του Δημήτρη Παπαφώτη
Ο επικεφαλής του ESM κ. Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι, για μια σειρά από λόγους, δεν υπάρχει σήμερα η ανάγκη να συνδεθεί η αγορά κρατικών ομολόγων μιας χώρας μέλους της Ε.Ε. από την ΕΚΤ με αντάλλαγμα την υπογραφή σκληρών Μνημονίων.
Αυτές οι δηλώσεις βέβαια, γίνονται για να κατευναστούν οι φόβοι για το τι θα συμβεί στις υπερχρεωμένες χώρες του ευρωπαϊκού νότου.
Φόβοι για το τι έρχεται…
Η κατάσταση στην οποία έχει οδηγηθεί από μόνη της η Ε.Ε. λόγω όχι μόνο της αντιρωσικής πολιτικής που ακολουθεί «πυροβολώντας» τα πόδια της με το «χρυσοφόρο» για τους Αμερικανούς εμπάργκο κατά των ρωσικών προϊόντων αλλά πρωτίστως από την κοντόφθαλμη «πράσινη» ενεργειακή πολιτική που βιάστηκε να ακολουθήσει, φανερώνει ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας για όλες τις χώρες της Ε.Ε.
Έτσι λοιπόν ο κ. Ρέγκλινγκ, ο οποίος ήταν μέχρι πρόσφατα θερμός υποστηρικτής της θεωρίας πως οι υπερχρεωμένες χώρες πρέπει να τιμωρούνται όσο πιο σκληρά γίνεται με Μνημόνια ως αντάλλαγμα για φθηνό δανεισμό από τον ESM, τώρα δηλώνει ότι αυτό δεν χρειάζεται επειδή «σήμερα δεν υπάρχουν στην Ευρωζώνη οι θεμελιώδεις ανισορροπίες που υπήρχαν την περασμένη δεκαετία, προσθέτοντας επίσης ότι δεν βλέπει να εκδηλώνεται κάποια κρίση χρέους στα επόμενα χρόνια».
Τα 3 επιχειρήματα του Ρέγκλινγκ
Επίσης, για να υποστηρίξει την άποψή του ανέφερε τρεις λόγους.
Πρώτον, επειδή, όπως προανέφερε, δεν υπάρχουν ανισορροπίες στην Ευρωζώνη που να συγκρίνονται με τις μεγάλες μακροοικονομικές ανισορροπίες που υπήρχαν στην αρχή της κρίσης του ευρώ, όπως η απώλεια ανταγωνιστικότητα και τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα και ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.
Δεύτερον, επειδή ο δείκτης που έχει σημασία δεν είναι το ύψος του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ αλλά η δαπάνη του προϋπολογισμού για την πληρωμή των τόκων εξυπηρέτησής του. Η δαπάνη αυτή είναι σε όλες τις χώρες – μέλη στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 50 ετών. Για τις υπερχρεωμένες χώρες, η δαπάνη αυτή είναι μόλις το ένα τρίτο σε σχέση με πριν από 20 χρόνια, παρά το γεγονός ότι το ποσοστό του χρέους τους είναι πολύ υψηλότερο σήμερα.
Βεβαίως, τόνισε, οι χώρες με το υψηλότερο χρέος θα πρέπει να είναι προσεκτικές γιατί αναμένονται και πρόσθετες δαπάνες, λόγω της κλιματικής αλλαγής και της γήρανσης του πληθυσμού.
Ο τρίτος λόγος που επικαλέστηκε ο Ρέγκλινγκ είναι ότι σήμερα υπάρχει μία σειρά θεσμών στην Ευρωζώνη που δεν υπήρχαν όταν σχεδιάστηκε η Ευρωζώνη, όπως ο ESM, η αρχή της τραπεζικής ένωσης με την ενιαία εποπτική Αρχή καιο το Ταμείο Εξυγίανσης Τραπεζών (SRB) καθώς και άλλοι μικρότεροι αλλά σημαντικοί θεσμοί.
Από όλα αυτά και μετά την τραγική εμπειρία των Μνημονίων εμείς εδώ στην Ελλάδα καταλαβαίνουμε ότι τα πολύ χειρότερα είναι μπροστά μας στο άμεσο μέλλον και πρέπει να προετοιμαστούμε καλά για αυτό που έρχεται. Ότι και να λέει ο κάθε κύριος Ρέγκλινγκ!