Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024

Τέλος στο νυχτερινό ρεύμα – Τι προτείνουν οι προμηθευτές

Share

Τέλος στο νυχτερινό ρεύμα!

Το νυχτερινό ρεύμα βρίσκεται σε ισχύ κανονικά παρόλα αυτά, η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κάνει σκέψεις για αλλαγές  στο ωράριο του, ώστε να να περιλαμβάνει τις μεσημβρινές ώρες έτσι οι καταναλωτές να μπορούν  να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος.

Ωστόσο οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως το αρμόδιο υπουργείο δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν οι μεσημβρινές ώρες θα ενταχθούν στο υφιστάμενο βραδινό ωράριο, ή αν θα αφαιρεθούν πλήρως οι ισχύουσες νυχτερινές ώρες μειωμένων χρεώσεων. Πάντως, το επικρατέστερο σενάριο φαίνεται πως  είναι να εξαλειφθεί η βραδινή ζώνη.

Οι προμηθευτές ρεύματος από την μεριά τους προτείνουν το νυχτερινό ρεύμα να τεθεί σε ισχύ και τα μεσημέρια του καλοκαιριού, όπου υπάρχει πλεόνασμα παραγωγής ρεύματος από τον ήλιο(σήμερα είναι μόνο το χειμώνα)

Ο ελληνικός σύνδεσμος προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας με επιστολή προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και τον ΔΕΔΔΗΕ έθεσε και επισήμως το θέμα.

Επισημαίνει ότι στις Περιόδους Αιχμής Φορτίου Δικτύου -ειδικά κατά τους μήνες της άνοιξης και του φθινοπώρου- θα ήταν εύλογο να μην έχουν συμπεριληφθεί μεσημβρινές ώρες, δηλαδή ώρες κατά τις οποίες μεγιστοποιείται η παραγωγή των φωτοβολταϊκών μονάδων.

H αλλαγή στις πηγές παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας -περισσότερο ρεύμα από τον ήλιο και λιγότερο από τα ορυκτά καύσιμα- ανοίγει τον δρόμο για την υιοθέτηση του “μεσημβρινού τιμολογίου”.

Επί δεκαετίες, τα νοικοκυριά γνώριζαν ότι μπορούν να απολαμβάνουν χαμηλότερες χρεώσεις ηλεκτρικής ενέργειας αν χρησιμοποιούν τις ενεργοβόρες συσκευές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Πολύ σύντομα θα πρέπει να… αλλάξουν τα ρολόγια τους χρησιμοποιώντας τις ενεργοβόρες συσκευές (κουζίνες, θερμοσίφωνες, πλυντήρια και στεγνωτήρια) το μεσημέρι.

Το φθηνότερο “νυχτερινό” τιμολόγιο κατά τη θερινή περίοδο, από 1ης Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου, ισχύει από τις 11 το βράδυ ως τις 7 το πρωί ενώ το χειμώνα εφαρμόζεται ήδη χαμηλή χρέωση και το μεσημέρι 3-5 μμ.

Το ωράριο αυτό καθορίστηκε σε εποχή που η διάδοση των φωτοβολταϊκών ήταν ανύπαρκτη ενώ η σταδιακή επέκταση της χρήσης των κλιματιστικών προκαλούσε σοβαρά προβλήματα – μέχρι και μπλακ άουτ – λόγω έλλειψης διαθέσιμης ισχύος και συμφόρησης στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής.

Η αλματώδης ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών απάλειψε τη μεσημβρινή αιχμή αλλά μετατόπισε το πρόβλημα στη βραδινή ζώνη. Ενδεικτικά, το προηγούμενο Σάββατο 3 Ιουνίου η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας από τις 12 ως τις 4 το μεσημέρι καλύφθηκε έως και κατά τα 2/3 από ανανεώσιμες πηγές με αποτέλεσμα η τιμή του ρεύματος στο Χρηματιστήριο ενέργειας κατά το συγκεκριμένο διάστημα να είναι μηδενική.

Στις 5 το απόγευμα – όταν μειώνεται σταδιακά η απόδοση των φωτοβολταϊκών – η τιμή αυξήθηκε στα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ στις 11 μ.μ. οπότε ξεκινά το νυχτερινό τιμολόγιο ήταν πάνω από 80 ευρώ.

Συνεπώς, το ισχύον ωράριο για το νυχτερινό ρεύμα δίνει “σήμα” στους καταναλωτές να μετατοπίσουν την κατανάλωση τους την περίοδο που η τιμή είναι 80 ευρώ και όχι τις ώρες που είναι μηδενική. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το ζήτημα θα τεθεί σε νέες βάσεις στο βαθμό που προχωρά η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών κατανάλωσης οι οποίοι παρέχουν την δυνατότητα διαφορετικής χρέωσης ανά ώρα της ημέρας.

Οι έξυπνοι μετρητές θα επιτρέπουν στους προμηθευτές να εφαρμόζουν δυναμικά τιμολόγια αλλά και στους καταναλωτές να προσαρμόζουν ανάλογα το προφίλ της ζήτησης στη διάρκεια της ημέρας ώστε να αξιοποιούν τις ώρες που ισχύουν χαμηλότερες τιμές.

Σήμερα το “σήμα” για την ενεργοποίηση του μειωμένου νυχτερινού τιμολογίου δίνεται κεντρικά από τον ΔΕΔΔΗΕ με Σύστημα Τηλεχειρισμού Ακουστικής Συχνότητας.

Πηγή: dimosio.gr

Διαβάστε περισσότερα

Άλλες ειδήσεις