Σάββατο, 25 Μαΐου 2024

Συνεχίζεται το «δράμα» της Αχαϊκής Τράπεζας στα δικαστήρια

Share

Συνεχίζεται το «δράμα» της Αχαϊκής Τράπεζας στα δικαστήρια…

Με καταθέσεις στελεχών της Τράπεζας της Ελλάδος και της Εθνικής Τράπεζας συνεχίστηκε χθες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, η δίκη για την Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα.

Η ακροαματική διαδικασία έχει εισέλθει πλέον σε έναν κανονικό ρυθμό συνεδριάσεων μια φορά κάθε εβδομάδα, ωστόσο, θα χρειαστούν ακόμα πολλοί μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί.

Στο εδώλιο κάθονται ελάχιστοι από τους συνολικά 86 κατηγορούμενους, καθώς οι περισσότεροι εκπροσωπούνται από συνηγόρους υπεράσπισης και η δίκη έχει προσλάβει χαρακτηριστικά ρουτίνας.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι χθες κατέθεσαν ως μάρτυρες κατηγορίας, δύο στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος, τα οποία δεν εισέφεραν κάποιο καινούργιο και ουσιώδες στοιχείο ως προς την υποστήριξη του ογκωδέστατου κατηγορητηρίου, αντιθέτως ανέφεραν, μεταξύ άλλων, ότι στον πρώτο έλεγχο που είχε γίνει το 2009 δεν εντοπίστηκε κανένα στοιχείο σε σχέση με τις δανειοδοτήσεις και τις εμπράγματες εξασφαλίσεις.

Τα στελέχη της ΤτΕ επικαλέστηκαν την απόφαση ανώτερων κλιμακίων για μη επαρκείς προβλέψεις, αναφέροντας ότι στον έλεγχο που έγινε το 2012 λίγο καιρό πριν το κλείσιμο της Αχαϊκής Τράπεζας, διαπιστώθηκε ότι είχε γίνει μια προσπάθεια για να καλυφθεί η κεφαλαιακή επάρκεια της, η οποία όμως δεν ήταν επαρκής.

Το δικαστήριο εξέτασε ως μάρτυρα κατηγορίας και στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας, που τόνισε πως την επίμαχη περίοδο όλες οι τράπεζες βρίσκονταν σε έντονο ανταγωνισμό μεταξύ τους, αλλά είχαν εσωτερικά συστήματα ελέγχου φερεγγυότητας και διαδικασίες έγκρισης δανείων.

Η δίκη θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τετάρτη 17 Απριλίου, με την κατάθεση ως μάρτυρα κατηγορίας του Γρηγόρη Μέριανου, ο οποίος μετά την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της Αχαϊκής Τράπεζας, διορίστηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος ως ειδικός εκκαθαριστής.

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η κατάθεση του στελέχους της Deloitte Αλέξανδρας Κωστάρα, στην έκθεση της οποίας βασίστηκε η μηνυτήρια αναφορά του Συλλόγου Μεριδιούχων.

Πηγή: ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Άλλες ειδήσεις