσμούς των Ρώσων με τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Δεσμοί που ολοένα και περισσότερο γινόντουσαν ισχυρότεροι τα τελευταία χρόνια, χάρη στις «πλάτες που έκαναν» οι Γερμανοί προς αυτόν τον σκοπό.
Έτσι οι Η.Π.Α. διατηρούν τον απόλυτο έλεγχο στην Ευρώπη πετώντας έξω τους Ρώσους και κρατώντας κάτω τους Γερμανούς. Αυτός δεν ήταν άλλωστε και ο σκοπός της ίδρυσης του ΝΑΤΟ;
Να κρατά στην Ευρώπη τους Γερμανούς κάτω, τους Ρώσους έξω και τους Αμερικανούς μέσα. Τι στοίχημα βάζετε ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας Μανουέλ Μακρόν δεν θα ξαναπεί, όπως έκανε πριν δύο χρόνια, ότι το ΝΑΤΟ είναι εγκεφαλικά νεκρό;
Βέβαια, οι Η.Π.Α. πρέπει να προσέξουν να μην πάρουν επάνω τους τη δυσαρέσκεια των Ευρωπαίων πολιτών προς τις κυβερνήσεις τους.Να μην περάσει στην κοινή γνώμη δηλαδή, πως για ότι γίνεται στην Ουκρανία και για την ταλαιπωρία των Ευρωπαίων ευθύνονται οι Αμερικανοί.
Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για τα συμφέροντά τους στην Ευρώπη.Θα επέστρεφε ένα γιγαντιαίο κύμα αντιαμερικανισμού στην Ευρώπη, που εκείνο της δεκαετίας του 1970 θα έμοιαζε σαν …βόλτα στο πάρκο.
του Δημήτρη Παπαφώτη με πηγές από τον Διεθνή Τύπο