Σάββατο, 25 Μαΐου 2024

Σκιά κινεζικής κατασκοπείας στη Γερμανία πριν τις Ευρωεκλογές

Share

Σκιά κινεζικής κατασκοπείας στη Γερμανία πριν τις Ευρωεκλογές!

Μπλεγμένος σε κυκεώνα αποκαλύψεων περί κινεζικής κατασκοπείας ο ευρωβουλευτής Μαξιμίλιαν Κρα.

Είναι ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του γερμανικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) στις επερχόμενες ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Ο Κρα θα βγει από το προσκήνιο της προεκλογικής εκστρατείας, εν μέσω μιας αμφιλεγόμενης υπόθεσης φερόμενης κατασκοπείας.

Αυτό αποφασίστηκε έπειτα από μια συνάντηση με μεγαλοστελέχη της AfD.

Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι αυξήθηκε η πίεση στον Κρα από το εσωτερικό του κόμματος. Αποτέλεσμα των σκανδάλων που φαίρεται να τον καταδιώκουν.

Στις 24 Απριλίου αποκαλύφθηκε ότι, κατόπιν αιτήματος δύο ηγετών της AfD – της Άλις Βάιντελ και του Τίνο Xρουπάλα – ο Κρα πρόκειται να αποσυρθεί από το προσκήνιο.

Ακόμα, φέρεται να του ζητήθηκε να μην παραστεί στην έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματος στο Ντοναουέσσινγκεν, νοτιοδυτικό τμήμα της Βάδης-Βυρτεμβέργης.

Στενός συνεργάτης του επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της AfD συνελήφθη για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας

Ο Κρα δήλωσε νωρίς στις 24 Απριλίου ότι θα παραμείνει επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του κόμματος για τις εκλογές του Ιουνίου.

Δήλωσε όμως στους δημοσιογράφους στο Βερολίνο, ότι δεν θα συμμετάσχει στην έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας το Σαββατοκύριακο της 27ης Απριλίου.

«Αλλά αν νομίζετε ότι αυτό είναι το τέλος της υποψηφιότητάς μου, τότε πρέπει να σας απογοητεύσω. Είμαι και θα παραμείνω ο κορυφαίος υποψήφιος», επέμεινε.

Πρόσθεσε δε: «Δεν έχω κανένα προσωπικό παράπτωμα να κατηγορήσω τον εαυτό μου. Πρέπει να υποθέσω ότι πιθανότατα έχει διαπραχθεί έγκλημα στο γραφείο μου».

Ο στόχος, είπε ο Κρα, ήταν «να μιλήσουμε για την Ευρώπη και να πάμε το θέμα εκεί που ανήκει, δηλαδή στις δικαστικές αρχές».

Στις 23 Απριλίου, όταν κυκλοφόρησε η είδηση της σύλληψης του βοηθού του που κατονομάστηκε μόνο ως «Γιαν Γκ.», ο Γερμανός ευρωβουλευτής παραδέχτηκε ότι η υπόθεση φαινόταν σοβαρή.

Δήλωσε όμως, ότι δεν είχε περισσότερες πληροφορίες από αυτές που δημοσιεύτηκαν σε δελτίο τύπου του Ομοσπονδιακού Γενικού Εισαγγελέα.

Μία ημέρα αργότερα, η Εισαγγελία διέταξε την προφυλάκιση του Γιαν Γκ., με αποτέλεσμα ο Κρα να ανακοινώσει την απόλυση του βοηθού του.

«Θα τερματίσω την απασχόλησή του ‘την ίδια μέρα’», δήλωσε. «Ενδιαφέρομαι πολύ για διευκρινίσεις και θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια για να μάθω συγκεκριμένα τι ισχυρίζεται».

Ο Κρα παραδέχθηκε ότι η εκστρατεία της AfD «επισκιάζεται τώρα, φυσικά, τρομερά από αυτό το θέμα».

Γερμανική εβδομαδιαία εφημερίδα Junge Freiheit ανέφερε ότι έχει de facto απαγορευτεί από όλες τις κομματικές εκδηλώσεις και θα προσκαλείται να κάνουν εμφανίσεις μόνο κατά περίπτωση.

Η AfD δεν ήταν σε θέση να αλλάξει την ευρωπαϊκή λίστα του, ακόμη και αν το ήθελε, καθώς η προθεσμία για κάτι τέτοιο είχε ήδη λήξει.

Η ενημερωτική ιστοσελίδα Brussels Signal επικοινώνησε με τον Κρα για μια απάντηση, αλλά, μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν είχε λάβει απάντηση.

Το βράδυ της 24ης Απριλίου, ο Κρα μοιράστηκε στο X.com ότι η εισαγγελία διεξάγει προκαταρκτικές έρευνες εναντίον του, κάνοντας λόγο για κίνηση «ρουτίνας».

«Οι προκαταρκτικές έρευνες χρησιμεύουν για να ελεγχθεί αν υπάρχουν καθόλου αρχικές υποψίες. Επομένως, βρισκόμαστε ακόμη στη σφαίρα των υποθέσεων και των υπαινιγμών».

Εν τω μεταξύ, Γερμανική διαδικτυακή ειδησεογραφική πύλη Der Spiegel αναφέρθηκε στον κομματικό του συνάδελφο Πετρ Μπίστρον, το νούμερο δύο της ευρωπαϊκής λίστας, ο οποίος κατηγορείται ότι εργάζεται για τους Ρώσους.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, ο Μπίστρον ακούγεται σε μια συνομιλία που παρακολουθήθηκε και φέρεται να παραπονιέται στον φιλορώσο επιχειρηματία Αρτέμ Μαρτσέφσκι κατά τη διάρκεια μιας παράδοσης χρημάτων.

Φέρεται ότι μέρος των μετρητών που εισήλθαν ήταν χαρτονομίσματα των 200 ευρώ, τα οποία είναι δύσκολο να χρησιμοποιηθούν σε γερμανικά καταστήματα.

Έκθεση του γερμανικού περιοδικού Der Speigel αναφέρεται στις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες και δηλώνει ότι, μέχρι στιγμής, καμία απόδειξη για τέτοιου είδους συναλλαγές δεν έχει κοινοποιηθεί άμεσα σε αυτήν.

Brussels Signal

Πηγή: NewsFireGR

Διαβάστε περισσότερα

Άλλες ειδήσεις