Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2024

Ζημιά 35 εκατ. στο Δημόσιο από την στήριξη της Aegean με 120 εκατ.

Share

Ζημιά 35 εκατ. ευρώ αφήνει στο Δημόσιο η στήριξη της Aegean με 120 εκατ.

Η κυβέρνηση σπεύδει να ασκήσει τα warrants με τιμή 11,43 ευρώ και θα πάρει πίσω 85,4 εκατ. Αν περίμενε μια άνοδο της μετοχής στα 14 – 15 ευρώ θα μπορούσε ακόμη και να βγει με κέρδος από τη συναλλαγή.

Με ζημιά σχεδόν 35 εκατ. ευρώ βγαίνει το Ελληνικό Δημόσιο από την υλοποίηση του σχεδίου κρατικής ενίσχυσης της Aegean, προκειμένου να ξεπεράσει τις βαριές συνέπειες της πανδημίας covid-19. Από τα 120 εκατ. ευρώ που παρείχε το Δημόσιο στην κορυφαία αεροπορική εταιρεία της χώρας ως χορηγία για να αντιμετωπίσει τις ζημιές που προκλήθηκαν από τα έκτακτα μέτρα για την πανδημία, θα πάρει πίσω μόνο τα 85,4 εκατ. ευρώ.

Το σχήμα κρατικής ενίσχυσης που είχε εγκριθεί από την Κομισιόν για την Aegean ήταν μια κεφαλαιακή ενίσχυση, που όμως είχε ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Δεν πήρε τη μορφή συμμετοχής στο μετοχικό κεφαλαίο της Aegean, η οποία θα είχε οδηγήσει σε μερική κρατικοποίησή της, κάτι που συνέβη σε άλλες χώρες την περίοδο της πανδημίας -στην Ελλάδα, μετά την τραυματική εμπειρία της Ολυμπιακής, η έννοια της κρατικοποίησης αερομεταφορέα δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστική για τους πολιτικούς, ενώ την αντίθεσή του είχε εκφράσει κατηγορηματικά ο Ευτύχης Βασιλάκης.

Με βάση τον ειδικό κανονισμό για τις κρατικές ενισχύσεις, η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε από την Επιτροπή να εγκρίνει μια δωρεά 120 εκατ. ευρώ προς την Aegean για την κάλυψη των ζημιών που υπέστη από τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στις αερομεταφορές.

Για την ενεργοποίηση αυτής της ενίσχυσης, που επέτρεψε να καλυφθούν οι τεράστιες απώλειες κεφαλαίου της εταιρείας, χρειάσθηκε πρώτα να καλύψουν οι ιδιώτες μέτοχοι μια αύξηση κεφαλαίου κατά 60 εκατ. ευρώ.

Το σχήμα που εφαρμόσθηκε θα μπορούσε…   διαβάστε τη συνέχεια στην πηγή

Διαβάστε περισσότερα

Άλλες ειδήσεις