Πραγματική «σφαγή» ακολούθησε στα ευρωπαϊκά και αμερικανικά χρηματιστήρια σήμερα, μετά τις πολυαναμενόμενες δηλώσεις του πρόεδρου της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας (FED) κ. Τζερόμ Πάουελ.
Η αιτία
Ο λόγος; Η προσδοκία των επενδυτών ήταν για μικρή και σταδιακή κλιμάκωση της ανόδου του βασικού επιτοκίου δανεισμού. Ο κ. Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι «τα επιτόκια θα αυξηθούν σημαντικά» και ότι «θα υπάρξει πολύς πόνος»!
Και όλα αυτά για να περιοριστεί ο πληθωρισμός, για τον οποίο ασφαλώς δεν ευθύνονται ούτε οι εταιρίες ούτε οι καταναλωτές αφού είναι εισαγόμενος και ουσιαστικά δημιουργήθηκε από τα παρατεταμένα lockdown και την τεχνητή έλλειψη των πρώτων υλών, η οποία με τη σειρά της οδήγησε στην τεχνητή έλλειψη προϊόντων αφού οι εφοδιαστικές αλυσίδες «τινάχτηκαν στον αέρα».
Τι ακριβώς είπε
Παρότι έχουν μεσολαβήσει τέσσερις διαδοχικές αυξήσεις, οι οποίες έχουν φέρει το επιτόκιο στο εύρος 2,25% – 2,50%, ο Πάουελ ξεκαθάρισε ότι δεν «υπάρχει χώρος για παύση ή διακοπή» των επιτοκιακών αυξήσεων, προλειαίνοντας το έδαφος για νέες δυναμικές παρεμβάσεις.
«Ενώ τα υψηλότερα επιτόκια επιβραδύνουν την ανάπτυξη και περιορίζουν τον πληθωρισμό, θα προκαλέσουμε ορισμένο πόνο στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις» παραδέχθηκε, στη συνέχεια. «Πρόκειται για το “κόστος” της μείωσης του πληθωρισμού».
Οι φόβοι επενδυτών & επιχειρήσεων
Ο φόβος τόσο των επενδυτών όσο και των επιχειρήσεων είναι ότι τα βασικά επιτόκια δανεισμού θα εκτοξευτούν στο 3,25% από 2,50% που είναι σήμερα.
Αυτό θα ακριβύνει κατά πολύ το κόστος εξυπηρέτησης των ήδη υπαρχόντων δανείων και έτσι θα υπάρξουν πολλές χιλιάδες καταναλωτές και επιχειρήσεις που θα χρεοκοπήσουν.
Με τη σειρά τους αυτές οι χρεοκοπίες θα δημιουργήσουν νέες και η κατάσταση θα εξελιχθεί σε ένα ντόμινο χρεοκοπιών και ύφεσης.
Για αυτό πουλούσαν σήμερα τις μετοχές, οι οποίες εκτιμάται (ανεξαρτήτως κλάδου δραστηριότητας) ότι στο προσεχές μέλλον θα χάσουν μέρος από την χρηματιστηριακή τους αξία.
Το «παιχνίδι» δεν είναι το ίδιο με την κρίση του 2008. Αυτήν τη φορά υπάρχει ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος, όσο συνεχίζεται, δεν γνωρίζουμε πόσες ακόμη χώρες θα εμπλέξει αλλά και το ενεργειακό κόστος διατηρείται πάρα πολύ υψηλό, δυσκολεύοντας πάρα πολύ κάθε προσπάθεια ομαλοποίησης της οικονομίας.
Οι τιμές στο κλείσιμο
Ο Dow Jones βρίσκεται στις 1.008 μονάδες με πτώση 3,03% και διαμορφώνεται στις 32.282 μονάδες. Οι απώλειες για τον δείκτη βαρόμετρο S&P 500, ο οποίος βρίσκεται στις 4.078 μονάδες, ενώ ο ευαίσθητος στις επιτοκιακές αυξήσεις Nasdaq κατρακυλάει στο -3,4% και τις 12.209 μονάδες.
Πληθαίνουν οι φωνές εκείνων που υποστηρίζουν πως ο οικονομικός Αρμαγεδδών έρχεται καλπάζοντας αυτόν τον χειμώνα…