Σάββατο, 27 Ιουλίου 2024

Σοφία Αγραπίδη: Συγχώρεση – η Κυριακή της συγχώρεσης

Share

Για τη «Συγχώρεση» και την Κυριακή της συγχώρεσης γράφει η συγγραφέας από την Ανδραβίδα κ. Σοφία Αγραπίδη. Ας μοιραστούμε τις σκέψεις της διαβάζοντάς το.

Συγχώρεση – η Κυριακή της συγχώρεσης

Συγχώρεση είναι μια λέξη με βαρυσήμαντο νόημα και αξία για τη ζωή όλων, αφαιρεί τα αρνητικά συναισθήματα που μας έχει δημιουργήσει κάποιος με τη συμπεριφορά του ή με κάτι που έπραξε εναντίον μας.

Με δεδομένο ότι τα αρνητικά συναισθήματα, δημιουργούν αρνητικές σκέψεις οι οποίες βασανίζουν τον κάθε άνθρωπο που τα τρέφει..η συγχώρεση αποτελεί λύτρωση.

Συγχώρεση ζητούμε κι από τον Θεό βέβαια όταν προσευχόμαστε, ουσιαστικά να μας λυτρώσει από το εσωτερικό βάρος.. Η Κυριακή πριν την έναρξη της Αγίας Σαρακοστής είναι αφιερωμένη στη συγχώρεση. Η περικοπή του Ευαγγελίου του Ματθαίου, που διαβάζεται στους ναούς, αναφέρεται στη συγχώρεση (και στη νηστεία).

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, συνηθίζεται να τελείται ο εσπερινός της συγγνώμης που αποτελεί έναν ισχυρό συμβολισμό για το πρώτο βήμα, στο οποίο πρέπει να προχωρήσουμε, προκειμένου να αρχίσουμε τον αγώνα της θρησκευτικής χρονικής περιόδου που ξεκινάει. Το τελετουργικό συμπεριλαμβάνει τους ιερείς και τους πιστούς να αιτείται ο ένας συγχώρεση από τον άλλο, να αλληλοσυγχωρούνται.

Μακάρι καθημερινά να μπορούσαμε να αφιερώσουμε έστω λίγα λεπτά στο βαθύ και καθοριστικό νόημα της συγχώρεσης κάνοντάς το πράξη.

Στην καθημερινότητα, σχεδόν όλοι μας έρχεται η στιγμή που θα στενοχωρήσουμε κάποιον συνάνθρωπο, ακόμη και αγαπημένα μας πρόσωπα, δίχως να έχουμε αυτόν τον σκοπό αρχικά.

Αυτή η συμπεριφορά ανήκει στα χαρακτηριστικά της ανθρώπινης φύσης και οφείλουμε να τη διαχειριζόμαστε με σύνεση ώστε ειλικρινά, αφού συνειδητοποιήσουμε το λάθος μας, να προσπαθήσουμε να αποκαταστήσουμε τις σχέσεις με τη συγγνώμη που εκτός από λέξη θα πρέπει να εκδηλώνεται και με πράξεις.

Για τον άνθρωπο που πικράθηκε όμως δεν είναι τόσο απλό θέμα, δεν είναι εύκολο να αποδεκτεί τη συγγνώμη.

Οι επιπτώσεις στον εσωτερικό κόσμο του καθενός , από μια κακή συμπεριφορά είναι διαφορετικές. Επί ρεαλιστικής βάσης, η συγγνώμη σαν λέξη λέγεται συχνά και εύκολα.

Όμως αληθινά, δύσκολα εκφράζεται..

Να κατανοήσεις δηλαδή τι έκανες, τι πληγές άνοιξες στον άλλον. Πολλοί ειδικοί λένε, ότι αν είσαι σε θέση να κατανοήσεις το κακό που έκανες, δεν θα το έκανες.. Ακόμη πιο δύσκολο είναι να συγχωρέσεις αυτόν που σε πλήγωσε, που σε πίκρανε, που σε τάραξε, που σε έκανε να κλονιστεί η ζωή σου σε μικρότερο ή μεγαλύτερο επίπεδο. Η συγχώρεση λέγεται πολύ εύκολα και κυρίως τον καιρό της Σαρακοστής.

Δεν είναι όμως τόσο εύκολη υπόθεση, η συνειδητοποίησή της.

Θέλει συνεχή εσωτερική καλλιέργεια για να το πετύχουμε και δεν έχουν όλοι τη δυνατότητα να προβούν σε αυτήν. Πόσο εύκολο είναι να συγχωρέσει κάποιος τον φονιά του παιδιού του ή του οικείου του;

Η συγχώρεση σχετίζεται με κάτι απλό έως κάτι μεγάλο, όπως πράξεις βίας..

Με καταστάσεις που γεμίζουν την ψυχή αγκάθια από τα οποία ματώνει και υποφέρει.Επισημαίνω τον λόγο για τον οποίο οφείλουμε στον εαυτό μας και στο κοινωνικό σύνολο, τη συγχώρεση.

Όπως προανέφερα, όπως είναι γνωστό, υπάρχουν πρόσωπα που με τη συμπεριφορά τους μας προκαλούν αρνητικά συναισθήματα, οργή, θυμό, στενοχώρια, προκαλούν την εκδικητικότητα.

Ένα σύνολο βάρους το οποίο δεν μας επιτρέπει να λειτουργήσουμε αρμονικά, να ηρεμήσουμε. Συγχωρώντας όμως, διώχνουμε το βάρος που λειτουργεί σαν
τροχοπέδη από μέσα μας κι αναπνέουμε, βλέπουμε τη ζωή με καλύτερη διάθεση, ανοίγουμε τους ορίζοντές μας.

Γι΄ αυτό αναφέρω ότι λέγοντας πως συγχωρώ, σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι επιτρέπω στον άλλο, να μου φερθεί πάλι όπως πριν, αλλά βαδίζω συνήθως δίχως αυτόν (όταν σπάει το γυαλί δεν ξανακολάει σύμφωνα με τη ρήση του σοφού λαού), πάντα ευχόμενος για το καλό του, αφού νιώθω πλέον λύτρωση.

Εύχομαι ολόψυχα, όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε πόσο πιο όμορφα μπορούμε να ζούμε δίχως τα αρνητικά συναισθήματα και τις σκέψεις, που λειτουργούν σαν το σαράκι.Αξίζει να συγχωρούμε, να αφήνουμε ελεύθερη την ψυχή μας.

Μόνο έτσι θα είμαστε συνοδοιπόροι στα Άγια Πάθη. Μόνο έτσι θα γευτούμε το μεθυστικό νέκταρ της Ανάστασης.

Συγχώρεση από τα βάθη της ψυχής και όχι για το φαίνεσθαι!

Με σεβασμό και αγάπη
Σοφία Δ. Αγραπίδη
Στρκος Σ.Ξ ε.α – Συγγραφέας

Συγχώρεση - η Κυριακή της συγχώρεσης
«Συγχώρεση – η Κυριακή της συγχώρεσης» της Σοφίας Αγραπίδη

Διαβάστε περισσότερα

Άλλες ειδήσεις