Τετάρτη, 5 Φεβρουαρίου 2025

Βασιλόπουλος για Παγκόσμια Ημέρα Πόλεων

Share

Παγκόσμια Ημέρα Πόλεων. 

Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 31 Οκτωβρίου και είναι μια πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης.

Υπάρχουν ζητήματα όπως η περιβαλλοντική βιωσιμότητα, η κοινωνική δικαιοσύνη, η οικονομική ανθεκτικότητα και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Oρισμένες από τις βασικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν οι ευρωπαϊκοί δήμοι κατά την Παγκόσμια Ημέρα των Πόλεων, είναι:

1. Προώθηση Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης: Οι Δήμοι εστιάζουν στη βιώσιμη αστική ανάπτυξη, προωθώντας πρακτικές που βελτιώνουν το αστικό περιβάλλον και μειώνουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Όπως: α) Έργα Αναπλάσεων β)Προγράμματα Πράσινης Ενέργειας.

2. Έξυπνες Πόλεις και Ψηφιακή Καινοτομία: Παρουσιάζουν καινοτόμες ψηφιακές λύσεις που βελτιώνουν τη λειτουργία της πόλης και την ποιότητα ζωής των πολιτών.

α)Έξυπνες Υποδομές, όπως έξυπνοι φωτισμοί, αισθητήρες στους κάδους απορριμμάτων και συστήματα παρακολούθησης κυκλοφορίας

β)Ψηφιακές Πλατφόρμες για Πολίτες, που υποβάλλουν αιτήματα ή ενημερώνονται για τα έργα και τις δράσεις της πόλης τους.

3. Προστασία του Περιβάλλοντος και Δράσεις για την Κλιματική αλλαγή: Παρουσιάζουν τα σχέδιά τους για τη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και την προώθηση βιώσιμων πρακτικών

α) Δεντροφυτεύσεις και Αστικά Πάρκα

β)Ενεργειακή αποδοτικότητα όπως προγράμματα μόνωσης κτιρίων και αντικατάσταση παλαιών συστημάτων θέρμανσης με πιο αποδοτικά και φιλικά προς το περιβάλλον συστήματα.

Παγκόσμια Ημέρα Πόλεων
Παγκόσμια Ημέρα Πόλεων

4. Κοινωνική Συνοχή και Ισότητα: Αναλαμβάνουν να αντιμετωπίσουν τις κοινωνικές ανισότητες και να υποστηρίξουν ευάλωτες ομάδες.
α)Προγράμματα στέγασης άστεγων και χαμηλόμισθων. β)Κοινωνική ένταξη μεταναστών και προσφύγων.

5. Δράσεις για τη Δημόσια Υγεία και την Ευημερία των Πολιτών: α)Δράσεις για την Προώθηση της Σωματικής Άσκησης β)Προγράμματα Υποστήριξης Ψυχικής Υγείας

6. Συμμετοχή των Πολιτών στις Αποφάσεις και Συζητήσεις:

α)Διαβουλεύσεις με Πολίτες

β)Συμμετοχικοί Προϋπολογισμοί

Οι ειδικοί τονίζουν τη σημασία της συμμετοχής των νέων στη λήψη αποφάσεων για τις αστικές περιοχές για να αξιοποιήσουν τη δημιουργικότητά τους και να προωθήσουν τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Στην πρωτόγνωρη για τον κόσμο προοπτική ότι μέχρι το 2050 το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού θα ζει σε πόλεις, η Παγκόσμια Ημέρα των Πόλεων θυμίζει και υπογραμμίζει ότι οι πόλεις αποτελούν κέντρα οικονομικής ανάπτυξης αλλά, ταυτόχρονα, αντιμετωπίζουν σημαντικές δημογραφικές, περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις.

Όπως τονίζεται, πολλές πόλεις δεν έχουν τις δυνατότητες, τα μέσα και τα εργαλεία για να αντιμετωπίσουν τις σύγχρονες προκλήσεις.

Χρειάζεται ολοκληρωμένος χωρικός σχεδιασμός που να λαμβάνει υπόψη την προστασία του περιβάλλοντος και τις παραμέτρους της κλιματικής κρίσης σε διαφορετικά επίπεδα.

Σήμερα, με αφορμή την εκκίνηση εκπόνησης πολλών μελετών για Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ), κρίνεται αναγκαίο να τεθεί ρητά το αίτημα προς την κεντρική διοίκηση και τις διοικήσεις των δήμων και περιφερειών της χώρας για την κρίσιμη σημασία του ολοκληρωμένου χωρικού σχεδιασμού ως απαραίτητου εργαλείου για ασφαλείς, ανθεκτικές και βιώσιμες πόλεις χωρίς αποκλεισμούς.

Οι σύγχρονες «παγκόσμιες πόλεις» καλούνται από τη μία να δημιουργήσουν πλούτο και θέσεις εργασίας και από την άλλη να εξασφαλίσουν ευκαιρίες και οφέλη για όλους ανεξαιρέτως τους κατοίκους και όχι μόνο για την ελίτ.

Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται πλέον είναι το εξής:

«Πώς μπορούμε να βρούμε τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στην ανάπτυξη, την ποιότητα ζωής και την προστασία του κλίματος;».

Σίγουρα χρειάζονται λιγότερα αυτοκίνητα, περισσότερος χώρος για τους πεζούς και ένα δίκτυο με χώρους πρασίνου που θα συνδέει τις διαφορετικές γειτονιές.

Θεόδωρος Χρ. Βασιλόπουλος
Αντιπεριφερειάρχης Εξυπηρέτησης του Πολίτη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Διαβάστε περισσότερα

Άλλες ειδήσεις