Σα. Σεπ 24th, 2022
Τακτοποίηση προσωρινά για 30 χρόνια

Τακτοποιούνται κατ τα δασικά αυθαίρετα. Τουλάχιστον, στις εξαγγελίες , που βλέπουν το φως μέσα από φιλικές …διαρρροές στα ΜΜΕ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η κυβέρνηση το έχει αποφασίσει να το …εξετάσει.

Ναι, αυτό γράφουν και κυκλοφορούν ένα σενάριο περί τακτοποίησης για 30 χρόνια. Επειδή, περί νομιμοποίησης ούτε λόγος στην Ευρωπαϊκή Ένωση (που εάν ακούσουν κάτι τέτοιο θα μας πάρουν με τις πέτρες) ρίχνουν την ιδέα της προσωρινής τακτοποίησης για 30 χρόνια.

Ελπίζοντας με αυτόν τον τρόπο τόσο η Ευρώπη να μην αντιδράσει (πολύ τουλάχιστον) όσο και να «τσιμπήσουν» οι πιθανοί ψηφοφόροι. Υπολογίζονται σε χιλιάδες!

«Μετά τη λήξη της τελευταίας παράτασης της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων κατά του δασικού χάρτη την 31η Μαΐου, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν στη διάθεσή τους άλλο ένα μέσο για την προάσπιση της περιουσίας τους», επισημαίνει ο Γενικός Γραμματέας Δασών Κωνσταντίνος Αραβώσης.

 

Δείτε ποιους αφορά η νέα ρύθμιση

Η εν λόγω ρύθμιση πρακτικά δεν αφορά τα μεμονωμένα αυθαίρετα , αλλά συγκεντρώσεις αυθαιρέτων κτισμάτων που παρουσιάζουν «εν τοις πράγμασι» λειτουργική ενότητα σε δάση και δασικές εκτάσεις ( εξού και ο όρος «οικιστικές πυκνώσεις»).
Οι προϋποθέσεις

Οι προϋποθέσεις για να τακτοποιηθεί ένα κτίσμα εντός δασικής έκτασης καθορίζονται με βάση τον νόμο 4685/2020 και είναι:

– η χρήση του κτιρίου να είναι κατοικία, μόνιμης ή εποχιακής διαμονής.

-η κατοικία να έχει ανεγερθεί μέχρι τις 27 Ιουλίου 2011.

-να μην βρίσκεται σε περιοχές που ισχύουν προστατευτικές διατάξεις της φύσης ή του τοπίου, όπως του δικτύου natura 2000, υγροτόπους της συνθήκης Ramsar κ.α, εκτός κι αν κατασκευάστηκε πριν τον χαρακτηρισμό των περιοχών αυτών.

-να μην βρίσκεται σε αρχαιολογικό χώρο ζώνης Α, σε ιστορικό τόπο, ιστορικό διατηρητέο οικισμό και περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους εκτός κι αν κατασκευάστηκε πριν την κήρυξη της αρχαιολογικής ζώνης εφόσον δεν απαγορευόταν η δόμηση.

-να μην βρίσκεται σε δημόσιο κτήμα.

-να μην βρίσκεται σε ζώνη αιγιαλού (και παλιού αιγιαλού).

-να μην βρίσκεται εντός ζώνης παραλίας, να μην κτίστηκε σε ρέμα, κρίσιμη παράκτια ζώνη ή προστατευόμενη περιοχή (εάν απαγορευόταν η εκτέλεση κάθε οικοδομικής εργασίας κατά το χρόνο κατασκευής ).

– να μην βρίσκεται σε κηρυγμένες αναδασωτέες περιοχές λόγω πυρκαγιάς .

Ποιοι έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση

Δικαίωμα για να υποβάλλουν αίτηση στην πλατφόρμα θα έχουν και όσοι ενδιαφερόμενοι έχουν υποβάλλει αίτηση διόρθωσης προδήλου σφάλματος του δασικού χάρτη, αντιρρήσεις, αίτηση ακυρώσεως ή οποιοδήποτε άλλο διοικητικό ή ένδικο βοήθημα, με την οποία αμφισβητούν ότι η ιδιοκτησία τους έχει δασικό χαρακτήρα.
Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να γνωρίζουν πως στην αίτηση που θα υποβληθεί ( μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας του Κτηματολογίου) περιλαμβάνονται ( σε μορφή pdf) τα εξής δικαιολογητικά: υπεύθυνη δήλωση (υπογεγραμμένη) με την οποία ο ενδιαφερόμενος να δηλώνει πως τα υποβαλλόμενα στοιχεία είναι αληθή. Δήλωση μηχανικού (υπογεγραμμένη) με την οποία βεβαιώνεται η περιγραφή της κατοικίας και των συνοδευουσών κατασκευών.

Κατά περίπτωση, την αίτηση διόρθωσης προδήλου σφάλματος ή της αντίρρησης κατά του δασικού χάρτη. Το αποδεικτικό έκδοσης πληρωμής του ηλεκτρονικού παραβόλου και φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας /διαβατηρίου.
Οι δύο κόκκινες γραμμές

Όπως αναφέρει, στον ΟΤ ο Γενικός Γραμματέας Δασών Κωνσταντίνος Αραβώσης , δυο είναι οι βασικές κόκκινες γραμμές που μπαίνουν στο δρόμο προς την τακτοποίησή τους: οι κατασκευές να μην είναι μεμονωμένες, αλλά να βρίσκονται εντός οικιστικών πυκνώσεων, και να μην έχουν οικοδομηθεί μετά τον Ιούλιο του 2021.

Μπήκαμε για τα καλά σε προεκλογική περίοδο, όπως όλα δείχνουν. Τουλάχιστον διαβάζοντας και ακούγοντας τα «πετσοταϊσμένα»  ΜΜΕ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.