Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου 2024

Σημαντική πρωτοβουλία Δημάκη!

Share

Μια σημαντική πρωτοβουλία ανέλαβε και προώθησε επιτυχώς, ο ενεργός πολίτης κ. Νίκος Δημάκης από την Ανδραβίδα.

Πρόκειται για την επιθυμία δεκαετιών των φιλίππων της πόλης (και όχι μόνο) για να αναγνωριστεί το «Άλογο Ανδραβίδας».

Ο κ. Δημάκης με επιστολή που απέστειλε, επιχειρεί να «δέσει» την οικονομική ενίσχυση των ιπποπαραγωγών με την γενικότερη οικονομική ανάπτυξη που δύναται να έρθει στην περιοχή από την προβολή της «φυλής Ανδραβίδας».

Ο κ. Νίκος Δημάκης έστειλε την επιστολή στον κ. Σχοινά και εκείνος την έστειλε στον Επίτροπο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η επιστολή Δημάκη

Αξιότιμε κύριε Μαργαρίτη Σχοινά, Αντιπρόεδρε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής(2019-2024), είναι τεράστια χαρά και τιμή, η επικοινωνία μου μαζί σας.

Χαίρομαι ιδιαίτερα που μου δίδεται η δυνατότητα να επικοινωνήσω με μιά κορυφαία προσωπικότητα του δικού σας βεληνεκούς, όταν μάλιστα αυτή η σπουδαία προσωπικότητα, που κοσμεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή απο υψηλότατη θέση ευθύνης, είναι Έλληνας, πράγμα το οποίο μας καθιστά, ιδιαίτερα υπερήφανους.

Ονομάζομαι Δημάκης Νικόλαος, είμαι μόνιμος κάτοικος Ανδραβίδας του Ν.Ηλείας, και επικοινωνώ μαζί σας, στα πλαίσια της εντονότατης δραστηριότητάς μου, ως Ενεργού Πολίτη.

Σκοπός της επικοινωνίας, είναι η αναζήτηση μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και κυρίως του αρμόδιου Επιτρόπου, κατάλληλων προγραμμάτων σε επίπεδο Ευρώπης, μέσω των οποίων, ίσως θα μπορούσαν οι άνθρωποι που ασχολούνται στην ευρύτερη περιοχή της Ανδραβίδας (και είναι πολλοί) με την ιπποπαραγωγή και την εκτροφή των αλόγων Ανδραβίδας, να βρουν μία σημαντική πηγή χρήσιμων πληροφοριών, συμβουλών, κατευθύνσεων, τρόπων οικονομικής ενίσχυσης κλπ, ώστε να μπορέσουν να αναβαθμίσουν όσο γίνεται περισσότερο, την υπόθεση του αλόγου.

Αξίζει να σας αναφέρω ότι υπάρχουν ιπποπαραγωγοί, τόσο λάτρεις του αλόγου, που ενώ έχουν πενιχρά εισοδήματα, έχουν στην κατοχή τους και εκτρέφουν, δύο, τρία και πέντε άλογα, τα οποία φροντίζουν και αγαπούν, όσο αγαπούν και τα παιδιά τους.

Η αγάπη τους για το άλογο είναι τόσο μεγάλη, που αξίζουν πραγματικά κάθε στήριξη και βοήθεια.

Το Ελληνικό Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, επιδοτούσε μέχρι πρότινος με περίπου 8 εκατομμύρια ευρώ, 31 φυλές ζώων που οδηγούνται στην εξαφάνιση, εξαιτίας της επικράτησης των ξένων ειδών, ανάμεσα στα οποία είναι και τα συγκεκριμένα άλογα (γενικότερη κατηγορία Πηνείας), που ενώ κάποτε ευημερούσαν σε αριθμό, τις τελευταίες δεκαετίες οι πληθυσμοί τους, πνέουν τα λοίσθια.

Στόχος της επιδότησης, ήταν η οικονομική στήριξη των ιπποπαραγωγών, προκειμένου να διατηρήσουν ή και να αυξήσουν τον αριθμό των απειλούμενων απο μείωση πληθυσμού, αυτοχθόνων φυλών ζώων.

Η Ανδραβίδα, φημίζεται για την ιστορία και παράδοση των αλόγων της, εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Γύρω στα 1000 πχ, έγιναν οι πρώτοι ιππικοί αγώνες στην περιοχή της Ανδραβίδας, με δικαίωμα συμμετοχής τότε, μόνο για τους Ανδραβιδαίους.

Τα πρώτα συγγράμματα στον κόσμο, που αναφέρονται στην εκτροφή και την περιποίηση του αλόγου, με τίτλο “Περί Ιππικης” και “Ιππαρχικός”, γράφτηκαν στην Ηλεία, από τον εξόριστο τότε Αθηναίο στρατηγό Ξενοφώντα.

Το 350 πχ, άλογα απο την Ηλεία, χρησιμοποίησε και ο Μέγας Αλέξανδρος στην εκστρατεία του στην Ασία.

Τον 13ο αιώνα επίσης, επί Φραγκοκρατίας στην Ανδραβίδα, την πρωτεύουσα για 250 χρόνια περίπου της Νέας Γαλλίας, έτσι ονομαζόταν τότε η σημερινή Πελοπόννησος, τα άλογα Ηλείας, διασταυρώθηκαν με τα άλογα των Φράγκων Ιπποτών και στην συνέχεια κατά την Τουρκοκρατία διασταυρώθηκαν με τα Αραβικά άλογα και κάπως έτσι, δημιουργήθηκε η φυλή Ανδραβίδας.

