Πε. Οκτ 6th, 2022
πληθωρισμός στις Η.Π.Α.

Για πολλούς ακούγεται απίστευτο αλλά ο πληθωρισμός στις Η.Π.Α. άγγιξε το 8,5% δημιουργώντας πολλές αντιδράσεις στους πολίτες. Το οικονομικό επιτελείο της χώρας άρχισε ήδη να …μουρμουρίζει ότι χρειάζεται μια ¨γενναία¨ αύξηση των επιτοκίων για να περιοριστεί ο πληθωρισμός.

Αυτό βέβαια, με τη σειρά του προκαλεί “ρίγη” στις επιχειρήσεις αλλά και στις ενώσεις καταναλωτών, για διαφορετικούς λόγους στον καθένα τους. Για τους τελευταίους η αλματώδης αύξηση του κόστους στα προϊόντα κάνει απαγορευτική την αγορά τους, ακόμη και σε είδη πρώτης ανάγκης.

Για τα στελέχη των επιχειρήσεων, ο λόγος είναι ότι γνωρίζουν καλά πως δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις πληρωμές των δανείων των επιχειρήσεων εάν τα επιτόκια αυξηθούν πολύ. Επίσης, με την άνοδο των επιτοκίων γνωρίζουν ότι θα υποχρεωθούν να αυξήσουν το κόστος των προϊόντων που παράγουν ή των υπηρεσιών που προσφέρουν, γεγονός που θα οδηγήσει σε πτώση των πωλήσεων (και άρα των εσόδων της επιχείρησής τους) αφού οι καταναλωτές δεν θα είναι σε θέση να αγοράσουν τα ακριβότερα προϊόντα και υπηρεσίες.

Η τιμή του δείκτη τον Μάρτιο θεωρείται από πολλούς αναλυτές ότι θα αποτελέσει την κορύφωση του τρέχοντος πληθωριστικού «κύματος», καθώς, όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg, αποτυπώνει πέραν των επιπτώσεων της πανδημίας στις αλυσίδες εφοδιασμού, τις επιπτώσεις του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων.

Μέσα σε αυτό το οικονομικό κλίμα, η κυβέρνηση του προέδρου Μπάιντεν αποφάσισε να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στην Ρωσία, προκαλώντας τις αντι-κυρώσεις της Μόσχας που εκτόξευσαν τον πληθωρισμό και στις Η.Π.Α.

Δηλαδή, “πυροβόλησαν τα πόδια τους” δικαιώνοντας τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, σε όλα όσα έλεγε για την κρίση στην Ουκρανία αλλά και την στάση που επιβάλλεται να τηρήσουν οι Η.Π.Α. απέναντι στην Ρωσία.

Προς το παρόν, ο πρόεδρος Μπάιντεν απευθύνεται στους πολίτες της χώρας του και ουσιαστικά το μόνο που λέει για να δικαιολογήσει την όλη κατάσταση είναι ότι “για όλα φταίει ο Πούτιν”…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.