Σύγχυση στους πολίτες προκαλούν οι νέες αλλαγές στο επίδομα θέρμανσης!
Φέτος μειώνεται το επίδομα θέρμανσης για όσους καταναλώνουν πετρέλαιο ή φυσικό αέριο και αυξάνεται στο ηλεκτρικό ρεύμα, για το οποίο είχε δοθεί εκτάκτως πριν από λίγους μήνες επιδότηση λόγω… υψηλών τιμών!
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί σε λίγες εβδομάδες θα προβλέπεται πως η επιδότηση για όσους επιλέξουν τη χρήση ηλεκτρισμού για τη θέρμανσή τους θα είναι αυξημένη κατά 20% σε σχέση με πέρυσι και το μέγιστο ποσό επιδότησης θα διαμορφωθεί στα 1.200 ευρώ από 1.000 ευρώ πέρυσι, το οποίο όμως θα λάβουν ελάχιστες πολυμελείς οικογένειες στην Ελλάδα, σε ορεινές περιοχές.
Το ελάχιστο ποσό επιδότησης παραμένει στα 100 ευρώ, δηλαδή ακόμα και αν μια περιοχή έχει πολύ χαμηλό συντελεστή κρύου, ο δικαιούχος δεν θα μπορεί να λάβει επίδομα κάτω από 100 ευρώ.
Το επίδομα βάσης μειώνεται φέτος για όσους θερμανθούν με πετρέλαιο ή φυσικό αέριο. Υπενθυμίζεται πως το συγκεκριμένο ποσό είναι οριζόντιο για όλους και για να προκύψει το τελικό ποσό επιδότησης, θα πρέπει να πολλαπλασιαστεί με τον συντελεστή «κρύου» (βαθμοημέρα) που διαθέτει κάθε περιοχή.
Η ΕΜΥ έχει χωρίσει τη χώρα σε 12.000 «ζώνες» με διαφορετικούς συντελεστές, με κριτήριο τις ημέρες μέσα στον χρόνο που η θερμοκρασία πέφτει κάτω από τους 15 βαθμούς Κελσίου.
Σύμφωνα με το σύστημα υπολογισμού του επιδόματος θέρμανσης, το οποίο ισχύει από τη χειμερινή περίοδο 2020-2021, το ποσό της βάσης υπολογισμού πολλαπλασιάζεται με έναν συντελεστή επιδότησης, τον συντελεστή βαθμοημέρας, κλιμακούμενο από 0,12 έως 1,62, ανάλογα με το ψύχος που επικρατεί σε κάθε περιοχή της χώρας προκειμένου να προκύψει το ποσό επιδόματος που δικαιούται κάθε ενδιαφερόμενος.
Επιπλέον, το ποσό του επιδόματος, όπως διαμορφώνεται μετά τον πολλαπλασιασμό της βάσης υπολογισμού με τον συντελεστή επιδότησης, προσαυξάνεται για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου κατά 20%.
Για όσους δικαιούχους διαμένουν σε περιοχές όπου οι κλιματικές συνθήκες χαρακτηρίζονται τον χειμώνα από δριμύ ψύχος και ο συντελεστής επιδότησης είναι ίσος με το 1 ή μεγαλύτερος από το 1, τα ποσά του επιδόματος θα είναι προσαυξημένα περαιτέρω κατά 25%, με το μέγιστο ποσό (το ανώτατο όριο) να φθάνει φέτος τα 1.200 ευρώ.
Αναλυτικά, το επίδομα βάσης θα διαμορφωθεί ως εξής:
Στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα μειωθεί φέτος στα 300 ευρώ από τα 350 ευρώ πέρυσι και θα αυξομειώνεται ανάλογα με την περιοχή.
Στο ηλεκτρικό ρεύμα θα είναι 380 ευρώ και θα αυξομειώνεται ανάλογα με τη θερμοκρασία ανά περιοχή, ενώ πέρυσι το επίδομα βάσης ήταν 350 ευρώ και με τους ειδικούς συντελεστές κυμαινόταν από 45 ευρώ ως 480 ευρώ για τις ορεινές περιοχές.
