Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου 2025

«Σωσίπολις»: Το όραμα του Βασίλη Γιαννόπουλου

Share

«Σωσίπολις». Το όραμα του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλου, που επιθυμεί να αφήσει σαν πολιτική παρακαταθήκη της θητείας του. Για το συγκεκριμένο θέμα, το Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. δημοσίευσε το ακόλουθο δελτίο Τύπου:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Β.ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: «ΤΟ ΣΩΣΙΠΟΛΙΣ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΛΕΙΑ ΣΥΝΟΛΙΚΑ»

Έτοιμη η πρόταση ανάπλασης των εγκαταστάσεων του «Σωσίπολις»

*Αποτελεί μια από τις πρώτες πέντε προτάσεις της Π.Ε. Ηλείας για ένταξη στη νέα ΟΧΕ – ΒΑΑ

*Χώροι εκπαίδευσης, έρευνας, εκθέσεων φωτογραφίας & μουσειακού υλικού, ψυχαγωγίας κ.α, σε μια έκταση 11 στρεμμάτων

Σ’ έναν πραγματικό πνεύμονα πρασίνου, σ’ ένα χώρο διάσωσης και διάδοσης της σταφιδικής ιστορίας του τόπου, άμεσα συνδεδεμένο με την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την έρευνα και την ψυχαγωγία, πρόκειται να μετατραπεί το κτίριο του Ινστιτούτου Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας «Σωσίπολις» στον Πύργο, κατόπιν πρωτοβουλίας του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλου.

Η ανάπλαση του ιστορικού κτιρίου «Σωσίπολις» και του περιβάλλοντος χώρου, συνολικού εμβαδού 11 στρεμμάτων, αποτελεί μια από τις πρώτες πέντε προτάσεις της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας προς ένταξη στη νέα ΟΧΕ – ΒΑΑ, την οποία μάλιστα ο κ.Γιαννόπουλος προανήγγειλε, την περασμένη Τετάρτη 30 Αυγούστου 2023, κατά την εκδήλωση επίσημης έναρξης της Διαβούλευσης.

Η πρόταση – βάσει της αντίστοιχης μελέτης – έχει πλέον ολοκληρωθεί και η υλοποίηση του έργου, αναμένεται να δημιουργήσει νέες αναπτυξιακές προοπτικές και σημαντική αναβάθμιση της περιοχής του Δημοτικού Σταδίου Πύργου, στην δυτική είσοδο της πόλης.

Σχεδιάζουμε ένα “πράσινο” μέλλον για τα παιδιά μας

«Ένα ιστορικό κτίριο, πραγματικό αρχιτεκτονικό κόσμημα για την περιοχή, το οποίο ήταν αναξιοποίητο για αρκετά χρόνια, “αναγεννιέται” με τη δημιουργία ενός έντονα διαδραστικού χώρου, με κυρίαρχη τη συμμετοχή της εκπαιδευτικής και επιστημονικής κοινότητας, στους τομείς της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, της έρευνας και της ιστορικής τεκμηρίωσης, αλλά και της ψυχαγωγίας», σχολιάζει ο κ.Γιαννόπουλος, συμπληρώνοντας πως «…με την ολοκλήρωσή του, πέραν της διάσωσης της σταφιδικής ιστορίας του τόπου, το εν λόγω έργο θα συμβάλλει σημαντικά στην προώθηση και επέκταση του τουριστικού προϊόντος και του πολιτισμού.

Παράλληλα, επειδή ο σχεδιασμός μας στοχεύει στο μέλλον, και το μέλλον το κρατούν στα χέρια τους τα παιδιά – και των τριών εκπαιδευτικών βαθμίδων – ο χώρος αυτός θα προάγει την περιβαλλοντική εκπαίδευση, την ενδυνάμωση της οικολογικής συνείδησης και την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας σ’ αυτούς τους τομείς».

Τι θα περιλαμβάνει η ανάπλαση

Στο ισόγειο του κτιρίου έχει σχεδιαστεί η δημιουργία αίθουσας προβολών και περιοδικών εκθέσεων, ηλεκτρονική βιβλιοθήκη και εργαστήριο έρευνας, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, εκθετήριο κ.α. Στον πρώτο όροφο, προβλέπεται η δημιουργία ψηφιακού μουσείου σταφίδας και έκθεση φωτογραφίας καθώς επίσης χώροι έκθεσης αρχειακού υλικού και φυσικών αντικειμένων.

Στον περιβάλλοντα χώρο, θα κατασκευαστεί υπαίθριο θέατρο 500 περίπου θέσεων για τη φιλοξενία πολιτιστικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων, ενότητες υπαίθριας έκθεσης γεωργικών μηχανημάτων, μεταλλικό θερμοκήπιο πειραματικών καλλιεργειών εκπαιδευτικού χαρακτήρα σε συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα, πειραματική καλλιέργεια κορινθιακής σταφίδας καθώς επίσης αλώνι και χώρος επεξεργασίας της παραγωγής σταφίδας, για την ολοκληρωμένη διαδραστική εκτέλεση και εποπτεία της δράσης, κατασκευή παρτεριών αναδοχής από την εκπαιδευτική κοινότητα για την ανάπτυξη δράσεων περιβαλλοντικού χαρακτήρα και φυσικά υπαίθριες ενότητες αναψυχής για το κοινό.

Μνημείο σύγχρονης ιστορίας

Το εντυπωσιακό κτίριο, μετρά σχεδόν έναν αιώνα ζωής και από το 1928 στέγασε το Ινστιτούτο έρευνας για την καλλιέργεια της κορινθιακής σταφίδας. Η τελευταία του χρήση αφορούσε στην στέγαση του πρώτου μετεωρολογικού σταθμού για την Ηλεία, μέχρι και το κλείσιμό του το 1998. Έχει χαρακτηριστεί από την Διεύθυνση

Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων ως μνημείο, διότι πρόκειται για εξαιρετικά ενδιαφέρουσα κατασκευή των αρχών του 20ου αιώνα και αποτελεί σημαντικό δείγμα των επιρροών του μοντέρνου κινήματος με σαφείς αναφορές στον κυβισμό.

Το όραμα του Βασίλη Γιαννόπουλου για τη «Σωσίπολις»

 

Διαβάστε περισσότερα

Άλλες ειδήσεις