Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2024

Σε παραίτηση οδηγείται ο Κλάους Σβαμπ μετά από καταγγελίες «φωτιά» για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός

Share

Σε παραίτηση οδηγείται ο Κλάους Σβαμπ μετά από καταγγελίες «φωτιά» για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός!

Η Wall Street Journal (WSJ) έχει διατυπώσει σοβαρές κατηγορίες κατά του ιδρυτή και επικεφαλής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) του Νταβός, Κλάους Σβαμπ:

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπάρχουν καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις, διακρίσεις εις βάρος των μαύρων και των ατόμων άνω των 50 ετών – προφανώς και άμεσα υποκινούμενες από τον ίδιο.

Η αμερικανική εφημερίδα επικαλείται «εσωτερικές καταγγελίες, ηλεκτρονική αλληλογραφία και συνεντεύξεις με δεκάδες νυν και πρώην υπαλλήλους του Φόρουμ και άλλους που γνωρίζουν τις πρακτικές του Φόρουμ».

Η WSJ μίλησε με περίπου 80 υπαλλήλους, ορισμένοι από τους οποίους εργάζονται στην εταιρεία από τη δεκαετία του 1980.

Ο 86χρονος Σβαμπ είναι επικεφαλής του WEF από το 1971, το οποίο έχει εξελιχθεί ίσως στον πιο ισχυρό παγκόσμιο οργανισμό και σήμερα προσπαθεί να επιβάλει την προστασία του κλίματος, το τέλος της ατομικής ιδιοκτησίας, τον ρατσισμό και τον σεξισμό υπό τον τίτλο «Η Μεγάλη Επαναφορά».

Εν ολίγοις: ο Σβαμπ αγωνίζεται για έναν υποτιθέμενα καλύτερο, πάνω απ’ όλα σοφό κόσμο.

Γυναίκες υπάλληλοι να παρέχουν σεξουαλικές υπηρεσίες

Σε έναν εξαιρετικά εκτεταμένο φάκελο με τίτλο «Πίσω από το Νταβός, ισχυρισμοί για ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον» η WSJ αποκαλύπτει τώρα εξωφρενικά γεγονότα που λέγεται ότι λαμβάνουν χώρα στα παρασκήνια του οργανισμού, ο οποίος απασχολεί περίπου 1.000 υπαλλήλους.

Επί του Γερμανού Σβαμπ, υπήρχε «μια εχθρική προς τις γυναίκες και τους μαύρους ατμόσφαιρα» στον εργασιακό χώρο, την οποία το αφεντικό είχε τουλάχιστον επιτρέψει.

Σύμφωνα με την έκθεση, υπήρξαν διάφορες περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης από ανώτερους υπαλλήλους.

Δύο γυναίκες υπάλληλοι δήλωσαν ότι είχαν παρενοχληθεί πριν από χρόνια από υψηλόβαθμους προσκεκλημένους, πιθανώς πολιτικούς, σε συναντήσεις του φόρουμ στο Νταβός και αλλού.

Οι γυναίκες που εργάζονται στο WEF αναμένεται να είναι σεξουαλικά διαθέσιμες στους αντιπροσώπους που καλούνται.

Πρόσφατα, εργαζόμενοι υπέβαλαν δύο φορές παράπονα στην ηγεσία του WEF επειδή λευκοί διευθυντές είχαν πει «νέγρος»παρουσία μαύρων συναδέλφων τους.

Επιπλέον, οι μαύροι αισθάνθηκαν ότι αγνοήθηκαν στις προαγωγές ή ότι τους αγνόησαν στο Νταβός – και γι’ αυτό κατέθεσαν επίσημα παράπονα.

Ομάδα WhatsApp με εκατοντάδες πρώην εργαζόμενους

Μια ομάδα WhatsApp με το όνομα WEFugees (που προέρχεται από το Refugees = πρόσφυγες) περιλαμβάνει, σύμφωνα με τη WSJ, εκατοντάδες πρώην εργαζομένους. Υποτίθεται ότι θα συζητήσουν τα εξωφρενικά γεγονότα υπό τον Σβαμπ. Ορισμένοι παραπονιούνται για πραγματικά «τραύματα» που τους στοιχειώνουν μέχρι σήμερα.

Ο υπουργός Οικονομίας Robert Habeck (Πράσινοι) τον Ιανουάριο με τον Klaus Schwab.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι) με τον Κλάους Σβαμπ τον Ιανουάριο. Φωτογραφία: picture alliance/KEYSTONE | LAURENT GILLIERON

Ο Σβαμπ φέρεται επίσης να έχει δώσει εντολή στον επικεφαλής του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού να απολύσει μια ομάδα εργαζομένων άνω των 50 ετών, προκειμένου να μειωθεί ο μέσος όρος ηλικίας του εργατικού δυναμικού. Ωστόσο, ο διευθυντής ανθρώπινου δυναμικού, πρώην υπάλληλος της Παγκόσμιας Τράπεζας, φέρεται να αντιστάθηκε. Ο Σβαμπ τον απέλυσε λίγο αργότερα.

Ο Κλάους Σβαμπ παραιτείται από εκτελεστικός πρόεδρος του WEF

Το WEF απορρίπτει τις κατηγορίες και δήλωσε εγγράφως ότι ο οργανισμός και οι υπάλληλοί του «τηρούν υψηλές αξίες». Ο Σβαμπ δεν είχε εισάγει ποτέ όριο ηλικίας για τους υπαλλήλους. Αντιθέτως, σε συνεργασία με τον υπεύθυνο προσωπικού, είχε προσπαθήσει να δώσει τη δυνατότητα στους υπαλλήλους να εργάζονται πέραν της κανονικής ηλικίας συνταξιοδότησης. Ο ίδιος ο Σβαμπ είχε προσπαθήσει να αποτρέψει τη δημοσίευση του φακέλου από την αμερικανική οικονομική εφημερίδα.

Στις 21 Μαΐου, ο Σβαμπ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί από εκτελεστικός πρόεδρος του WEF τον Ιανουάριο του 2025 και να μετακινηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με την WSJ το βήμα αυτό πιθανόν να σχετίζεται με την επικείμενη τότε δημοσίευση σχετικά με τις πρακτικές στον οργανισμό του.

Junge Freiheit

Πηγή: NewsFireGR

Διαβάστε περισσότερα

Άλλες ειδήσεις