Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2024

Πρώιμος ο τρύγος αλλά το κρασί θαυμάσιο!

Share

Ναι μεν, πρώιμος ο τρύγος φέτος αλλά το κρασί αναμένεται …θαυμάσιο!

Βάσιμες οι προσδοκίες των οινοπαραγωγών για μια εξαιρετική χρονιά το 2024 σε ότι αφορά την ποιότητα των οινοποιήσιμων σταφυλιών στην Ηλεία. 

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν οι γεωπόνοι, με βάση τις εκτιμήσεις τους για φέτος.

Τα σταφύλια δοκιμάστηκαν στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες του προηγούμενου διαστήματος.

Ο τρύγος τους θα ξεκινήσει νωρίτερα, από κάθε άλλη χρονιά.

Όμως, αναπτύχθηκαν σωστά, χωρίς ασθένειες με αποτέλεσμα τα σταφύλια, να δώσουν κατά την περίοδο του τρύγου μια άριστη ποιότητα μούστου.

Αυτό κατ’ επέκταση σημαίνει ότι οι οινολόγοι των κτημάτων φέτος θα μπορέσουν να παράξουν ποιοτικά εξαιρετικούς οίνους.

Όσο για τις ποικιλίες κι εκεί φαίνεται πως οι πρώιμες όπως, Μοσχάτο, Σαρντονέ, Σοβινιόν, Μπλάνκ, Μαλαγουζιά, Ασύρτικο, που ευδοκιμούν στην Ηλεία, θα τρυγηθούν λίγο νωρίτερα από το κανονικό.

Όπως συνέβη και στην σταφίδα.

Τα αμπέλια που αποδίδουν κυρίως λευκούς χυμούς, ωρίμασαν νωρίτερα κάτι που οδηγεί σε περίοδο τρύγου πολλούς οινοπαραγωγούς, ακόμα και ένα δεκαπενθήμερο.

Πάντως τα σταφύλια είναι ήδη έτοιμα να αποδώσουν την «ουσία» τους και οι παραγωγοί να ξεκινήσουν άμεσα το μάζεμα.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που επισημαίνουν οι γνώστες του καλού οίνου, είναι ότι η χρονιά είναι αρκετά καλή και η ποιότητα του κρασιού που θα παραχθεί θα είναι εξίσου γευστική χωρίς οξέα και με καλή συμπύκνωση.

Την ίδια άποψη διαμορφώνουν και οι γεωπόνοι.

Βλέπουν την φετινή χρονιά τα οινοστάφυλλα με σπουδαία ποιοτική υπεροχή.

Εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών, οι εχθροί και οι ασθένειες των αμπέλων για την καλλιεργητική περίοδο 2024 δεν δημιούργησαν προβλήματα και απουσίαζαν από το «πλάνο» της καλλιέργειας.

Ωστόσο οι υψηλές θερμοκρασίες, ήταν αυτές που δημιούργησαν εγκαύματα στα σταφύλια ιδίως σε αμπελώνες που δεν ήσαν αρδευόμενοι ή δεν αρδεύονταν το διάστημα που χρειαζόταν σωστά.

Διαβάστε περισσότερα

Άλλες ειδήσεις