Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2024

Θέση πάρκινγκ πουλήθηκε σε τιμή βίλας

Share

Θέση πάρκινγκ πουλήθηκε σε τιμή βίλας στην Πάτρα!

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται και στην Πάτρα το κύμα μεταβιβάσεων ακινήτων παρά το ράλι που εξακολουθούν να καταγράφουν οι τιμές στην κτηματαγορά.

Στο πάρτι των μεταβιβάσεων έχουν μπει τους τελευταίους μήνες και ξένοι επενδυτές από τρίτες χώρες, που αναζητούν ευκαιρίες για την απόκτηση της πολυπόθητης Golden Visa μαζί με ελκυστικές επενδύσεις στην περιφέρεια, καθώς η κτηματαγορά της Αθήνας και των τουριστικών περιοχών δείχνει σημεία κορεσμού, και τιμές που έχουν ξεφύγει από τα πλαίσια του φυσιολογικού.

Από τις αρχές του έτους μέχρι τα μέσα Μαΐου, η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, έχει δεχθεί 334 δηλώσεις για αγοραπωλησίες ακίνητων μόνο από τον Δήμο Πατρέων.

Στην πρώτη γραμμή των μεταβιβάσεων ακινήτων βρίσκονται οι αγοραπωλησίες διαμερισμάτων με 242 δηλώσεις, ενώ ακολουθούν οι μονοκατοικίες με 32 δηλώσεις αγοραπωλησιών.

Στην τρίτη θέση βρίσκονται οι θέσεις πάρκινγκ που έχουν μεγάλη ζήτηση, ειδικά στο κέντρο της Πάτρας.

Είναι ενδεικτικό ότι στην περιοχή των Υψηλών Αλωνίων, πουλήθηκε υπόγεια θέση στάθμευσης, εμβαδού 21,5 τετραγωνικών μέτρων στην απίθανη τιμή των 81.500 ευρώ.

Δηλαδή το πάρκινγκ αυτό πουλήθηκε προς 3.880 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, όταν στην περιοχή η αντικειμενική αξία ανέρχεται στα 1.150 ευρώ ανά τ.μ.

Η τιμή θεωρείται εξωπραγματική, καθώς στο Ρίο πουλήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο βίλα 252 τ.μ. σε τιμή 550.000 ευρώ, δηλ. λιγότερο από 2.200 ευρώ το τ.μ. και είναι ενδεικτικό πόσο πολύτιμες έχουν γίνει πλέον οι θέσεις στάθμευσης στο κέντρο της Πάτρας, γι΄αυτό και πωλούνται για χρυσάφι.

Στην Πάτρα, εκατοντάδες ακίνητα αλλάζουν χέρια κάθε χρόνο, με τα στοιχεία του Μητρώου Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων να αποκαλύπτουν το άλμα των τιμών στην αγορά. Και στην επαγγελματική στέγη, καταγράφηκαν μέχρι και τα τέλη Μαϊου, 21 αγοραπωλησίες με την πιο ακριβή να αφορά κατάστημα 52,5 τ.μ. κατασκευής 1975 στο κέντρο της Πάτρας, που πουλήθηκε προς 450.000 ευρώ.

Παρά την ακρίβεια που καταγράφεται στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας οι πωλήσεις ακινήτων συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Συγκεκριμένα, στο πρώτο πεντάμηνο του έτους μεταβιβάσθηκαν 78.702 ακίνητα.

Από αυτά για τα 66.011 καταβλήθηκε φόρος 214,44 εκατ. ευρώ, για 10.264 δεν καταβλήθηκε φόρος, καθώς πρόκειται για πρώτη κατοικία, και έγιναν και 2.346 πωλήσεις με μερική απαλλαγή και φόρο ύψους 3 εκατ. ευρώ.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι η δυναμική στη ζήτηση ακινήτων συνεχίζεται, με τις τιμές των ακινήτων να αυξάνονται συγκριτικά με το περσινό διάστημα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2022 στο σύνολο του έτους πωλήθηκαν 144.053 ακίνητα, ενώ το 2023 έφθασαν τα 174.475.

Τα στοιχεία του Μητρώου Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων δείχνουν ότι οι αντικειμενικές αξίες που τέθηκαν σε εφαρμογή το 2021 έχουν πλέον ξεπεραστεί. Συγκεκριμένα, καταγράφονται αυξήσεις άνω του 30%-40% μεταξύ εμπορικών και τιμών ζώνης.

Διαβάστε περισσότερα

Άλλες ειδήσεις