ΔΑΟΚ Ηλείας για συγκομιδή ελαιοκάρπου

Η ΔΑΟΚ Ηλείας προχώρησε σε μια σημαντική ενημέρωση για τους ελαιοπαραγωγούς.

Με επίσημη ανακοίνωσή της τους ενημερώνει για το πότε είναι ασφαλής (λόγω δακοκτονίας) η συγκομιδή του ελαιοκάρπου. Επίσης, εφιστά την προσοχή για την δακοπροσβολή και το γλοιοσπόριο, που ευνοούνται από τις καιρικές συνθήκες.

Ανακοίνωση ΔΑΟΚ Ηλείας

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, στα πλαίσια εφαρμογής του Προγράμματος Δακοκτονίας 2023, ενημερώνει τους ελαιοπαραγωγούς ως προς τα κάτωθι:

ολοκληρώθηκε στις 14/10/2023 ο τελευταίος γενικός δολωματικός ψεκασμός της Π.Ε. Ηλείας.

το εντομοκτόνο σκεύασμα που θα χρησιμοποιήθηκε στον τελευταίο δολωματικό ψεκαμσό ήταν το FORZA 10 CS with Zeon Technology (δραστική ουσία: lambda-cyhalothrin) σε συνδυασμό με τις ελκυστικές ουσίες ENTOMELA 50 SL & DACUS BAIT 100.

ο χρόνος αναμονής για το FORZA 10 CS, δηλαδή το χρονικό διάστημα από την τελευταία επέμβαση μέχρι τη συγκομιδή, είναι 7 μέρες.

το δίκτυο των δακοπαγίδων της Υπηρεσίας μας θα είναι αναρτημένο μέχρι και στις 27 Οκτωβρίου 2023. Οι συλλήψεις των παγίδων δείχνουν υψηλούς πληθυσμούς δάκου.

συστήνεται στους ελαιοπαραγωγούς να επιθεωρούν τις ελαιοκαλλιέργειές τους, να πραγματοποιούν δειγματοληψίες ελαιοκάρπου για να ελέγχουν την δακοπροσβολή, διότι οι κλιματικές συνθήκες που επικρατούν είναι ευνοϊκές για την δραστηριότητα του δάκου.

επίσης ευνοϊκές είναι οι συνθήκες και για προσβολές από μυκητολογικές ασθένειες, (π.χ. γλοιοσπόριο).

σε κάθε περίπτωση που κρίνεται απαραίτητος ο ψεκασμός, πρέπει να χρησιμοποιούνται εγκεκριμένα σκευάσματα φυτοπροστασίας για την καλλιέργεια ελιάς, να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης τους, να τηρείται το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και να λαμβάνονται όλα τα μέτρα προστασίας που αναγράφονται στις συσκευασίες τους.

η έγκαιρη συγκομιδή του ελαιοκάρπου προς ελαιοποίηση, στο στάδιο του μεταχρωματισμού του καρπού, προλαμβάνει την ανεπιθύμητη προσβολή από το δάκο και επιτυγχάνεται καλύτερη ποιοτική (και ποσοτική) απόδοση σε ελαιόλαδο.

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ

Μικέογλου Γεώργιος

Γεωπόνος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *