Σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της ρευστότητας των αγροτών σε αυτήν την δύσκολη συγκυρία, έρχεται τον Ιανουάριο του 2023 το σχέδιο «Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας».
Μισό το επιτόκιο
Το μεγάλο του πλεονέκτημα είναι ότι το μισό του επιτοκίου, με το οποίο θα επιβαρυνθεί ο δανειζόμενος, θα πληρώνεται από το κράτος.
Έτσι, το επιτόκιο θα είναι σημαντικά χαμηλότερο από εκείνα της τραπεζικής Αγοράς.
Αποκλεισμένοι οι «κοκκινισμένοι»
Βέβαια, μην θεωρήσετε ούτε για μια στιγμή ότι θα …«βρέξει χρήμα» για τους αγρότες. Ιδίως εκείνους που τους έχουν «κοκκινίσει» η τράπεζες.
Δυστυχώς, αυτοί είναι που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Αλλά, θα αποκλειστούν επειδή, για να εγκριθεί η πολυπόθητη χρηματοδότηση θα απαιτούνται τραπεζικά κριτήρια…
Η χρηματοδότηση
Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν μέσω του νέου «Ταμείου Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας» θα λάβουν μικρά δάνεια επιμερισμένου κινδύνου με ελάχιστο ύψος χρηματοδότησης τα 3.000 ευρώ και μέγιστο ύψος χρηματοδότησης τα 25.000 ευρώ.
Οι πόροι του Ταμείου θα διατεθούν:
– για τη χρηματοδότηση κατά 50% κάθε δανείου (η οποία και θα είναι άτοκη),
– την κάλυψη του κόστους διαχείρισης του Ταμείου εκ μέρους της ΕΑΤ,
– την επιδότηση επιτοκίου που χρεώνει ο ΕΧΟ για τα πρώτα 2 χρόνια, εφόσον ο τελικός αποδέκτης δεν παρουσιάζει ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 90 ημερών,
– καθώς και τη δυνατότητα επιχορήγησης έως 300Euro για την παροχή συμβουλευτικής και τεχνικής υποστήριξης.
Η διάρκεια
Η διάρκεια της χρηματοδότησης ανέρχεται από 24 έως και 60 μήνες (συμπεριλαμβανομένης της περιόδου χάριτος), με την περίοδο χάριτος έως και 24 μήνες.
Προβλέπεται παράλληλα η δυνατότητα ενώ προβλέπεται και η δυνατότητα πρόωρης αποπληρωμής.
Καταληκτική ημερομηνία εκταμίευσης της τελευταίας δόσης δανείου είναι η 31η Δεκεμβρίου 2025.
Οι δικαιούχοι
Ο εν δυνάμει υποψήφιος θα πρέπει να υποβάλλει αρχικά το αίτημα χρηματοδότησης στο πληροφοριακό σύστημα των κρατικών ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) και στη συνέχεια αίτημα χρηματοδότησης στον ΕΧΟ της επιλογής του.
Για τη δράση που αφορά σε επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις (Δράση 4.1.4) οι τελικοί αποδέκτες πρέπει να είναι
– είτε επαγγελματίες αγρότες
(για τα φυσικά πρόσωπα να είναι επικεφαλής της αγροτικής εκμετάλλευσης ενώ για τα νομικά πρόσωπα να έχουν ως κύρια δραστηριότητα τη γεωργία)
– είτε νέοι αγρότες
– είτε οντότητες που χαρακτηρίζονται ως Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρησης
– είτε τέλος συλλογικοί αγροτικοί φορείς (γεωργικοί συνεταιρισμοί, ομάδες και οργανισμοί παραγωγών καθώς και ενώσεις οργανισμών παραγωγών)