Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου 2024

Σοκ στον εμπορικό κόσμο – Δόσεις «γιοκ»

Share

Σοκ στον εμπορικό κόσμο καθώς απέτυχαν παταγωδώς οι προσπάθειες ρυθμίσεων των χρεών προς εφορία και ΕΦΚΑ. Πρόκειται για τις περίφημες και πολυδιαφημισμένες από τα συστημικά μέσα, κατά την προεκλογική περίοδο,  36-72 και έως 120 δόσεις.

Αιτία; Ποια άλλη; Οι κόφτες που περιείχε η σχετική διάταξη, οι οποίοι με την εφαρμογή τους, αφήνουν έξω τους περισσότερους οφειλέτες.

Κάτι που ασφαλώς γνώριζε το οικονομικό επιτελείο. Για αυτό δεν θα ήταν υπερβολή κάποιος να ισχυριστεί ότι, η όλη ιστορία των δόσεων ήταν μια πολιτική κοροϊδία προς τους απελπισμένους οφειλέτες…

Σοκ

Παρά το γεγονός ότι έχουν ενταχθεί στις ρυθμίσεις μόλις 5% των δυνητικά ενδιαφερόμενων οφειλετών το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι δεν θα δοθεί παράταση στην προθεσμία, η οποία λήγει στις 31 Ιουλίου.

Όπως αναφέρει, μέχρι την ημερομηνία αυτή οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν την αίτηση ηλεκτρονικά, στην εφαρμογή που έχει αναπτύξει η ΑΑΔΕ, προκειμένου να επωφεληθούν από τη δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών τους με ευνοϊκούς όρους.

Μετά η πλατφόρμα θα κλείσει και θα ξεκινήσει το κυνήγι των οφειλετών με αναγκαστικά μέτρα όπως κατασχέσεις καταθέσεων, κινητών και ακινήτων. Το Υπουργείο Οικονομικών υπενθυμίζει πως, με τον νόμο 5036/2023:

Δίνεται η δυνατότητα στους οφειλέτες που είχαν ενταχθεί στις φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις των 120 ή 72 δόσεων και τις έχασαν μέχρι την 1η Φεβρουαρίου του 2023, να τις αναβιώσουν, καταβάλλοντας έως τις 31 Ιουλίου δύο μηνιαίες δόσεις.

Παρέχεται η δυνατότητα ρύθμισης οφειλών για τους φορολογούμενους που ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, αλλά απέκτησαν ληξιπρόθεσμες οφειλές λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Συγκεκριμένα, οι οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου 2021 και έως την 1η Φεβρουαρίου 2023, ρυθμίζονται σε έως και 72 δόσεις με την προϋπόθεση ότι ο οφειλέτης κατά την 1η.11.2021 δεν είχε λοιπές ληξιπρόθεσμες οφειλές ή αν είχε, ήταν τακτοποιημένες.

Ακόμη υπενθυμίζει ότι η υπαγωγή στη ρύθμιση συνεπάγεται σειρά ευεργετημάτων για τους οφειλέτες, όπως η αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών, η χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας, η αναστολή λήψης αναγκαστικών μέτρων.

Στο πλαίσιο αυτό, τα αρρύθμιστα χρέη θα συνεχίσουν να συσσωρεύονται (έχουν υπερβεί τα 115 δισ. ευρώ), ενώ η μοναδική επιλογή που έχουν οι φορολογούμενοι είναι η ένταξη στις 24 ή 48 δόσεις.

Τους αποκλείει η ίδια η ρύθμιση

Ωστόσο χιλιάδες οφειλέτες του δημοσίου, μένουν έξω από τις ρυθμίσεις επειδή ο ίδιος ο νόμος περιέχει κόφτες, οι οποίοι δεν επιτρέπουν στους οφειλέτες ούτε να ανοίξουν την πλατφόρμα.

Έτσι, στις ρυθμίσεις επανεντάχθηκε ελάχιστος αριθμός οφειλετών, περίπου 10.000, ενώ έμειναν έξω περίπου 180.000 ΑΦΜ. Με βάση τη νομοθετική διάταξη:

Δεν έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση που προβλέπει την τμηματική εξόφληση, έως και σε 36 ή 72 μηνιαίες δόσεις, των οφειλών προς την εφορία, που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες από τον Νοέμβριο του 2021 και μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2023, όσοι χρωστούσαν έστω και ένα σεντς του ευρώ, την 1η-11-2021!

Όσοι είχαν παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές έως και την περίοδο της πανδημίας τις οποίες ρύθμισαν – είτε σε 120 δόσεις είτε σε 36 ή 72 δόσεις, αλλά απώλεσαν τις ρυθμίσεις και την 1η Νοεμβρίου 2021 ήταν “ληξιπρόθεσμα”, αυτά μπορούν να επανενταχθούν στις νέες ρυθμίσεις, αλλά ο συγκεκριμένος οφειλέτης, δεν μπορεί να εντάξει στις ρυθμίσεις τα χρέη που δημιουργήθηκαν από την 1η/11/2021 και μετά!.

Μόνο όσοι είχαν πληρώσει ή είχαν ρυθμίσει όλα τους ανεξαιρέτως τα χρέη προς την Εφορία μέχρι και την 31η-10-2021, ώστε την 1η-11-2021 δεν είχαν ούτε 1 λεπτό του ευρώ ληξιπρόθεσμο αρρύθμιστο χρέος μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων, οι οποίοι αποδεικνύεται πως είναι ελάχιστοι.

Σε ότι αφορά στη ρύθμιση για την επανένταξη στις 120 δόσεις, το βασικό πρόβλημα είναι η πρόβλεψη του νόμου ότι για τη επανένταξη θα πρέπει να καταβάλουν εφάπαξ συσσωρευμένες προσαυξήσεις.

Συγκεκριμένα, τα συνολικά ποσά οφειλών που καλούνται να εξοφλήσουν για να επανενταχθούν στις απωλεσθείσες ρυθμίσεις είναι αισθητά αυξημένα σε σχέση με τα αρχικά χρέη τους, λόγω επιβάρυνσης και με τις προσαυξήσεις που αναλογούν και συσσωρεύτηκαν κατά το διάστημα απώλειας των ρυθμίσεων.

Διαβάστε περισσότερα

Άλλες ειδήσεις