Σάββατο, 25 Μαΐου 2024

video Τους έπιασαν στην Κυλλήνη 1 εκατ. λεία

Share

Τους έπιασαν στην Κυλλήνη με 1 εκατ. λεία

Μια ανώνυμη καταγγελία έβαλε τέλος στα σχέδια λαθρεμπόρων που είχαν σκοπό να διοχετεύσουν σε αγορές του εξωτερικού χιλιάδες ολοθούρια, τα γνωστά «αγγούρια της θάλασσας», τα οποία είχαν φορτωθεί σε φορτηγό που έφτασε με το πλοίο της γραμμής από τον Πόρο της Κεφαλλονιάς στην Κυλλήνη.

761,84 κιλά

Κατά την ζύγιση και την καταμέτρηση που έκαναν οι λιμενικοί στο λιμάνι της Κυλλήνης, διαπίστωσαν ότι στο φορτίο υπήρχαν 40 κουβάδες με 21.768 ολοθούρια συνολικού βάρους 761,84 κιλών, τα οποία στο σύνολο τους είχαν μικρότερες διαστάσεις από το επιτρεπόμενο των 180 γραμμαρίων ανά τεμάχιο.

Σαν να μην έφτανε αυτό, τα δελτία αποστολής που έδειξε ο 64χρονος οδηγός του φορτηγού ανέφεραν ότι η ποσότητα είχε βάρος… 141 κιλά!

Προανάκριση

Τα ολοθούρια κατασχέθηκαν, όπως και το φορτηγό, ο οδηγός του οποίου συνελήφθη και παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηλείας, ενώ το Λιμεναρχείο Κυλλήνης συνεχίζει την προανάκριση για να εξακριβώσει ποιοι κρύβονται πίσω από την παράνομη αλίευση και μεταφορά.

Ολοθούρια

Υπενθυμίζεται ότι τα ολοθούρια είναι περιζήτητα στις αγορές της Άπω Ανατολής αλλά και της Ευρώπης, με την τιμή τους να φτάνει κυμαίνεται από 1.110 – 3.000 ευρώ το κιλό.

Η αλίευση του είδους που βρίσκεται υπό εξαφάνιση δεν είναι παράνομη – βάσει συγκεκριμένων διατάξεων (βάρος πάνω από 180 γραμμ. το τεμάχιο, ποσότητα έως 400 τεμάχια ημερησίως και δηλωμένα στο σύστημα κ.α.) όμως σε άλλες περιπτώσεις έχουν εντοπιστεί παράνομα εργαστήρια επεξεργασίας, τυποποίησης και συσκευασίας για εξαγωγή σε χώρες της Ευρώπης ή και αλλού. Στην προκειμένη περίπτωση φέρεται να μην έχουν αλιευθεί βάσει των διατάξεων της νομοθεσίας.

Γκουρμέ πανάκριβο

Όσο «αποκρουστικό» κι αν μοιάζει στην όψη, το εν λόγω αγγούρι θεωρείται ένα από τα εκλεκτότερα εδέσματα στην Ασία, ειδικά στην Κίνα και στην Ιαπωνία.

Σχεδόν 1.250 είδη να συναντώνται σήμερα σε όλο τον κόσμο.

Το ιαπωνικό ολοθούριο (namako) θεωρείται το ποιοτικότερο, με την τιμή του συχνά να αγγίζει ή να ξεπερνά και τα $3.500/κιλό.

Βρίσκεται στο μενού των πιο γκουρμέ εστιατορίων της Ασίας αλλά και σε επιλεγμένα (κινέζικα κυρίως) ντελικατέσεν.

πηγή

Δείτε το video

https://www.youtube.com/watch?v=BsJk_CMYiec

 

Διαβάστε περισσότερα

Άλλες ειδήσεις