Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2024

Συνελήφθη η πρώην πρωθυπουργός της Σκωτίας

Share

Συνελήφθη η πρώην πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζιον, στο πλαίσιο αστυνομικής έρευνας για τα οικονομικά του κόμματος SNP, σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας της Σκωτίας δήλωσε:

«Μια 52χρονη γυναίκα συνελήφθη σήμερα, Κυριακή 11 Ιουνίου 2023, ως ύποπτη σε σχέση με την εν εξελίξει έρευνα για τη χρηματοδότηση και τα οικονομικά του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος».

Περισσότερα σε λίγο από το papafotis.gr…

Συνελήφθη ή ανακρίνεται η Στέρτζιον

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, η  Νίκολα Στέρτζιον είναι το τρίτο πρόσωπο που συλλαμβάνεται στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης.

Ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα η σύλληψή της. Το σίγουρο είναι ότι ανακρίνεται απ΄τις αστυνομικές αρχές της Σκωτίας.

Υπήρξαν καταγγελίες ότι δαπανήθηκαν περισσότερες από 600.000 λίρες από το κόμμα με λάθος τρόπο.

Τα χρήματα προέρχονταν από δωρεές για την εκστρατεία ανεξαρτησίας. Για την ίδια υπόθεση έχει συλληφθεί στις 5 Απριλίου και ο σύζυγός της, Peter Murrell, πρώην διευθύνων σύμβουλος του SNP, στο σπίτι τους στο Uddingston κοντά στη Γλασκώβη.

Αφού ανακρίθηκε για σχεδόν 12 ώρες αφέθηκε ελεύθερος χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες.

Σύμφωνα με τον Guardian, αστυνομικοί ερεύνησαν το σπίτι της και τον κήπο. Έρευνα πραγματοποιήθηκε και στα γραφεία του κόμματος. Αστυνομικοί κατάσχεσαν κουτιά με έγγραφα και υπολογιστές.

Νεότερη ενημέρωση – Ελεύθερη η Στέρτζιον

«Πραγματικά αθώα για οποιοδήποτε αδίκημα» δήλωσε η πρώην πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον.

Σήμερα τέθηκε υπό κράτηση από τη σκωτσέζικη αστυνομία, στο πλαίσιο της έρευνας για την κατασπατάληση πόρων ύψους 600.000 στερλίνων. Το ποσό αυτό είχε κατευθυνθεί προς το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP).

«Το να βρεθώ στην κατάσταση που βρέθηκα σήμερα, όταν είμαι σίγουρη ότι δεν έχω διαπράξει κάποιο παράπτωμα, είναι συγχρόνως σοκαριστικό και βαθιά θλιβερό…

Δεν θα έκανα ποτέ τίποτα για να βλάψω ούτε το SNP, ούτε την χώρα», δήλωσε η Στέρτζον με ανάρτησή της στο Twitter.

«Δεδομένης της φύσης αυτής της διαδικασίας, δεν μπορώ να μπω σε λεπτομέρειες. Ωστόσο, θέλω να το πω αυτό…

Γνωρίζω πέρα από κάθε αμφιβολία ότι είμαι πραγματικά αθώα για οποιοδήποτε αδίκημα», πρόσθεσε η παραιτηθείσα πρωθυπουργός της χώρας.

Αφέθηκε ελεύθερη μετά τη σύλληψη και κράτησή της για επτά ολόκληρες ώρες, στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας.

Εκπρόσωπος της Στέρτζον είχε δηλώσιε νωρίτερα, ότι, κατόπιν συνεννόησης, η πρώην πρωθυπουργός προσήλθε σε ακρόαση με την αστυνομία της Σκωτίας. Στη συνέχεια συνελήφθη και ανακρίθηκε και πως συνεργάζεται στο πλαίσιο της έρευνας.

Όπως και να ‘χει, η σύλληψή της οπωσδήποτε αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα για το SNP, το κόμμα που κυριάρχησε για περισσότερο από δύο δεκαετίες στην πολιτική ζωή της Σκωτίας.

Μάλιστα, μετά την παραίτηση της τον περασμένο Μάρτιο, η υποστήριξη τόσο προς το κόμμα, όσο και προς τον στόχο της ανεξαρτησίας της Σκωτίας έχει υποχωρήσει.

Σημειώνεται ότι, εξετάζεται τι συνέβη με ποσό μεγαλύτερο των 600.000 στερλίνων που είχε συγκεντρωθεί από ακτιβιστές υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας το 2017,. Το ποσό επρόκειτο να διατεθεί για την οργάνωση δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία.

Ωστόσο, υπάρχουν σοβαρές υποψίες ότι διατέθηκε για… άλλους σκοπούς.

Διαβάστε περισσότερα

Άλλες ειδήσεις