Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου 2024

Τα στρατεύματα της ΕΕ αναχωρούν από το Μάλι – Ο Πούτιν «κυρίαρχος» στο Σαχέλ

Share

Τα στρατεύματα της ΕΕ αναχωρούν από το Μάλι, αφήνοντας τον Πούτιν ελεύθερο στο Σαχέλ να σχεδιάσει νέα χτυπήματα στους φανατικούς ισλαμιστές αλλά και να εκμεταλλευτεί οικονομικά την περιοχή σε βάρος της Γαλλίας…

Ο τελευταίος στρατιώτης της ΕΕ θα εγκαταλείψει το Μάλι στις 18 Μαΐου, μετά την απόφαση να μην παραταθεί η εντολή της εκπαιδευτικής αποστολής της ΕΕ (EUTM) εκεί.

Η αποχώρηση της ΕΕ αναμένεται να δημιουργήσει κενό το οποίο θα καλύψει η Ρωσία, όπως έχει κάνει σε άλλες χώρες της περιοχής Σαχέλ.

Το Μάλι και οι γείτονές του στη Δυτική Αφρική είναι πλούσια σε ορυκτά και στρατηγικής σημασίας.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που πραγματοποιήθηκαν στα τέλη Μαρτίου, η ΕΕ δεν μπόρεσε να βρει κοινό έδαφος για τη διατήρηση της στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή.

Η Γαλλία, η οποία για δεκαετίες ήταν η κορυφαία ευρωπαϊκή φωνή σε στρατιωτικά θέματα στη Δυτική Αφρική, αντιτίθεται τώρα σε περαιτέρω εμπλοκές στο Μάλι.

Καθώς χρειαζόταν ομοφωνία για την παράταση της αποστολής, η 11χρονη στρατιωτική παρουσία τώρα θα λήξει στις 18 Μαΐου.

Στόχος της αποστολής ήταν η εκπαίδευση των τοπικών δυνάμεων σε στρατιωτικές δεξιότητες.

Οι κυβερνήσεις της περιοχής παλεύουν με μια άνευ προηγουμένου αύξηση της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας και μια αξιοσημείωτη επέκταση του λαθρεμπορίου όπλων, ναρκωτικών και μεταναστών.

Στην κορύφωση της αποστολής η ΕΕ και ο ΟΗΕ φιλοξένησαν χιλιάδες Ευρωπαίους στρατιώτες στην περιοχή, αλλά η EUTM Mali διαθέτει σήμερα μόνο 160 στρατιώτες, εκ των οποίων οι 134 είναι Ισπανοί.

Τον Δεκέμβριο του 2023, ο ΟΗΕ απέσυρε 14.000 ειρηνευτές του ΟΗΕ με μπλε κράνη από το Μάλι, εκ των οποίων οι 1.000 ήταν Γερμανοί.

Οι ευρωπαϊκές αποστολές στον Νίγηρα σταμάτησαν επίσης.

Οι αποσύρσεις ακολούθησαν μια σειρά επαναστάσεων σε χώρες της Αφρικής, όπου τα νέα καθεστώτα κράτησαν όλα εχθρική στάση απέναντι στην Ευρώπη, και ιδίως απέναντι στη Γαλλία: έναν παλιό αποικιοκράτη που διατηρούσε μεγάλη παρουσία.

Αντί να βασίζονται στη Γαλλία, τα νέα καθεστώτα αναζήτησαν υποστήριξη από αλλού, κυρίως από τη Ρωσία, η οποία προσφέρθηκε να στείλει τους μισθοφόρους της Βάγκνερ για να “καθαρίσουν τα σπίτια” και να απαλλαγούν από αντάρτες και τζιχαντιστές, χωρίς να τίθενται αμήχανα ερωτήματα σχετικά με τη χρηστή διακυβέρνηση, την καταπολέμηση της διαφθοράς ή τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Την ίδια στιγμή που η ΕΕ ανακοίνωσε τα σχέδιά της να εγκαταλείψει εντελώς το Μάλι, η Ρωσία και το Μάλι ανακοίνωσαν ότι θα συνεργαστούν στενότερα. Είπαν ότι θα ενισχύσουν τη συνεργασία τους στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Αυτό έγινε μετά την επίθεση στις 24 Μαρτίου στο δημαρχείο του Κρότσου στη Μόσχα, από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 137 άτομα.

