Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου 2024

Σε εφαρμογή ακραία λιτότητα

Share

Σε εφαρμογή έθεσε άμεσα τις υποσχέσεις του για ακραία λιτότητα ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Αργεντινής. Ο Χαβιέρ Μιλέι ξεκίνησε την «θεραπεία σοκ» για την ανάταξη της Οικονομίας επιβάλλοντας σκληρά μέτρα.

Αργεντινή: Ο Μιλέι ορκίστηκε πρόεδρος και υποσχέθηκε άμεσα «σοκ» λιτότητας

Τι περιλαμβάνουν

Απολύθηκε το 34% των δημοσίων υπαλλήλων μετά την κατάργηση 9 υπουργείων και του μηχανισμού διοίκησης αυτών
Διακοπή κάθε οικονομικής και εμπορικής συμφωνίας με χώρες «κομμουνιστικές»
Υποτίμηση του νομίσματος κατά 55%. Η ισοτιμία με το δολάριο από 365 πέσος ανήλθε στα 800

Προαναγγελία:

Κατάργηση του εθνικού νομίσματος και αντικατάστασή του από το αμερικανικό δολάριο
Κατάργηση των κρατικών επιδοτήσεων στα καύσιμα και τις μεταφορές

Σε απόγνωση

Σε απόγνωση έχουν περιέλθει οι Αργεντινοί, συνειδητοποιώντας πόσο θα επηρεαστούν από τα σκληρά μέτρα λιτότητας του Μιλέι. Η σημαντική υποτίμηση του εθνικού νομίσματος αναμένεται να εκτοξεύσει τον πληθωρισμό που ήδη αγγίζει το 150%.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πληθωρισμός θα αυξηθεί τους επόμενους μήνες, πλήττοντας τις αποταμιεύσεις και την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Οι προγραμματισμένες περικοπές στις επιδοτήσεις θα αυξήσουν τους λογαριασμούς ενέργειας και τις τιμές των εισιτηρίων στα ΜΜΜ. Επιπλέον, οι περικοπές δημοσίων δαπανών θα επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για τον Μιλέι είναι να συγκρατήσει την κοινωνική αναταραχή. Πολλοί Αργεντινοί, εξαντλημένοι από την πολυετή οικονομική κρίση, δείχνουν πρόθυμοι να του δώσουν χρόνο για να αλλάξει τα πράγματα, ωστόσο, η υπομονή τους δεν θα διαρκέσει πολύ.

Διαβάστε περισσότερα

Άλλες ειδήσεις