Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2024

Τουρισμός: Πάμε για χρονιά – ρεκόρ;

Share

Τουρισμός. Τα πρώτα μηνύματα από την εκκίνηση της σεζόν, και δη από την επιβατική κίνηση στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας στους νησιωτικούς προορισμούς, παραπέμπουν σε νούμερα του 2019 και μάλιστα με οριακή αύξηση 0,5% για το πρώτο εικοσαήμερο του Απριλίου.

Το γεγονός αυτό αυξάνει τις προσδοκίες στον κλάδο για ενισχυμένα έσοδα φέτος, κόντρα στο δύσκολο σκηνικό της ακρίβειας και των πληθωριστικών πιέσεων που έχουν προκαλέσει εκ νέου συνθήκες αβεβαιότητας και επιβραδύνουν τους ρυθμούς ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία.

Δεν είναι τυχαίο ότι τις τελευταίες ημέρες πληθαίνουν οι εκτιμήσεις ότι δεν αποκλείεται να επιτευχθεί, ακόμα και να ξεπεραστεί το νούμερο-ρεκόρ του 2019, τη χρονιά της κανονικότητας, όταν οι τουριστικές εισπράξεις άγγιξαν για πρώτη φορά τα 18,2 δισ. ευρώ.

Κι αν το κυβερνητικό επιτελείο και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) θεσμικά αποφεύγουν να αναφερθούν σε προβλέψεις λόγω ακριβώς της αβεβαιότητας σε αυτή τη συγκυρία, θεωρώντας ότι οτιδήποτε ειπωθεί τώρα είναι πρόωρο και άρα επισφαλές, οι πρώτες εκτιμήσεις από τις τράπεζες και τους τουριστικούς επιχειρηματίες ανεβάζουν τον πήχη για την πορεία του τουρισμού φέτος.

Ο επίτιμος πρόεδρος του ΣΕΤΕ και CEO του ομίλου Sani/Ikos Ανδρέας Ανδρεάδης εκτιμά ότι μετά το σοκ της εισβολής στην Ουκρανία η ζήτηση για την Ελλάδα «ανακάμπτει εντυπωσιακά και διαφαίνονται τουριστικά έσοδα στα επίπεδα του 2019, κάτι που αν επιτευχθεί θα είναι μεγάλη επιτυχία της χώρας».

Διαβάστε περισσότερα

Άλλες ειδήσεις