Το Κραχ αναβάλλεται προς το παρόν

Το παγκόσμιο Κραχ αναβάλλεται προς το παρόν, όπως όλα δείχνουν…

Το Κραχ αναβάλλεται

Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι ασιατικές χρηματιστηριακές αγορές, η συμφωνία την οποία όλοι περίμεναν έκλεισε. Η Credit Suisse που παραλίγο να τινάξει στον αέρα τα χρηματιστήρια πωλείται στην UBS.

– «Τέλος καλό όλα καλά»; θα αναρωτηθείτε.

Και με το δίκιο σας να έχετε τις αμφιβολίες σας, μετά από όλα αυτά που ζούμε τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια.

Μάλλον όχι, μας απαντούν ειδικοί οικονομικοί αναλυτές. Η συγκεκριμένη κρίση απέδειξε ότι υπάρχουν …«πολλοί σκελετοί κρυμμένοι στις ντουλάπες».

Με την εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS βρέθηκε λύση ώστε να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα και να προστατευθεί η ελβετική οικονομία σε αυτή την εξαιρετική κατάσταση“, επεσήμανε η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας.

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία

«Την Παρασκευή οι εκροές όσον αφορά τη ρευστότητα και η αστάθεια της αγοράς επιβεβαίωσαν ότι δεν ήταν εφικτό για να αναζωογονηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών και η γρήγορη και σταθεροποιητική επίλυση ήταν απολύτως υποχρεωτική», δήλωσε ο Ελβετός πρόεδρος Alain Berset σε συνέντευξη Τύπου στη Βέρνη το βράδυ της Κυριακής 19 Μαρτίου 2023.

«Αυτή η απόφαση ήταν η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS».

Η UBS πληρώνει περίπου 0,76 ελβετικά φράγκα ανά μετοχή στο προσωπικό της απόθεμα, τιμή 3 δισ. ελβετικά φράγκα, έναντι προσφοράς 0,25 ή 0,50 ελβετικών φραγκων νωρίτερα , τιμή γύρω από 1 δισ. δολάρια που απορρίφθηκε από το συμβούλιο Credit Suisse.

Ωστόσο, η προσφορά παραμένει πολύ κάτω από την αξία κλεισίματος της Suisse Credit score στα 1,86 SFr την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2023.

Η ελβετική κεντρική τράπεζα συμφώνησε να παράσχει γραμμή ρευστότητας 100 δισ. ελβετικών φραγκων που υποστηρίζεται από ομοσπονδιακή διασφάλιση αθέτησης πληρωμών στην UBS ως μέρος της συμφωνίας – σε σχέση με ένα συγκεκριμένο ύψος των ασφαλίστρν κινδύνου -, δήλωσε το ελβετικό υπουργείο Οικονομικών.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει επίσης τη δυνατότητα να προσφέρει εγγύηση έναντι ζημιών έως και 9 δισ. ελβετικά φραγκα, ωστόσο μόνο αφού η UBS έχει αναλάβει τα κύρια 5 δισ. ελβατικά φράγκα των ζημιών σε ασφαλή χαρτοφυλάκια περιουσιακών στοιχείων.

Περίπου 16 δισ. ομόλογα της κατηγορίας Further Tier 1 της Suisse, που έχουν σχεδιαστεί για να αντιμετωπίζουν ζημίες όταν οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα και να μεταφέρουν τον ρίσκο ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος από τους φορολογούμενους στους επενδυτές μηδενίζονται.

Το Credit score Suisse ανέφερε στον ισχυρισμό της το βράδυ της Κυριακής ότι η ελβετική ρυθμιστική αρχή της αγοράς είχε αποφασίσει ότι τα ομόλογα θα «διαγραφούν».

Εάν επιθυμείτε να διαβάσετε λεπτομερές οικονομικό ρεπορτάζ για την διάσωση επισκεφθείτε την πηγή με ένα κλικ εδώ.

 

Οικονομικός Αρμαγεδδών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *