Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2024

Σλοβενία: Η αντιπολίτευση αντίθετη με την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους

Share

Σλοβενία: Η αντιπολίτευση αντίθετη με την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους

Πρόταση μομφής κατέθεσε σήμερα η συντηρητική αντιπολίτευση της Σλοβενίας, στην προσπάθεια να εμποδίσει την ψηφοφορία που επρόκειτο να διεξαχθεί αύριο Τρίτη από το κοινοβούλιο για την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης, κατά το παράδειγμα της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Νορβηγίας.

Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του κοινοβουλίου, το Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα (SDS) του πρώην πρωθυπουργού Γιάνεζ Γιάνσα ζήτησε τη διεξαγωγή συμβουλευτικού δημοψηφίσματος πάνω στο διάταγμα αναγνώρισης της Παλαιστίνης, καθυστερώντας έτσι την αναγνώριση για τουλάχιστον έναν μήνα.

Το κοινοβούλιο θα πρέπει τώρα να αποφανθεί επί της πρότασης αυτής στην επόμενη συνεδρίασή του, στις 17 Ιουνίου και, αν απορριφθεί, κάτι που είναι πολύ πιθανό, θα μπορέσει να συνεχίσει τη διαδικασία αναγνώρισης από τις 8 Ιουλίου και μετά.

Την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση υπέβαλε το διάταγμα για επικύρωση από το κοινοβούλιο, επιταχύνοντας τη διαδικασίας που αρχικά επρόκειτο να ξεκινήσει στα μέσα Ιουνίου. Για την έγκριση αρκεί απλή πλειοψηφία. Ο κεντροαριστερός κυβερνητικός συνασπισμός ελέγχει τις 51 από τις 90 έδρες στη Βουλή.

Ο Γιάνεζ Γιάνσα, που πρόσκειται στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, διαφώνησε κατηγορηματικά με αυτήν την απόφαση της κυβέρνησης. Στην πρόταση μομφής υποστηρίζει, σύμφωνα με το σλοβενικό πρακτορείο STA, ότι με την αναγνώριση θα προκληθεί «μακροπρόθεσμη ζημία στη Σλοβενία» καθώς «θα στηριχθεί η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς».

Αντιθέτως, ο φιλελεύθερος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Γκόλομπ θεωρεί ότι η αναγνώριση «στέλνει ένα μήνυμα ειρήνης». «Πιστεύουμε ότι έχει έρθει η στιγμή να ενώσει τις προσπάθειές του όλος ο κόσμος για να επιτευχθεί η λύση των δύο κρατών που θα φέρει την ειρήνη στη Μέση Ανατολή», σημείωσε.

Πηγή: viadiplomacy.gr

Διαβάστε περισσότερα

Άλλες ειδήσεις