Κυριακή, 19 Μαΐου 2024

Σε αναμονή η αγορά κρέατος

Share

Σε αναμονή η αγορά κρέατος για το Πάσχα.

«Μουδιασμένη» παραμένει η αγορά κρέατος ενόψει του Πάσχα, με τους παράγοντες της αλυσίδας πωλήσεων να μην είναι ακόμα σε θέση να προβλέψουν τι θα γίνει με τις τιμές των αμνοεριφίων.

Η διαμορφούμενη κατάσταση εξετάστηκε προχθές στη γενική συνέλευση του Συλλόγου Λιανοπωλητών Κρεοπωλών Πατρών και Προαστίων, μαζί με μια σειρά άλλων σοβαρών θεμάτων του κλάδου, όπως είναι οι ελληνοποιήσεις εισαγόμενων κρεάτων και ζώντων ζώων.

Ο επίτιμος πρόεδρος του συλλόγου και μέλος της διοίκησης της ομοσπονδίας Διονύσης Ανδρεόπουλος τόνισε ότι ακόμα δεν υπάρχουν σημαντικές παραγγελίες, καθώς η αγορά βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής.

Οι κτηνοτρόφοι πωλούν φέτος το αρνί γάλακτος προς 8 ευρώ το κιλό, από 7-7,5 πέρυσι και αυτός είναι ένας παράγοντας που δείχνει πώς θα κινηθεί η αγορά. Αν οι τιμές πώλησης από τον παραγωγό μείνουν σε αυτά τα επίπεδα, τότε τα ποιοτικά εγχώριας εκτροφής αρνιά γάλακτος εκτιμάται ότι φέτος θα κυμανθούν σε ένα εύρος τιμής μεταξύ 12 και 13,5 ευρώ το κιλό στα συνοικιακά κρεοπωλεία.

Η τιμή δεν διαφοροποιείται πολύ από πέρυσι, όμως, οι επαγγελματίες έχουν να αντιμετωπίσουν για μια ακόμα χρονιά τον αθέμιτο ανταγωνισμό των μεγάλων σούπερ μάρκετ, που κατά τον κ. Ανδρεόπουλο πριμοδοτείται από το υπουργείο Ανάπτυξης με το καλάθι του νοικοκυριού.

Η αγορά πάντως, εκτιμάται ότι θα έχει επάρκεια αγαθών, σε αντίθεση με το κλίμα που επιχερείτο να διαμορφωθεί πριν από μερικές εβδομάδες για μεγάλες εξαγωγές προς την Ιταλία που δεν επιβεβαιώθηκαν.

Να σημειωθεί ότι, την περασμένη Τρίτη, έγινε σύσκεψη της επιτροπής για τον έλεγχο σε αμνοερίφια και αβγά ενόψει του Πάσχα, υπό τον γγ του ΥΠΑΑΤ, Γιώργο Στρατάκο, με τη συμμετοχή εκπροσώπων πέντε υπουργείων.

Ο υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης είπε ότι από τους μέχρι σήμερα ελέγχους έχει σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι «δεν πρόκειται να ανεχθούμε παιχνίδια στην πλάτη παραγωγών και καταναλωτών, θα προστατεύσουμε τα ελληνικά προϊόντα».

Η επιτροπή θα κάνει ελέγχους σε όλα τα σημεία της αγοράς, στις εθνικές οδούς, στα σφαγεία και στις πύλες εισόδου της χώρας και θα ολοκληρώσει το έργο της σε ένα μήνα.

Πηγή: ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Άλλες ειδήσεις