Σάββατο, 25 Μαΐου 2024

SOS από τον Κλέαρχο Μαρουσάκη για «επικίνδυνη κακοκαιρία»

Share

SOS από τον Κλέαρχο Μαρουσάκη για «επικίνδυνη κακοκαιρία» που θα έρθει αύριο, Παρασκευή και το Σάββατο έκρουσε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης κάνοντας λόγο για επικίνδυνα φαινόμενα!

Σε ανάρτησή του στην ιστοσελίδα του, γράφει πως θα πέσει τοπικά μεγάλος όγκος νερού και θα σημειωθούν πλημμύρες ενώ θα έρθουν και άλλα φαινόμενα όπως χαλάζι, θυελλώδεις άνεμοι, ανεμοστρόβιλοι-υδροστρόβιλοι, έντονοι κεραυνοί!

Οι περιοχές στις οποίες ενδέχεται να «επισκεφτούν» τα έντονα φαινόμενα είναι τα κεντρικά, δυτικά και βόρεια καθώς και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Δείτε την ανάρτησή του στο Facebook

Τι λένε Κολλυδάς – Τσατραφύλλιας

Από το πρώιμο καλοκαίρι θα έρθει χειμώνας σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία την Παρασκευή και το Σάββατο σε ορισμένες περιοχές της χώρας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον διευθυντή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), Θοδωρή Κολυδά, έρχεται καιρική διαταραχή με βροχές, χωρίς, όμως, να συμβεί κάτι ακραίο και πτώση της θερμοκρασίας η οποία θα ανέβει ξανά αλλά όχι σε καλοκαιρινά για την εποχή επίπεδα.

Σε ανάρτηση στο Twitter/x, αναφέρει:

«Αλλάζει μετά από πολύ καιρό η κυκλοφορία στην ατμόσφαιρα με δυτική νοτιοδυτική ροή των συστημάτων στην ανώτερη ατμόσφαιρα (500hPa), όπου πρακτικά αυτό σημαίνει ότι κατά περιόδους θα έχουμε βροχές κυρίως στα δυτικά τα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο.

Προς το παρόν πάντως δεν προβλέπεται κάτι ακραίο, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά. (Μια σχετική προσοχή την ερχόμενη Παρασκευή προς Σάββατο κυρίως στα Βόρεια).

Η θερμοκρασία μετά την αισθητή πτώση η οποία ολοκληρώνεται στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδος, θα αρχίσει και πάλι να ανεβαίνει αλλά δεν θα βρίσκεται σε πολύ υψηλές τιμές όπως είχαμε τις προηγούμενες ημέρες. Τέλος οι άνεμοι δεν προβλέπεται σε γενικές γραμμές να δημιουργήσουν προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες».

Δείτε την ανάρτηση:

Σε άλλο, πιο «ακραίο» μήκος κύματος ο συνάδελφός του Γιώργος Τσατραφύλλιας ο οποίο κάνει λόγο για «πολικό αεροχείμαρρο»!

Σε ανάρτησή του στο Facebook γράφει:

«Ο πολικός αεροχείμαρρος εκτοπίζει τη σκόνη και ρίχνει τη θερμοκρασία 10 βαθμούς !

Επίσης φέρνει χιόνια στα βουνά και μπόλικες βροχές το διήμερο Παρασκευή -Σάββατο”.

Τελευταία ημέρα με σκόνη η σημερινή με τις λασποβροχές να μας απασχολούν μέχρι το βράδυ κυρίως στη δυτική και βόρεια χώρα. Η Πέμπτη 18/4 είναι μια μεταβατική ημέρα.Θα εκδηλωθούν τοπικές βροχοπτώσεις στα δυτικά,τα βόρεια και την ανατολική νησιωτική χώρα και θα πέσει η θερμοκρασία 4 με 5 βαθμούς.

Ωστόσο την Παρασκευή και το Σάββατο το “ατμοσφαιρικό ποτάμι ” (αεροχείμαρρος)-εικόνα- που βρίσκεται ψηλά στην ατμόσφαιρα θα κατηφορίσει σε νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη και θα μεταβάλλει τον καιρό στη χώρας με βροχές, καταιγίδες, περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας ακόμη και χιόνια!

Συγκεκριμένα:

Την Παρασκευή 19/4 αναμένονται μεγάλα ύψη βροχής στη δυτική και βόρεια Ελλάδα, λίγα χιόνια σε μεγάλα υψόμετρα (1400 m) και πτώση της θερμοκρασίας.

Το Σάββατο 20/4 οι πιο πολλές βροχές ( τοπικά ισχυρές) θα εκδηλωθούν τις πρωινές ώρες στη Θεσσαλία,τις Σποράδες,τη Μακεδονία,τη Θράκη, το ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάννησα.Επίσης θα πνέουν ισχυροί βοριάδες.

Την Κυριακή 21/4 μια δεύτερη διαταραχή θα δημιουργήσει πιο ήπια φαινόμενα στην κεντρικη και βόρεια Ελλάδα».

(σημείωση – Η φωτογραφία είναι αρχείου)

Νεότερη εξέλιξη

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ)

Διαβάστε περισσότερα

Άλλες ειδήσεις