Δε. Σεπ 26th, 2022
Εορτή Προφήτη Ηλία στον Πύργο

Αύριο 20 Ιουλίου, η Χριστιανοσύνη εορτάζει έναν από τους σπουδαιότερους Προφήτες. Τον Προφήτη Ηλία. Στην εκκλησία που είναι αφιερωμένη στη μνήμη του, λίγο έξω από τον Πύργο, θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τρίτη 19 Ιουλίου ο Μέγας Εσπερινός στις 7.30 το απόγευμα.

Όπως μας ενημερώνει η εκκλησιαστική επιτροπή του Ι.Ναού:

«Σύμφωνα με το πρόγραμμα της θρησκευτικής πανήγυρης, που θα γίνει με όλα τα προσήκοντα μέτρα κατά του covid 19, την Τρίτη 19 Ιουλίου 2021 το απόγευμα, θα τελεστεί Μέγας εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και Θείου κηρύγματος όπου θα χοροστατήσει ο Θεοφιλέστατος Μητροπολιτης Ηλείας κ.κ. Γερμανός.

Εκ της επιτροπής»

Ο Θεοφιλέστατος Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Γερμανός.
Ο Θεοφιλέστατος Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Γερμανός

 

Προφήτης Ηλίας 

Ένας από τους μεγαλύτερους προφήτες του Ισραήλ, που προείπε την έλευση του Χριστού στη Γη.
Η μνήμη του γιορτάζεται από τη Χριστιανοσύνη στις 20 Ιουλίου…

Ένας από τους μεγαλύτερους προφήτες του Ισραήλ, που προείπε την έλευση του Χριστού στη Γη.  Ο Ηλίας (Ελιγιαχού και Ελιγιά στα Εβραϊκά) καταγόταν από τη Θέσβη της περιοχής Γαλαάδ και έζησε τον 9ο π.Χ. αιώνα κατά την περίοδο της βασιλείας των Αχαάβ και Οχοζία.

Ήταν γιος του Σωβάκ και ανήκε στη φυλή του Ααρών. Όταν γεννήθηκε, ο πατέρας του είδε μία θεία οπτασία. Δύο άνδρες λευκοφορεμένοι τον ονόμαζαν Ηλία, τον σπαργάνωναν με φωτιά και του έδιναν φλόγα να φάει. Τότε, ο πατέρας του πήγε στα Ιεροσόλυμα και περιέγραψε την οπτασία στους ιερείς. Εκείνοι του είπαν ότι ο γιος του θα γίνει προφήτης και θα κρίνει το Ισραήλ με δίκοπο μαχαίρι και φωτιά.

Ο Ηλίας άσκησε το προφητικό του χάρισμα επί 25 έτη. Προείπε την έλευση του Χριστού στη Γη, 816 χρόνια πριν από τη γέννησή του. Προικισμένος με θαυματουργή δύναμη, αγωνίστηκε με ζήλο και αυταπάρνηση για την εξύψωση της λατρείας του Γιαχβέ (Θεού), καταπολέμησε με πάθος την ειδωλολατρία και προσπάθησε με τον λόγο του να εξυγιάνει τον ηθικό βίο του λαού του.

Ήταν τόσο μεγάλη η πίστη του, που κατέβασε τρεις φορές φωτιά από τον ουρανό, σταμάτησε τη βροχή και ανάστησε νεκρούς. Με τη φωτιά, μάλιστα, έκαψε τους στρατιώτες που είχε στείλει ο βασιλιάς Οχοζίας για να τον συλλάβουν.

Στο όρος Χωρήβ απέκτησε εμπειρία θεοφανείας (είδε τον ίδιο τον Θεό), διέσχισε τον Ιορδάνη με τη μηλωτή του και τέλος ανελήφθη στον ουρανό με πύρινο άρμα. Επίσης, παρέστη στη Μεταμόρφωση του Χριστού μαζί με τον Μωυσή.

Απολυτίκιο

Ο ένσαρκος Άγγελος, των Προφητών η κρηπίς, ο δεύτερος Πρόδρομος, της παρουσίας Χριστοῦ, Ηλίας ο ένδοξος, άνωθεν καταπέμψας, Ελισαίω την χάριν, νόσους αποδιώκει, και λεπρούς καθαρίζει, διο και τοις τιμώσιν αυτόν, βρύει ιάματα.

Λαογραφία

Ο Προφήτης Ηλίας, σχετίζεται από τους αγρότες με τα μετεωρολογικά φαινόμενα. Σχετική η παροιμία «Ο Αηλιάς κόβει σταφύλια και η Αγιά Μαρίνα σύκα». Τα ξωκλήσια του χτίζονται σε υψώματα και βουνοκορφές και πανηγυρίζονται με ιδιαίτερη πολυκοσμία κάθε χρόνο. Σε πολλά μέρη, ο πανηγυρισμός συνοδεύεται και με το άναμμα λατρευτικών πυρών, όπως στο ξωκλήσι του στην κορυφή του Ταϋγέτου.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.