Έκαναν βόλτα με καλάσνικοφ!

Μια υπόθεση διεθνούς τρομοκρατίας εξελίσσεται στην Αθήνα τις τελευταίες ώρες.

Ένας 22χρονος, ο Αζέρος Emin Mirzayev, υπήκοος Σουηδίας, με ιστορικό βομβιστικών επιθέσεων στη χώρα που του παραχώρησε υπηκοότητα, εντοπίστηκε από τους αστυνομικούς  στο αεροδρόμιο.

Αυτό έγινε κατά τη διάρκεια του ελέγχου διαβατηρίων, λίγο προτού επιβιβαστεί σε πτήση για την Κωνσταντινούπολη.

Σε βάρος του νεαρού Αζέρου εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για τα αδικήματα της απόπειρας υποκίνησης σε καταστροφές και της παράβασης του νόμου περί εύφλεκτων και εκρηκτικών υλών.

Όπως αναφέρει το σχετικό ένταλμα σύλληψης, ο 22χρονος στις 26 Δεκεμβρίου 2022 καθοδήγησε ομάδα ατόμων να κάνει βομβιστική επίθεση σε κτίριο κατοικιών επί της οδού Dalgrand 60 στην περιοχή Enskededalen της Στοκχόλμης.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο 22χρονος, παρά το νεαρό της ηλικίας του, είχε πλήρη γνώση του πώς τοποθετείται ο εκρηκτικός μηχανισμός και πώς να προκαλέσει βλάβες στα θύματα.

Έτσι, είπε στην ομάδα που συγκρότησε να εκσφενδονίσουν δοχείο που περιείχε εκρηκτικά και καρφιά κατά του συγκεκριμένου κτιρίου κατοικιών με στόχο την πρόκληση πυρκαγιάς και τον τραυματισμό των ενοίκων.

Ο Αζεροσουηδός την επόμενη ημέρα εκπαίδευσε άλλη ομάδα και την έστειλε να πετάξει χειροβομβίδα στο ίδιο κτίριο.

«Η ανάθεση, οι οδηγίες και οι υποδείξεις εδόθησαν από τον καταζητούμενο μέσω κρυπτογραφικού συστήματος επικοινωνίας» αναφέρεται στο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.

Η επικοινωνία με τα μέλη της τρομοκρατικής ομάδας του, σύμφωνα με τις σουηδικές Αρχές, γινόταν μέσω κρυπτογραφικού συστήματος επικοινωνίας.

Έτσι, τους εξηγούσε πώς να χειριστούν τον εκρηκτικό μηχανισμό και πώς να ρίξουν τη χειροβομβίδα.

Το τρομοκρατικό του κρεσέντο, όμως, συνεχίστηκε και το διάστημα 28-31 Δεκεμβρίου 2022.

Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, ο κατηγορούμενος υποκίνησε για ακόμα μία φορά τρίτα πρόσωπα για να κατασκευάσουν και να χρησιμοποιήσουν έναν εκρηκτικό μηχανισμό.

Αυτός, αποτελείτο από μια μπαταρία, φιτίλι και εκρηκτική ύλη. Η βόμβα τοποθετήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια επίθεσης που σημειώθηκε επί της οδού Ervallakroken 11 στη πόλη Farsta, 8 χλμ από τη Στοκχόλμη, προκαλώντας μεγάλες ζημιές.

Οι βομβιστικές ενέργειες με την καθοδήγηση του 22χρονου συνεχίστηκαν και στις 1 και 2 Ιανουαρίου 2023. Τότε υποκίνησε άλλα πρόσωπα να κατασκευάσουν μια ίδια βόμβα, την οποία τοποθέτησαν στην είσοδο κτιρίου κατοικιών στο προάστιο Västerort, που ανήκει στο δυτικό τμήμα της Στοκχόλμης.
Διαβάστε τη συνέχεια στην πηγή…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *