Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2024

Τι κάνουν οι Βίκινγκς στον Πατραϊκό;

Share

Τι κάνουν οι Βίκινγκς στον Πατραϊκό;

Αν σήμερα παρατηρήσετε στον Πατραϊκό Κόλπο ένα σκάφος με σημαία Νορβηγίας που παραπέμπει στον αρχαίο λαό των Βίκινγκς, μην εκπλαγείτε.

Δεν έχουμε κάποια εισβολή από τον αρχαίο λαό του μακρινού βορρά.

Πρόκειται για το πλεούμενο με την επωνυμία Saga Farmann, που έχει ναυπηγηθεί στα πρότυπα των πλοίων των Βίκινγκς, επανδρωμένο από εθελοντές και επισκέπτεται ελληνικούς λιμένες στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής περιοδείας του.

Το σκάφος είναι μια αρχαιολογική ανακατασκευή του Klåstad, το οποίο βυθίστηκε το 1893 και ανασκάφηκε το 1970, ενώ χρονολογείται στο έτος 998 μ.Χ. Επρόκειτο για ένα φορτηγό πλοίο με κουπιά και μήκος περίπου 20 μέτρα.

ΝΟΡΒΗΓΟΙ ΠΑΤΡΑΪΚΟΣ

To Saga Farmann περνούσε χθες από τον Κορινθιακό και Πατραϊκό Κόλπο

Το ανακατασκευασμένο Saga Farmann είναι σχεδιασμένο με βάση τα αρχαιολογικά ευρήματα, τις ιστορικές καταγραφές της εποχής, την ίδια τεχνική και τα ίδια υλικά που χρησιμοποιούσαν οι Βίκινγκς τον 9ο αιώνα.

Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε από εθελοντές, οι οποίοι εργάστηκαν ατελείωτες ώρες για να δημιουργήσουν όχι ένα απλό πλοίο, αλλά ένα μουσείο. Ανοιξε πανιά στις 29 Απριλίου από το Τόνσμπεργκ της Νορβηγίας και με 8 διαφορετικά πληρώματα εθελοντών 13-15 ατόμων, διέσχισε την Ευρώπη μέσα από τους ποταμούς Ρήνο και Δούναβη και κατέληξε στη Κωνσταντινούπολη. Από εκεί συνέχισε σε Τουρκία, πέρασε στην Ελλάδα και το ταξίδι θα τελειώσει στην Ιταλία τέλος Αυγούστου.

Το Saga Farmann που πέρασε από τον Ισθμό της Κορίνθου, την 1η Ιουλίου και χθες βρισκόταν στις ακτές της μεταξύ Γαλαξιδίου και Ναυπάκτου με κατεύθυνση το λιμάνι της Πάτρας, στο οποίο αναμένεται να προσεγγίσει σήμερα.

Σκοπός του Saga Farmann είναι να μοιραστεί με το κοινό την πλούσια ιστορία και τον πολιτισμό των Βίκινγκς, να τιμήσει την κληρονομιά τους και να αναδείξει τα θαυμαστά επιτεύγματά τους στη ναυτιλία.

ΝΟΡΒΗΓΟΙ ΠΑΤΡΑΪΚΟΣ

Το Saga Farmann είναι ανακατασκευή αρχαίου πλοίου των Βίκινγκς της Νορβηγίας

Το πλήρωμα του Saga Farmann είναι ντυμένο με παραδοσιακές στολές Βίκινγκς ναυτικών, ενώ το πλοίο, με την αυθεντική του όψη και την πλούσια ιστορία του, γοητεύει τους πάντες, προσφέροντας μια αξέχαστη εμπειρία στους κατοίκους των λιμανιών από όπου διέρχεται.

Πέρα από τη φήμη τους, οι Βίκινγκς ήταν ένας ναυτικός λαός από τη Σκανδιναβία και δεν θα μπορούσαν να μην είναι επιδέξιοι κατασκευαστές σκαφών και θαλασσοπόροι. Εκαναν επιδρομές και εμπόριο σε όλη την Ευρώπη, αφήνοντας διαρκή αντίκτυπο στην ιστορία και τον πολιτισμό.

Πέρα από την ιστορική του αξία, το Saga Farmann αποτελεί και μια όαση περιπέτειας. Εκδρομές και δραστηριότητες με θεματική τους Βίκινγκς προσφέρονται στους λάτρεις της ιστορίας και της φύσης, χαρίζοντάς τους αξέχαστες εμπειρίες

Πηγή: ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Άλλες ειδήσεις