Πα. Οκτ 7th, 2022
Χρηματιστήριο μεγάλη πτώση τιμών

«Πανικός» ρευστοποιήσεων στο Χρηματιστήριο; Ο φόβος για τις επερχόμενες αυξήσεις των επιτοκίων, έχει πυροδοτήσει συνεχείς πωλήσεις χρηματιστηριακών τίτλων. Κάποιοι για να κατοχυρώσουν κέρδη και κάποιοι άλλοι για κλείσουν τις θέσεις τους και να αποφύγουν μεγάλες ζημιές από μια συνεχιζόμενη πτώση τιμών.

Το ζητούμενο είναι το που θα σταματήσει αυτή η ανατροφοδοτούμενη πτώση τιμών. Επειδή, όσο κατεβαίνουν χαμηλότερα οι τιμές, τόσο όλο και περισσότεροι επενδυτές εξαναγκάζονται να πουλήσουν…

Διαστάσεις προσλαμβάνει η σημερινή πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να κάνουν δυναμική επανεμφάνιση και να προχωρούν σε μαζικές ρευστοποιήσεις (κυρίως στις τράπεζες), στον απόηχο της μεγαλύτερης αύξησης επιτοκίων της Federal Reserve από το 1994.

Την ίδια ώρα, η επίδραση από την παρέμβαση της ΕΚΤ στις αγορές ομολόγων φαίνεται ότι σταδιακά ξεθυμαίνει, καθώς οι αναλυτές περίμεναν μεγαλύτερη σαφήνεια από την Κριστίν Λαγκάρντ.

Αυτή είναι η εικόνα τώρα

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 12.00 το μεσημέρι, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση κατά 2,01% και διαμορφώνεται στις 822,04 μονάδες, χάνοντας σχεδόν 17 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (838,94 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 16 μονάδες (από 821,65 έως 837,41 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε 16 εκατομμύρια ευρώ.

Ο τραπεζικός κλάδος τίθεται στο επίκεντρο των πιέσεων, καθώς κατρακυλάει στο -3,72% και τις 526,03 μονάδες, εν μέσω του εξόχως αρνητικού περιβάλλοντος. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρατηρείται στη μετοχή της Eurobank, η οποία υποχωρεί στο -4% και τo 0,87 ευρώ.

Κατά 3,7% διολισθαίνει και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία διαπραγματεύεται στα 3,1 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Alpha Bank χάνει 3,2%, ενώ η μετοχή της Πειραιώς μειώνεται κατά 3,6% και πορεύεται προς το χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών (κάτω του 1 ευρώ).

Ανησυχία για τις κεντρικές τράπεζες

Η Λεωφόρος Αθηνών αδυνατεί να δώσει συνέχεια στην ανοδική αντίδραση της Τετάρτης, με αποτέλεσμα να επιστρέφει στη ζώνη των 820 μονάδων, καθώς οι πωλητές έχουν βγει εκ νέου μπροστά και ελέγχουν το χρηματιστηριακό ταμπλό. Το αρνητικό κλίμα, άλλωστε, στις διεθνείς αγορές δεν αφήνει πολλά περιθώρια, επηρεάζοντας δυσμενώς τη «ρηχή» αγορά της Ελλάδας.

Κι αυτό, μάλιστα, παρά την απόφαση της ΕΚΤ να στηρίξει τα ομόλογα του Νότου, τα οποία δέχονται διαδοχικές ρευστοποιήσεις, ως απόρροια της ποσοτικής σύσφιγξης και των υψηλότερων επιτοκίων. Σήμερα, ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ελλάδας σταθεροποιείται στο 4,24%, παρότι την Τρίτη είχε σκαρφαλώσει έως το 4,7%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2017.

Ομολογουμένως, ωστόσο, η Κριστίν Λαγκάρντ θα μπορούσε να είχε παρέμβει ακόμη πιο δυναμικά, παρουσιάζοντας πιο συγκεκριμένα πράγματα σχετικά με το προωθούμενο εργαλείο -όπως το ονόμασε- με το οποίο επιδιώκεται η απορρόφηση των όποιων μελλοντικών κραδασμών στις αγορές ομολόγων.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Στις διεθνείς αγορές, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί στο -0,92% και τις 409 μονάδες, με τον γερμανικό DAX μειώνεται κατά 1,15%, τον γαλλικό CAC 40 κατά 1,75% και τον ιταλικό FTSE MIB κατά 1,28%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει πτώση κατά 0,94%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones χάνουν περισσότερες από 300 μονάδων, στον απόηχο της χθεσινής αύξησης επιτοκίων της Federal Reserve.

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές κινούνται ήπια ανοδικά εν μέσω της σφιχτής προσφοράς, καθώς τα συμβόλαια WTI ενισχύονται στο +0,3% και τα 115,66 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent αυξάνονται στο +0,34% και τα 118,90 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, καθορίζεται στο +0,61% και τα 1.830 δολάρια ανά ουγγιά.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.