Σάββατο, 25 Μαΐου 2024

Σάλος για τα αντιαεροπορικά στην Ουκρανία – Αμηχανία στο Μαξίμου

Share

Σάλος για τα αντιαεροπορικά στην Ουκρανία έχει δημιουργηθεί από το δημοσίευμα-«φωτιά» των Financial Times, που κάνει λόγο για πιέσεις σε Ελλάδα και Ισπανία από την ΕΕ και το NATO, να παραχωρήσουν τέτοια συστήματα άμυνας στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι δύο χώρες δέχτηκαν πιέσεις να παραδώσουν Patriot και S-300 στον Ζελένσκι για να αντικρούσει τις επιθέσεις της Ρωσίας, με τη δικαιολογία ότι… οι ανάγκες τους δεν είναι τόσο μεγάλες όσο της Ουκρανίας!

Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο Ζελένσκι μιλούσε σε αναρτήσεις του για συμφωνίες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά από την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Οδησσό, με τον ίδιο να διαψεύδει ότι προχώρησε σε οποιαδήποτε κρυφή συμφωνία με τον Ουκρανό πρόεδρο.

Το δημοσίευμα που έχει προκαλέσει νέο γύρο οργισμένων αντιδράσεων, την ώρα μάλιστα που η Τουρκία έχει αυξήσει επικίνδυνα την προκλητικότητά της και αμφισβητεί την κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου, αναφέρει ότι «οι ευρωπαίοι ηγέτες προέτρεψαν προσωπικά τους πρωθυπουργούς της Ισπανίας και της Ελλάδας Πέδρο Σάντσες και Κυριάκο Μητσοτάκη σε μια σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα να δωρίσουν συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία, σύμφωνα με άτομα που ενημερώθηκαν για τις συζητήσεις».

Σύμφωνα με τους FT:

«Στους δύο ηγέτες, των οποίων οι ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν μεταξύ τους περισσότερα από δώδεκα συστήματα Patriot, αλλά και κάποια ακόμη συστήματα, όπως τα S-300, οι ευρωπαίοι ηγέτες τους επισήμαναν ότι οι ανάγκες τους δεν είναι τόσο μεγάλες όσο της Ουκρανίας και ότι δεν αντιμετώπιζαν καμία επικείμενη απειλή».

«Όλοι ξέρουμε ποιος τα έχει (σ.σ. τα συστήματα αεράμυνας), όλοι ξέρουμε πού βρίσκονται και όλοι ξέρουμε ποιος τα έχει πραγματικά ανάγκη».

Με ανακοινώσεις τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν εξηγήσεις και κάνουν λόγο για περαιτέρω εμπλοκή της Ελλάδας στην Ουκρανία, αλλά και για μυστική διπλωματία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

ΣΥΡΙΖΑ: «Να απαντήσει ο Μητσοτάκης αν δέχτηκε πιέσεις να παραχωρήσει τους S-300 στην Ουκρανία»

«Μετά και τις σημερινές αναφορές του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Μαρινάκη στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών καλούμε τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνηση να απαντήσουν άμεσα για το εάν ισχύει ή όχι το δημοσίευμα των Financial Times σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα δέχτηκε πιέσεις στο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ, προκειμένου να παραχωρήσει τα αντιπυραυλικά συστήματα S 300 στην Ουκρανία» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και επισημαίνει:

Σε ανακοίνωσή του το κόμμα της αντιπολίτευσης μιλάει για μυστική διπλωματία και κάνει αναφορά και στις αναρτήσεις του Ζελένσκι περί συμφωνιών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Οι αποκαλύψεις των FT επιβεβαιώνουν την ύπαρξη μυστικής διπλωματίας από πλευράς της κυβέρνησης όπως και υπό διαμόρφωση κρυφές συμφωνίες για την Ουκρανία τις οποίες μάλιστα είχε αποκαλύψει ο ίδιος κ. Ζελένσκι με αναρτήσεις του στα social media ευχαριστώντας τον Έλληνα πρωθυπουργό. Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να ενημερώσει άμεσα την Εθνική Αντιπροσωπεία» τονίζει μεταξύ άλλων ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΑΣΟΚ: «Η κυβέρνηση να εγκαταλείψει τις υπεκφυγές»

«Το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, που έρχεται μετά την πρόσφατη ανάρτητη του Ουκρανού Προέδρου για συμφωνίες παροχής στρατιωτικής βοήθειας στην αεράμυνα της Ουκρανίας εκ μέρους της χώρας μας, υπογραμμίζει την ανάγκη για πλήρη διαφάνεια και αναλυτική ενημέρωση για το σύνολο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας είτε σε διμερές ή πολυμερές επίπεδο» σημειώνει το ΠΑΣΟΚ και τονίζει:

«Είναι, δε, αναγκαίο να επισημανθεί ότι η συνδρομή της Ελλάδας στην αμυνόμενη Ουκρανία έναντι της παράνομης εισβολής της Ρωσίας πρέπει πάντοτε να τελεί υπό τον απαράβατο όρο της μη απομείωσης της αποτρεπτικής ικανότητας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων».