Ο Πούτιν και ο πρόεδρος του Μάλι συνταγματάρχης Ασίμι Γκοϊτά συζήτησαν επίσης την ενίσχυση της “συνεργασίας σε ενεργειακά, γεωργικά και μεταλλευτικά έργα”, ανέφερε το Κρεμλίνο.

Τα τελευταία δύο χρόνια, οι μισθοφόροι του Βάγκνερ βοήθησαν τις Ένοπλες Δυνάμεις του Μάλι να ανακαταλάβουν εδάφη από τους ισλαμιστές και τους αντάρτες Τουαρέγκ.

Η απόφαση της ΕΕ να σταματήσει την επιχείρηση εκπαίδευσης στο Μάλι προκλήθηκε από την αυξανόμενη επιρροή του Βάγκνερ.

Στις 27 Μαρτίου, ο Francis Béhanzin, πρώην επίτροπος Πολιτικών Υποθέσεων, Ειρήνης και Ασφάλειας της Οικονομικής Κοινότητας Δυτικοαφρικανικών Κρατών (ECOWAS), εξέδωσε προειδοποίηση σχετικά με την αυξανόμενη απειλή της τρομοκρατίας στην περιοχή του Σαχέλ.

“Δεν υπάρχει συντονισμός- δεν υπάρχει συντονισμός εθνικής στρατηγικής, πολιτικός συντονισμός, συνεργασία στρατιωτικών επιχειρήσεων”, κατήγγειλε ο Béhanzin, στρατηγός εν αποστρατεία. “Τα πράγματα χειροτερεύουν κάθε μέρα”.

Η ECOWAS, μια περιφερειακή πολιτική και οικονομική ένωση χωρών της Δυτικής Αφρικής, είναι όλο και περισσότερο η μόνη αφρικανική δύναμη που προσπαθεί να διατηρήσει την ειρήνη και την ασφάλεια.

Οι χούντες που ελέγχουν τον Νίγηρα, το Μάλι και την Μπουρκίνα Φάσο εγκατέλειψαν η καθεμία το μπλοκ αφού αυτό επέβαλε “παράνομες, απάνθρωπες και ανεύθυνες” κυρώσεις σε καθεμία από αυτές μετά την κατάληψη της εξουσίας από τις τρεις στρατιωτικές κυβερνήσεις, ανέφεραν σε κοινή δήλωση τον Ιανουάριο.

Αλλά παρά την αυξανόμενη ρωσική πίεση, η τρομοκρατική δραστηριότητα παραμένει υψηλή στην περιοχή του Σαχέλ. Τοπικές θυγατρικές της Αλ Κάιντα ή του Ισλαμικού Κράτους κυβερνούν σημαντικές περιοχές όπου οι κυβερνητικές αρχές έχουν εκδιωχθεί.

Η μετανάστευση προς την Ευρώπη προέρχεται επίσης από το Σαχέλ. Οι διακινητές ανθρώπων εκμεταλλεύονται τις απειλές της τρομοκρατίας, της καταπίεσης και της αστάθειας, καθώς και την έλλειψη οικονομικών προοπτικών.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δρομολόγησε την EUTM Mali τον Ιανουάριο του 2013, ανταποκρινόμενο στις εκκλήσεις για βοήθεια από τον τότε πρόεδρο του Μάλι και σε εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η αποστολή αυτή αποσκοπούσε στην εκπαίδευση και παροχή συμβουλών στον στρατό του Μάλι, ενισχύοντας την ικανότητά του να καταπολεμήσει την τρομοκρατία και να διαφυλάξει την εδαφική ακεραιότητα του έθνους.

Ταυτόχρονα, η Γαλλία ξεκίνησε την Επιχείρηση Serval, που αργότερα μετονομάστηκε σε Barkhane, αναπτύσσοντας στρατιωτικές δυνάμεις για να αντιμετωπίσει τους τζιχαντιστές που έκαναν εισβολές στα βόρεια εδάφη του Μάλι και να τους αποτρέψει από το να καταλάβουν την πρωτεύουσα, το Μπαμακό.

Πάνω από μια δεκαετία αργότερα, τόσο η ΕΕ όσο και η Γαλλία αποχώρησαν, με τους παρατηρητές να διερωτώνται τι ακριβώς είχε επιτύχει η καθεμία από τις δύο…

Brussels Signal

Πηγή: NewsFireGR

Διαβάστε περισσότερα

Άλλες ειδήσεις