Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου 2024

Έρχονται αλλαγές στη νομοθεσία για τα ελαιόλαδα

Share

Έρχονται αλλαγές στη νομοθεσία για τα ελαιόλαδα.  

Η ευθυγράμμιση των προτύπων εμπορίας του ελαιολάδου της Ε.Ε θα προκύψει από την Τροποποίηση του ισχύοντος Κανονισμού (ΕΕ) 2022/2104, μετά από τις αλλαγές που εγκρίθηκαν πρόσφατα στο πρότυπο εμπορίας (IOC TRADE STANDARD) του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας για τα ελαιόλαδα (όλες τις κατηγορίες ελαιολάδου) και τα πυρηνέλαια, με κύρια την εμφάνιση των δενδροδιαγραμμάτων απόφασης για καμπεστερόλη και Δ7-στιγμαστερόλη. Στο συνημμένο Πίνακα εμφανίζονται οι αλλαγές που θα ψηφιστούν άμεσα.

Ο ΣΕΒΙΤΕΛ παρακολουθεί στενά με τους ειδικούς εμπειρογνώμονες του που αποτελούν και Μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής Χημικών (ΣΕΧΕ/ΣΕΒΙΤΕΛ), κάθε αλλαγή της ενωσιακής και διεθνής νομοθεσίας για το ελαιόλαδο και το πυρηνέλαιο και ενημερώνει άμεσα και έγκαιρα τις επιχειρήσεις – Μέλη του.

Η συμμετοχή όσο περισσότερων επιχειρήσεων του κλάδου τυποποίησης και εξαγωγής αλλά και με την συμμετοχή και εκπροσώπων από τον πρωτογενή τομέα, εξασφαλίζει πληροφόρηση και στοιχεία για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά από όλη την Ελλάδα και από όλες τις ποιοτικές κατηγορίες ελαιολάδων και πυρηνελαίων, δυναμώνει την επιχειρηματολογία μας στις διαβουλεύσεις και θωρακίζει τα ελαιοκομικά μας προϊόντα.

Την ίδια στιγμή, μειώσεις προετοιμάζονται στα όρια των Αρωματικών Υδρογονανθράκων Ορυκτελαίων (MOAH) και στα όρια των ολικών στερολών, αλλαγές οι οποίες θα δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα σε μεγάλο ποσοστό των ελληνικών ελαιολάδων και πυρηνελαίων και απαιτούν την επαγρύπνηση όλων μας.

Με την ευκαιρία αυτής της επικοινωνίας, ο ΣΕΒΙΤΕΛ καλεί όλες τις τυποποιητικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις ελαιολάδων να εγγραφούν ως Μέλη του και να ενώσουν τις προσπάθειές τους για την ανάδειξη του εθνικού μας προϊόντος στην θέση που του αξίζει.

Διαβάστε περισσότερα

Άλλες ειδήσεις