Παρασκευή, 24 Μαΐου 2024

Σταματά η προέλαση της Wagner στη Ρωσία

Share

Σταματά η προέλαση της Wagner στη Ρωσία, λίγο έξω από τη Μόσχα, μετά τη συμφωνία του αρχηγού της Πριγκόζιν με τον πρόεδρο της Λευηορωσίας, Λουκασένκο.

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν αποδέχτηκε την πρόταση Λουκασένκο να σταματήσει η ανταρσία της Wagner μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti που επικαλείται την υπηρεσία Τύπου του Λευκορώσου προέδρου.

Σταματά η προέλαση

Η υπηρεσία Τύπου του Λουκασένκο είπε ότι υπάρχει ένα προσχέδιο συμφωνίας για την επίλυση της κατάστασης με την PMC Wagner, με εγγυήσεις ασφαλείας για τους μαχητές της παραστρατιωτικής οργάνωσης.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Λουκασένκο και Πριγκόζιν διήρκεσαν όλη την ημέρα, ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του προέδρου της Λευκορωσίας.

Η πλήρης δήλωση της υπηρεσίας Τύπου του Λουκασένκο:

«Σήμερα το πρωί, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ενημέρωσε τον Λευκορώσο ομόλογό του για την κατάσταση στη νότια Ρωσία με την ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Wagner. Οι αρχηγοί κρατών συμφώνησαν για κοινές ενέργειες.

Κατά την περαιτέρω ανάπτυξη των συμφωνιών, ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, αφού διευκρίνισε επιπλέον την κατάσταση μέσω των δικών του καναλιών, σε συμφωνία με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, είχε συνομιλίες με τον επικεφαλής της Wagner PMC Γεβγέν Πριγκόζιν.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ως αποτέλεσμα, ήρθαν σε συμφωνίες για το απαράδεκτο να εξαπολύσουν μια αιματηρή σφαγή στο έδαφος της Ρωσίας. Ο Γεβγέν Πριγκόζιν αποδέχτηκε την πρόταση του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο να σταματήσει η μετακίνηση των ενόπλων της εταιρείας Wagner στη Ρωσία και να λάβει περαιτέρω μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης.

Αυτή τη στιγμή, στο τραπέζι υπάρχει μια απολύτως κερδοφόρα και αποδεκτή επιλογή για την επίλυση της κατάστασης, με εγγυήσεις ασφαλείας για τους μαχητές της Wagner PMC.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, επίσης σήμερα ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας πραγματοποίησε δύο συναντήσεις με το μπλοκ εξουσίας της χώρας για αυτήν την κατάσταση».

«Δεν θα μπούμε στη Μόσχα»

Με ηχητικό μήνυμα ο επικεφαλής της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, επιβεβαίωσε ότι οι μισθοφόροι του επιστρέφουν πίσω στις βάσεις τους «για να αποφύγουν την αιματοχυσία».

O Πριγκόζιν έδωσε την εντολή «να επιστρέψουν εξαιτίας του κινδύνου να χυθεί αίμα».

Διαβάστε περισσότερα

Άλλες ειδήσεις