Μάλιστα, καλεί την κυβέρνηση να ενημερώσει αναλυτικά την εθνική αντιπροσωπεία: «Η Κυβέρνηση οφείλει να εγκαταλείψει τις υπεκφυγές και να ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπεία για τι έχει συμφωνήσει και τι συζητήσεις κάνει σε αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα. Το έχουμε ζητήσει ήδη από τις 22 Μαρτίου 2024 όταν καταθέσαμε αίτημα για άμεση σύγκληση της αρμόδιας Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής» καταλήγει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

ΚΚΕ: «Μεθοδεύσεις για περαιτέρω εμπλοκή της Ελλάδας στην Ουκρανία»

Την ίδια στιγμή, το ΚΚΕ κάνει λόγο για μεθοδεύσεις: «Το δημοσίευμα των Financial Times που αναφέρει την ύπαρξη πιέσεων από τον Ζελένσκι και ηγέτες της ΕΕ προς την ελληνική κυβέρνηση για την αποστολή συστημάτων αεράμυνας Patriot και S-300, αποδεικνύει τις μεθοδεύσεις για περαιτέρω εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία» σημειώνει και προσθέτει:

«Η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου σε σχετικό ερώτημα, όχι μόνο επιβεβαιώνει αυτές τις πιέσεις, αλλά – εμμέσως πλην σαφώς – και την ύπαρξη σχετικών διαπραγματεύσεων, αφού αυτό που διέψευσε δεν είναι το ενδεχόμενο αποστολής των οπλικών συστημάτων, αλλά η “διακινδύνευση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας” που μπορεί να προκληθεί από μια τέτοια αποστολή. Επιβεβαιώνεται ότι ενισχύεται η επικίνδυνη συμμετοχή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς πολεμικούς σχεδιασμούς, με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ και τη συνενοχή των άλλων κομμάτων που ορκίζονται στην “ιερή συμμαχία του ΝΑΤΟ”».

Βελόπουλος: ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΕΡΑΜΥΝΑΣ ΙΣΟΔΥΝΑΜΕΙ ΜΕ ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΕΡΑΜΥΝΑΣ ΙΣΟΔΥΝΑΜΕΙ ΜΕ ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ

Δημοσιεύματα μέσων του εξωτερικού αποκαλύπτουν «πιέσεις» προς την κυβέρνηση που ουσιαστικά καλούν σε διάλυση της Ελληνικής Αεράμυνας με πρόσχημα την ενίσχυση του Κιέβου.

Η Ελληνική Λύση προειδοποιεί πως όσοι αποφασίσουν, προσυπογράψουν και συνηγορήσουν στην αποστολή οποιουδήποτε αντιαεροπορικού συστήματος στην Ουκρανία, θα λογοδοτήσουν.

Το ίδιο ισχύει για όσους παράνομα και πραξικοπηματικά αποδυνάμωσαν την εθνική μας άμυνα, στέλνοντας αμυντικό υλικό τόσο στην Ουκρανία όσο και τη Σαουδική Αραβία.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αμηχανία από Μαρινάκη

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, σε δήλωσή του κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης δήλωσε αμήχανα ότι «δεν πρόκειται να γίνει οποιαδήποτε κίνηση που θα διακινδυνέψει έστω και κατ΄ ελάχιστον την αποτρεπτική ικανότητα ή την αεράμυνα της χώρας».

Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Μέχρι στιγμής έχουμε δείξει έμπρακτα τη βοήθεια μας στην Ουκρανία και στον ουκρανικό λαό. Από εκεί και πέρα, όμως, δεν πρόκειται να γίνει οποιαδήποτε κίνηση -το ξεκαθαρίζω- που θα διακινδυνέψει έστω και κατ’ ελάχιστον την αποτρεπτική ικανότητα ή την αεράμυνα της χώρας. Έχουμε πολλές φορές προβεί σε πολλές διαψεύσεις, σας απαντώ και σήμερα κατηγορηματικά».

Σε ερώτηση που δέχτηκε για τις πιέσεις προς τον πρωθυπουργό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε λακωνικά ότι… δεν γνωρίζει: «Δεν γνωρίζω για οποιαδήποτε πίεση (προς τον πρωθυπουργό). Μένω στην προηγούμενη τοποθέτησή μου».

Διαβάστε περισσότερα

Άλλες ειδήσεις