Τε. Σεπ 28th, 2022
υποκλοπές συζήτηση στη Βουλή

Την Παρασκευή ξεκινάει η «μάχη» στη Βουλή για την υπόθεση των υποκλοπών. Τότε, θα συζητηθεί στην Ολομέλεια η ουσία της υπόθεσης  για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, το οποιο έχει προκαλέσει «μέγα – σεισμό» στην πολιτική σκηνή.

Τη Δευτέρα 29 Αυγούστου θα συνεδριάσει ξανά η Ολομέλεια της Βουλής για να αποφασίσει για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής.

Διπλό «χτύπημα» από το ΠΑΣΟΚ

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ κατέθεσε πρόταση για εξεταστική επιτροπή με συγκεκριμένο αντικείμενο την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ και την απόπειρα παρακολούθησης μέσω Predator.

Το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ επιρρίπτει ευθύνες στον Κυριάκο Μητσοτάκη και έχει ζητήσει στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να κληθεί ο Θεμιστοκλής Δεμίρης, ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων και άλλα πρόσωπα, τα οποία θεωρεί «κλειδιά».

Την ίδια ώρα, όπως έγινε γνωστό, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, υποστηρίζοντας ότι φέρει ευθύνη και προσωπικά ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα δεχθεί να γίνει έρευνα από το 2012, μόνο όμως αν συσταθεί ξεχωριστή εξεταστική επιτροπή, καθώς κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να συμψηφίσει τις υποθέσεις.

Από πλευράς της η ΝΔ επιθυμεί να η εξεταστική επιτροπή να γίνει για τη συνολική δράση της ΕΥΠ τα τελευταία 10 χρόνια. Μάλιστα αναμένεται να καταθέσει δική της πρόταση.

ΣΥΡΙΖΑ: Εγκέφαλος του επιτελικού παρακράτους ο Μητσοτάκης

Η «γραμμή» που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ το επόμενο διάστημα αποφασίστηκε σε συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος από κοινού με το προεδρείο της ΚΟ, υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα, αφού πρώτα όλοι έβγαλαν τα κινητά τους από την αίθουσα της συνεδρίασης, σύμφωνα με κομματικές πηγές.

Ειδικότερα, σημειώνεται πρώτον, κατά τις ίδιες πηγές, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ παραμένει σταθερός σε όσα έχει διατυπώσει από την πρώτη μέρα των αποκαλύψεων».

Επισημαίνεται ότι έχει καταθέσει πρόταση για διεξαγωγή προ ημερησίας Διάταξης Συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, καθώς και έχει ζητήσει την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, «προκειμένου να κληθούν οι άμεσα εμπλεκόμενοι, Δημητριάδης, Κοντολέων, και η εποπτεύουσα εισαγγελέας της ΕΥΠ, κ. Βλάχου».

Δεύτερον, αποφασίστηκε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα υπερψηφίσει την πρόταση που κατέθεσε σήμερα το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τη σύσταση εξεταστικής Επιτροπής».

Τρίτον, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εκτιμά πως την «απόλυτη ευθύνη, πολιτική και όχι μόνο, για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, την έχει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης», σημειώνοντας ότι «οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν πως βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα επιτελικό παρακράτος με εγκέφαλο τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη».

Όπως αναφέρεται, «ο πρωθυπουργός λέει ψέματα ότι δεν γνώριζε. Αφού η πρώτη του κίνηση το 2019 ήταν να πάρει την ΕΥΠ απευθείας στο πρωθυπουργικό γραφείο, και να τοποθετήσει τον ανιψιό και στενότερο συνεργάτη του προκειμένου να οργανώσει το κύκλωμα των παράνομων παρακολουθήσεων.

‘Αλλαξε το νόμο για να μπορέσει να βάλει δικό του άνθρωπο στην ΕΥΠ, ο οποίος δεν πληρούσε τα κριτήρια. Και αργότερα, έφερε τροπολογία μετά το αίτημα του υπό παρακολούθηση δημοσιογράφου κ. Κουκάκη στην ΑΔΑΕ, προκειμένου να μην μπορεί να ενημερωθεί για την παρακολούθηση τόσο ο ίδιος, όσο και όποιος άλλος προσέφευγε στην Ανεξάρτητη Αρχή.

Και εν συνεχεία, η κυβέρνηση απέρριψε την τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για να ακυρώσει την νομοθετική συγκάλυψη των παρακολουθήσεων, ώστε να μπορεί η ΑΔΑΕ να ενημερώνει τους πολίτες ότι παρακολουθούνταν, όπως ίσχυε μέχρι την τροπολογία Μητσοτάκη».

Τέταρτον, ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά πως ο κ. Μητσοτάκης «επιχειρεί να κερδίσει χρόνο, να σβήσει τα ίχνη των παρακολουθήσεων, παράνομων και νόμιμων, και να στήσει επί της ουσίας μία μεγάλη επιχείρηση συγκάλυψης».

Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση σε αυτό συνηγορούν:

«- Η άρνησή του να πάρει πίσω την τροπολογία για την ΑΔΑΕ, ώστε να μπορούν να ενημερώνονται όποιοι πολίτες παρακολουθούνται.

Η επιχείρηση φθηνού αντιπερισπασμού με την απόφαση του κ. Μητσοτάκη να ζητήσει εξεταστική για διάστημα μίας δεκαετίας». «Υπάρχει έστω και ένας πολίτης που να πιστεύει ότι αν το καθεστώς Μητσοτάκη είχε οποιοδήποτε στοιχείο εναντίων της κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για παρόμοιες πρακτικές δεν θα το είχε ήδη βγάλει στο φως;», ρωτά ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας:

«Εκτός εάν στόχος του κ. Μητσοτάκη δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά πρακτικές και χειρισμοί της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ και του κ. Σαμαρά».

Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ υπογραμμίζει ότι «δεν έχει τίποτα να φοβηθεί, ούτε καν από την ικανότητα που έχει ένα αδίστακτο και σε πανικό καθεστώς να κατασκευάζει στοιχεία για παλιότερες κυβερνήσεις, για πολιτικούς και ακόμα και εσωκομματικούς του αντιπάλους». Ωστόσο, καλεί τον κ. Μητσοτάκη «να μην επιχειρήσει τέτοιο ανυπόστατο συμψηφισμό, που μόνο την ενοχή του επιβεβαιώνει».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.