Συμφωνά μάλιστα με την παράδοση, επί Τουρκοκρατίας, ο Τούρκος Διοικητής της περιοχής, έστειλε δώρο στον Σουλτάνο, ένα ζευγάρι πανέμορφα άλογα Ανδραβίδας, με αποτέλεσμα ο Σουλτάνος να ευχαριστηθεί τόσο πολύ, που εξέδωσε φιρμάνι, με το οποίο παραχώρησε επίσημα το δικαίωμα στους κατοίκους της Ανδραβίδας, να εκτρέφουν και να ιππεύουν τα πανέμορφα άλογά τους.

Επίσης, το 1958, ο Πρωθυπουργός της Αγγλίας Τσώρτσιλ, εξέφρασε στο επιστημονικό περιοδικό The Century, την ευγνωμοσύνη του προς την Ανδραβίδα με την φράση, “God bless Andravida”(ο Θεός να σε ευλογεί Ανδραβίδα) .

Όταν άρχισε η ανάπτυξη της αθλητικής ιππασίας στην Ελλάδα, τα πρώτα άλογα που χρησιμοποιήθηκαν στην υπερπήδηση των εμποδίων, ήταν φυλής Ανδραβίδας..

Αξιότιμε κύριε Σχοινά, μετά απ’ όλα τα παραπάνω, γίνεται εξόφθαλμα αντιληπτό, ότι Ανδραβίδα και άλογο, είναι έννοιες, απολύτως ταυτόσημες.

Συνεπώς, περιοχές όπως η Ανδραβίδα, χρήζουν ιδιαίτερης μεταχείρισης από την Ελληνική Πολιτεία, αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σχετικά με το άλογο, οι οποίες θα πρέπει να σκύψουν με απόλυτο σεβασμό στο θέμα αυτό, ανοίγοντας ορίζοντες βελτίωσης, δημιουργώντας συνθήκες αναβάθμισης, δίδοντας λύσεις και στηρίξεις ικανές και απόλυτα ικανοποιητικές σε όλα τα επίπεδα που σχετίζονται με την έν λόγω δραστηριότητα, από την ιπποπαραγωγή, την εκτροφή, την διατήρηση της φυλής, μέχρι και τα ιππικά δρώμενα.

Μην λησμουνούμε άλλωστε, ότι στην Ανδραβίδα διενεργείται ετήσια Ιππική Έκθεση, η παλαιότερη όλων σε επίπεδο χώρας, ακόμη και εκείνης, της Εκθεσης Θεσσαλονίκης, παλαιότερη αυτής κατά έναν χρόνο.

Είναι κορυφαίας ζωτικής σημασίας κομμάτι της ζωής εδώ, έχει απόλυτη σχέση με την Αγροτική Ανάπτυξη, και αναμφίβολα αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την προαγωγή της τοπικής οικονομίας, της Εθνικής οικονομίας, συνεπώς και της Ευρωπαϊκής.

Πεπεισμένος ότι οι ανησυχίες μας, οι αγωνίες μας και οι αναζητήσεις μας, θα υιοθετηθούν από εσάς και και θα γίνουν και δικές σας, είμαι σίγουρος ότι θα προωθήσετε το θέμα αυτό στον αρμόδιο Επίτροπο και στα αρμόδια Ευρωπαϊκά όργανα, ώστε να μας δοθούν σύντομα, με τον τον πιο πρόσφορο τρόπο, οι απαραίτητες και κατάλληλες οδηγίες και κατευθύνσεις, πράγμα για το οποίο, σας είμαστε προκαταβολικά ευγνώμονες.

Παραμένω με χαρά στην διάθεσή σας, για οποιαδήποτε επιπλέον διευκρίνηση ή πληροφορία.

Με απεριόριστο σεβασμό και βαθύτατη εκτίμηση.

ΔΗΜΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Η απάντηση του Επιτρόπου Janusz WOJCIECHOWSKI

Αξιότιμε κ. Δημάκη,

Σας ευχαριστώ για το ηλεκτρονικό σας μήνυμα σχετικά με τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην υποστήριξη των ίππων Ανδραβίδας, καθώς αναφέρετε ότι η φυλή βρίσκεται σε παρακμή.

Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η στήριξη για απειλούμενες φυλές μπορεί να είναι διαθέσιμη υπό ορισμένες προϋποθέσεις στο πλαίσιο της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ).

Η στήριξη για απειλούμενες φυλές προβλεπόταν στο ελληνικό πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης για την περίοδο 2014-2022. Αυτό ήταν γνωστό ως «Μέτρο 10.1.09 Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων».

Από το 2023, το ελληνικό στρατηγικό σχέδιο για την ΚΓΠ (1) προβλέπει επίσης τη διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων αγροτικών φυλών ζώων. Οι φυλές που είναι επιλέξιμες για στήριξη περιλαμβάνονται από το ελληνικό Υπουργείο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης στο στρατηγικό σχέδιο, εφόσον πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις. Οι προϋποθέσεις αυτές περιλαμβάνονται επίσης, σε ορισμένο βαθμό, στο στρατηγικό σχέδιο.

Ως εκ τούτου, σας συμβουλεύω να επικοινωνήσετε με τις ελληνικές αρχές για να εξετάσετε αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη συμπερίληψη του ίππου Ανδραβίδας στον κατάλογο των απειλούμενων φυλών προκειμένου να είναι επιλέξιμοι για στήριξη στο πλαίσιο της ΚΓΠ.

Με εκτίμηση,

Janusz WOJCIECHOWSKI

Αντίγραφο: Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, Επίτροπος

 

Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Άλλες ειδήσεις