Νοτιοκορεάτης συνελήφθη στο Βλαδιβοστόκ ως ύποπτος για κατασκοπεία.
Η Σεούλ επιβεβαίωσε σήμερα τη σύλληψη ενός Νοτιοκορεάτη στη Ρωσία με την κατηγορία της κατασκοπείας και πρόσθεσε ότι η νοτιοκορεατική πρεσβεία στη Μόσχα του προσφέρει προξενική στήριξη.
«Μόλις ενημερώθηκε για τη σύλληψη, η τοπική διπλωματική αποστολή προσέφερε την απαραίτητη προξενική στήριξη», ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις για την κράτηση του Νοτιοκορεάτη.
Χθες Δευτέρα το ρωσικό πρακτορείο TASS μετέδωσε ότι οι ρωσικές αρχές συνέλαβαν και έθεσαν υπό κράτηση έναν Νοτιοκορεάτη πολίτη, τον Μπάεκ Γουόν- σουνγκ, τον οποίο κατηγορούν για κατασκοπεία υπέρ ξένων υπηρεσιών Πληροφοριών.
Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο, ο άνδρας αυτός συνελήφθη στις αρχές του έτους στο Βλαδιβοστόκ, στη ρωσική Άπω Ανατολή, προτού μεταφερθεί στη Μόσχα τον Φεβρουάριο.
Ο Μπαέκ κρατείται στη φυλακή Λεφόρτοβο στη Μόσχα, την οποία οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας χρησιμοποιούν για να κρατούν τους φυλακισμένους σε κατάσταση σχεδόν πλήρους απομόνωσης.
Όπως ανέφερε το TASS, ο Μπάεκ Γουόν- σουνγκ είναι ο πρώτος Νοτιοκορεάτης που έχει συλληφθεί στη Ρωσία με την κατηγορία της «κατασκοπείας».
Πολλά νοτιοκορεατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο Μπάεκ ήταν ιεραπόστολος ο οποίος βοηθούσε Βορειοκορεάτες υλοτόμουςπου έχουν εγκατασταθεί στη Ρωσία και ενδέχεται να βοηθούσε επίσης Βορειοκορεάτες να φύγουν από τη χώρα τους.
Οι ρωσικές αρχές χρησιμοποιούν τον όρο «κατασκοπεία συχνά με πολύ ευρύ τρόπο», υπογραμμίζει ο καθηγητής Κορεατικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο του Όσλο Βλαντίμιρ Τιχόνοφ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτός ο δύστυχος Νοτιοκορεάτης χρησιμοποιείται ως μέσο διαπραγμάτευσης μεταξύ της Μόσχας και της Σεούλ». Όπως εξηγεί ο καθηγητής, η σύλληψή του ενδέχεται να αποτελεί μήνυμα της Μόσχας προς τη Σεούλ για την έμμεση στρατιωτική βοήθεια που παρέχει στην Ουκρανία.
Η Νότια Κορέα είναι σημαντική εξαγωγός στρατιωτικού εξοπλισμού και, αν και η εσωτερική πολιτική της της απαγορεύει να τον παρέχει σε χώρες που εμπλέκονται άμεσα σε πόλεμο, έχει πουλήσει άρματα μάχης στην Πολωνία, σύμμαχο του Κιέβου. Παράλληλα στηρίζει και τις κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Από την άλλη πλευρά, η Ρωσία καλλιεργεί στενότερες σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα η οποία, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, παρέχει πυρομαχικά στη Μόσχα για να χρησιμοποιηθούν στον πόλεμο. Η Βόρεια Κορέα και η Ρωσία το αρνούνται, μολονότι έχουν δεσμευτεί ότι θα ενισχύουν τη στρατιωτική συνεργασία τους.
Πηγή: viadiplomacy.gr