33 ο Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας  «Του Κουτρούλη ο Γάμος» του Αλέξανδρου Ρίζου Ραγκαβή

«Του Κουτρούλη ο Γάμος» στην Αμαλιάδα (Οικία Τατάνη) αύριο Τρίτη 25 Ιουλίου 2023 και ώρα 21.30 με Ελεύθερη Είσοδο για τους θεατές!

Δελτίο Τύπου «Του Κουτρούλη ο Γάμος»

33 ο Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας

«Του Κουτρούλη ο Γάμος» του Αλέξανδρου Ρίζου Ραγκαβή από το ΔΗΠΕΘΕ ΠΑΤΡΑΣ

στην Οικία Τατάνη- Τρίτη 25 Ιουλίου 2023 και ώρα 21.30

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ

Το Άρμα Θέσπιδος συνεχίζει δυναμικά για όγδοη χρονιά την πολιτιστική του διαδρομή στην Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοδυτικής Ελλάδας.

Ο επιτυχημένος θεσμός του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας άφησε το θεατρικό του στίγμα «εκτός σκηνής» δίνοντας παραστάσεις υψηλού επιπέδου σε μη θεατρικούς χώρους, σε πλατείες, σχολεία, ιδρύματα, φυλακές, νοσοκομεία.

Με επιλογές έργων από το κλασικό ρεπερτόριο, προσέγγισε τους θεατές που δεν είχαν την δυνατότητα να απολαύσουν μία ποιοτική παράσταση,να ψυχαγωγηθούν και να συμμετέχουν στην θεατρική διαδικασία, στον δικό τους χώρο.

Και αυτή την χρονιά με το έργο του Αλέξανδρου Ρίζου Ραγκαβή Του Κουτρούλη ο Γάμος- σταθμό στην ιστορία του νεοελληνικού θεάτρου, γραμμένο αριστοτεχνικά κατά τα πρότυπα των Αριστοφανικών κωμωδιών, το Άρμα προγραμματίζει την καλοκαιρινή του περιοδεία .

Η πρεμιέρα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 28 Απριλίου 2023, στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων με μεγάλη επιτυχία και ακολουθούν παραστάσεις εκτός σκηνής σε συνεργασία με την ΠΕΔΕ και τον Δήμο Πατρέων, με ελεύθερη είσοδο.

Υπόθεση:

Ο πάμπλουτος άλλα ταπεινής καταγωγής Εμμανουήλ Κουτρούλης, ράφτης από την Σύρα, καταφθάνει στην Αθήνα συνοδευόμενος από τον κατεργάρη υπηρέτη του Στροβίλη, αποφασισμένος να ζητήσει σε γάμο την πανέμορφη, Ανθούσα.

Η Ανθούσα που έχει, κρυφά από τον πατέρα της δεσμό με τον νεαρό κομψευόμενο Ξανθούλη, θέλοντας να αποφύγει αυτό τον αταίριαστο γάμο θέτει έναν όρο που είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί θα πάρει τον Κουτρούλη, μόνο αν αφήσει τη ραπτική και γίνει… Υπουργός.

Ο ερωτοχτυπημένος Κουτρούλης αρχίζει τότε, με την βοήθεια του υπηρέτη του, να αγοράζει υποστηρικτές που θα του εξασφαλίσουν … πρόθεσιν ψήφου.

Ο ανταγωνισμός των τότε Μεγάλων Δυνάμεων (Αγγλία. Γαλλία, Ρωσία), η προθυμία συναλλαγής ορισμένων εκδοτών, η ευκολία με την οποία διάφοροι τοπικοί κομματάρχες, αλλάζουν στρατόπεδο, οι εκβιασμοί, τα σκάνδαλα και η ευπιστία του μέσου νεοέλληνα ψηφοφόρου, θα κάνουν το θαύμα τους …

Ταυτότητα παράστασης:

Σκηνοθεσία-Διασκευή: Χρήστος Στρέπκος

Σκηνικά-Κοστούμια: Κέννυ ΜακΛέλλαν

Μουσική: Βασίλης Τζιατζιάς

Σχεδιασμός φωτισμών: Λουκάς Θάνος

Βοηθός σκηνοθέτη : Κωνσταντίνα Βασιλοπούλου

Φωτογράφιση: Βασίλης Ζαβέρδας

Βινεοσκόπηση: Κωνσταντίνος Λιόπετας

Μακιγιάζ: Ίνα Τσέλιου

Παίζουν οι ηθοποιοί:

Βασίλης Κόκκαλης, Αφροδίτη Βραχοπούλου, Αλέξανδρος Τσίτσος, Βασίλης Τσόρλαλης, Θάνος Δημόπουλος.

Ο συγγραφέας:

Ο Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής ήταν Φαναριώτης λόγιος, ρομαντικός ποιητής της Αθηναϊκής σχολής , πεζογράφος, καθηγητής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, πολιτικός και διπλωμάτης.

Επηρεασμένος από τον Μολιέρο και με δάνεια από τον Αριστοφάνη τόσο στη φόρμα όσο και στο περιεχόμενο, ο Ραγκαβής παρουσιάζει τον Κουτρούλη το 1845.

Μόλις 15 χρόνια μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτους η πολιτική αυτή σάτιρα μοιάζει τραγικά διαχρονική.

Όλα τα θέματα που θίγει όπως η διαφθορά, το πελατειακό κράτος, τα ρουσφέτια, η αναξιοκρατία, ο αρχοντοχωριατισμός, η ξενομανία, η διαπλοκή, η σχέση Τύπου και εξουσίας κι ο διχασμός που έχει καθορίσει συχνά με οδυνηρό τρόπο όλη την νεότερη ιστορία μας, είναι τα ίδια που μας απασχολούν δυστυχώς σχεδόν 200 χρόνια αργότερα.

Συνεχίζεται η προπώληση για τις επόμενες παραστάσεις

Με μεγάλο ενδιαφέρον συνεχίζεται η προπώληση για τις επόμενες παραστάσεις του Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας,

για την Παρασκευή 28 Ιουλίου 2023 «Παραμύθι Χωρίς Όνομα» της Πηνελόπης Δέλτα σε σκηνοθεσία Κάρμεν Ρουγγέρη από την ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΚΑΡΜΕΝ ΡΟΥΓΓΕΡΗ,

για την παράσταση «Εκάβη» του Ευριπίδη το Σάββατο 29 Ιουλίου 2023 «Εκάβη» του Ευριπίδη σε Σκηνοθεσία: Ιώ Βουλγαράκη από τη ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

και για την παράσταση «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή τη Τετάρτη 2 Αυγούστου 2023 σε σκηνοθεσία: Σίμος Κακάλας από τα ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΙΑΣΜΟΣ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *