Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2024

Σύναξη των Αρχαγγέλων Μιχαήλ, Γαβριήλ και Ραφαήλ

Share

Η Εκκλησία μας εορτάζει σήμερα τη Σύναξη των αρχιστρατήγων Μιχαήλ, Γαβριήλ και Ραφαήλ και των λοιπών Ασωμάτων Δυνάμεων.

Ο Aρχάγγελος Μιχαήλ είδε το πρώτο τάγμα των Αγγέλων, με τον Αρχιστράτηγο Εωσφόρο να πέφτουν από ψηλά και να γκρεμίζονται, όταν νόμισαν, από αλαζονεία, ότι μπορούν να ανέβουν πιο ψηλά από την παντοδυναμία του Θεού.

Τότε, ο Μέγιστος των Αγγέλων Μιχαήλ κάλεσε όλες τις ουράνιες δυνάμεις να παραμείνουν με προσοχή σταθερές στο θέλημα του Θεού και να υμνολογήσουν το Θεό, λέγοντας το «στώμεν καλώς! στώμεν μετά φόβου! Πρόσχωμεν!».

Οι πιστοί, ενθυμούμενοι αυτή την ιερή στάση των εννέα Αγγελικών Ταγμάτων, τα οποία σταθεροποιήθηκαν στο καλό και υπηρετούν με συνέπεια τη φιλανθρωπία του Θεού για χάρη του ανθρώπου, τελούν πανηγυρική σύναξη των Αγγέλων.

Στην Αγία Γραφή βρίσκουμε πολλές διηγήσεις επικοινωνίας των ανθρώπων με τους αγγέλους και ιδιαίτερα με τους Αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ. Συγκεκριμένα, ο Αρχάγγελος Μιχαήλ εμφανίσθηκε στον Αβραάμ και έσωσε τον Ισαάκ, τον οποίο ήταν έτοιμος να θυσιάσει υπακούοντας στο θέλημα του Θεού. Επίσης εμφανίστηκε στο Λώτ, για να τον σώσει, όταν ο Θεός αποφάσισε να καταστρέψει τα Σόδομα και τα Γόμορρα.

Επιπλέον, ο Αρχάγγελος Μιχαήλ μεταξύ άλλων θαυμαστών γεγονότων, οδήγησε το λαό του Ισραήλ στη φυγή από τη δουλεία της Αιγύπτου στη γη της επαγγελίας.

Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ ανήγγειλε, ως γνωστό, στην Παρθένο Μαρία, το χαρμόσυνο μήνυμα για τη γέννηση του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού.

Και σε άλλα σημεία της Αγίας Γραφής, συναντούμε τους αγγέλους να διαβιβάζουν στους ευσεβείς ανθρώπους το θέλημα του Θεού, που αποβλέπει πάντα στην προστασία και τη λύτρωσή μας.

Οι χριστιανοί, έχοντας συνείδηση ότι όπου επισκιάσει η χάρις των αγγέλων του Θεού, φυγαδεύεται η δύναμη του διαβόλου, ζητούν διακαώς στις προσευχές τους να έχουν στη ζωή τους Άγγελον ειρήνης, πιστό οδηγό και «φύλακα Άγγελο» των ψυχών και των σωμάτων τους.

Άγγελο πρεσβευτή στο θρόνο του Θεού παρακαλούμε να έχουμε, για να βρούμε ο κάθε άνθρωπος έλεος και χάριν στην πορεία μας σε αυτό τον κόσμο, αλλά και την ημέρα της δικαίας κρίσεως.

Το papafotis.gr σας ενημερώνει ότι, το άρθρο είναι του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου και το αναδημοσιεύουμε από το orthodoxianewsagency.gr

 

Διαβάστε περισσότερα

Άλλες ειδήσεις