Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2024

Τάζουν για …το μέλλον προεκλογικά, νέα μείωση στις εργοδοτικές εισφορές

Share

Τάζουν για …το μέλλον προεκλογικά, νέα μείωση στις εργοδοτικές εισφορές!

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο στο Action24, ανέφερε ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης εξετάζεται νέα μείωση κατά μία μονάδα των εργοδοτικών εισφορών, αλλά και φοροελαφρύνεις και μέτρα στήριξης στον βαθμό που το επιτρέπει ο δημοσιονομικός χώρος, καθώς και ότι αναζητά πρόσθετους πόρους για να επεκτείνει και το πρόγραμμα «Σπίτι μου».

Σημειώνεται πως σήμερα οι συνολικές εισφορές είναι 36,18% (13,87% εργαζομένου/ 22,31% εργοδότη), όταν το 2020 ήταν 39,66% (15,33% εργαζομένου/24,33% εργοδότη).

Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι σε πρώτη φάση η μείωση κατά μία μονάδα των εργοδοτικών εισφορών, μέτρο το οποίο όπως είπε έχει σημαντικό δημοσιονομικό αποτύπωμα, για να προσθέσει ότι «όσο σχεδιάζουμε μεσοπρόθεσμα την πορεία του προϋπολογισμού, μπορώ να σας πω ότι οι πρώτες μειώσεις φόρων θα αφορούν εργοδοτικές εισφορές», ανέφερε.

Η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ότι το 2025 θα εφαρμοστεί ένα πακέτο στήριξης των εισοδημάτων και μειώσεων φόρου συνολικού ύψους 780 εκατ. ευρώ.

Στα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί και αναμένεται να ψηφιστούν εντός του έτους περιλαμβάνονται νέα αύξηση συντάξεων μεσοσταθμικά στο 2,55%, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες, μόνιμη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, αύξηση του στεγαστικού φοιτητικού επιδόματος, αναστολή του ΦΠΑ στις νεόδμητες οικοδομές.

«Μελετάμε την αγορά του Airbnb σε μια λογική να δούμε στην Αθήνα πόσο μπορούμε να περιορίσουμε τη βραχυχρόνια μίσθωση για να απελευθερώσουμε ακίνητα για μακροχρόνια μίσθωση» ανέφερε ο Πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν απορρίπτει όλες τις προτάσεις της αντιπολίτευσης για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης.

«Έχουμε βάλει ήδη κανόνες και υποχρεώσεις για όσους αντιμετωπίζουν το Airbnb ως μπίζνα, έχουν δηλαδή από τρία ακίνητα και πάνω» είπε και πρόσθεσε ότι «θα δούμε και πόσο χρόνο πρέπει να επιτρέπουμε συνολικά στη διάρκεια του έτους να νοικιάζεται ένα διαμέρισμα βραχυχρόνια».

Αναφερόμενος στην ακρίβεια ο πρωθυπουργός δήλωσε πως είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, σημειώνοντας ότι έχουμε πληθωρισμό τροφίμων πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. «Η ακρίβεια θα αντιμετωπιστεί μόνο με περαιτέρω στήριξη του εισοδήματος.

Οι μισθοί αυξάνονται» σημείωσε για να προσθέσει ότι το πρόβλημα με τις πολυεθνικές οξύνθηκε τον τελευταίο χρόνο και έκρινε πως έπρεπε να κάνει αυτή την παρέμβαση.

Πηγή: dimosio.gr

Διαβάστε περισσότερα

Άλλες ειδήσεις