Για πέλετ θα είναι 360 ευρώ από 350 ευρώ πέρυσι.
Στις ορεινές περιοχές που δίνεται επίδομα για καυσόξυλα θα παραμείνει στα 350 ευρώ.
Με τα σημερινά δεδομένα για ένα ζευγάρι στο κέντρο της Αθήνας (με συντελεστή βαθμοημέρας 0,43) το επίδομα θα διαμορφωθεί στα 129 ευρώ εάν επιλέξει το πετρέλαιο (151 ευρώ πήρε πέρυσι για πετρέλαιο) και στα 163,4 ευρώ εάν επιλέξει ρεύμα.
Στην Κοζάνη (με συντελεστή βαθμοημέρας 1,12) το επίδομα θα διαμορφωθεί στα 420 ευρώ για πετρέλαιο (από τα 560 ευρώ πέρυσι) και στα 533 ευρώ εάν επιλεχθεί το ρεύμα.
Στο Περτούλι (με συντελεστή βαθμοημέρας 1,36) το επίδομα για το πετρέλαιο θα ανέλθει στα 510 ευρώ (από 595 ευρώ πέρυσι) και στα 647 ευρώ εάν επιλεγεί το ρεύμα ως μέσο θέρμανσης.
Εισοδηματικά κριτήρια
Για φέτος δεν αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές στα εισοδηματικά κριτήρια των δικαιούχων, ωστόσο εκτιμάται πως η μόνη αλλαγή θα αφορά το περιουσιακό κριτήριο για τις οικογένειες.
Πιο αναλυτικά, το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, ανέρχεται:
έως 16.000 ευρώ για άγαμο και
έως 24.000 ευρώ για έγγαμο, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο.
Για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ανώτατο εισόδημα ανέρχεται έως 29.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο.
Τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα του νοικοκυριού από επιχειρηματική δραστηριότητα δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το ποσό των 80.000 ευρώ, όπως ίσχυε και πέρυσι.
Παράλληλα, η αξία της ακίνητης περιουσίας δεν μπορεί να ξεπερνά τα 200.000 ευρώ για άγαμο.
Η μοναδική αλλαγή που εξετάζεται αφορά τους έγγαμους. Μέχρι και πέρυσι το ανώτατο όριο είχε οριστεί στα 300.000 ευρώ.
Φέτος δεν αποκλείεται αυτό το όριο να μειωθεί στα 240.000 ευρώ, αλλά να προσαυξάνεται κατά 40.000 ευρώ για κάθε παιδί.
Αυτό σημαίνει ότι για οικογένεια με ένα παιδί το όριο διαμορφώνεται στα 280.000 ευρώ, για δύο παιδιά στα 320.000 και για τρία παιδιά στα 360.000 ευρώ.
Στο θέμα των κριτηρίων αναφέρθηκε ο υπουργός Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος είχε τονίσει σε τηλεοπτική του συνέντευξη:
«Τα εισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης είναι πολύ μεγαλύτερα από οποιοδήποτε άλλο επίδομα.
Είναι μια κουβέντα που κάνουμε με το υπουργείο Οικονομικών, όταν θα υπογράψουμε τη σχετική ΚΥΑ.
Αυτό δεν είναι δική μου αρμοδιότητα. Κάθε τόσο θα πρέπει να υπάρχει μια προσαρμογή των εισοδηματικών κριτηρίων.
Αλλά το πότε θα πρέπει να γίνεται αυτό είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών».
Πότε και με πως θα καταβληθούν τα χρήματα
Αλλαγές προβλέπονται και στην καταβολή του επιδόματος.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η πρώτη δόση, που θα περιλαμβάνει το 60% του επιδόματος, θα δοθεί τον Δεκέμβριο, ενώ το υπόλοιπο 40% θα δοθεί στα τέλη Απριλίου, αφού σταθμιστούν τα καιρικά δεδομένα από τα 12.000 σημεία που έχει χωριστεί η χώρα.
Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία