Ελευθεροτυπία και φίμωση ιδεών

της Ευανθίας Πανταζή

Μεγάλη εντύπωση προκάλεσε στον επιχειρηματικό (και όχι μόνο) κόσμο της Ηλείας μια δημοσίευση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του γνωστού Πυργιώτη οικονομολόγου κ. Αργύρη Σαλπέα. 

Τι συνέβη

Ο κ. Σαλπέας μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς του φίλους την απογοήτευση που ένιωσε, όταν κάποιος εκδότης, στον οποίο είχε στείλει προς δημοσίευση άρθρο για το Επιμελητήριο Ηλείας και πως αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη του τόπου, τον ενημέρωσε ότι τελικά  δεν θα το δημοσιεύσει για «να μην θιγούν κάποιοι φίλοι του»…

Η θέση μας ως papafotis.gr

Στο papafotis.gr γνωρίζουμε πολύ καλά τι σημαίνει να γράφεις αλήθειες που κάποιοι …«ισχυροί» τοπικοί παράγοντες δεν επιθυμούν να τις διαβάσουν οι συμπολίτες μας. Γνωρίζουμε πολύ καλά τι «πόλεμος» γίνεται για να «φιμωθούν» τα στόματα που τις λένε…

Για αυτό δημοσιεύουμε το άρθρο του και σας ζητάμε να το διαβάσετε. Δεν έχει καμία σημασία εάν συμφωνούμε και σε ποιο βαθμό με εκείνα που γράφει. Ό,τι γράφει ο κ.Σαλπέας δεσμεύουν τον ίδιο και όχι το μέσο (στην συγκεκριμένη περίπτωση το papafotis.gr) το οποίο δημοσιεύει τις απόψεις και τις ιδέες του.

Το θέμα είναι ότι οι σκέψεις ενός επί δεκαετίες επαγγελματία για ένα συγκεκριμένο τομέα που γνωρίζει καλά, ΔΕΝ πρέπει να φιμώνονται. Να τονίσουμε ότι ο αγώνας για την πραγματική ελευθεροτυπία δεν σταματά ποτέ και ότι δεν είναι μόνο «ωραία λόγια»! Χρειάζεται πράξεις.

Είναι στο χέρι του καθενός από εμάς εάν θα «τσακάει τη μέση» ή όχι. Ακολουθεί το άρθρο του κ. Αργύρη Σαλπέα.  

<Το Επιμελητήριο και η κακή μας μοίρα !>

Ο θεσμός των Επιμελητηρίων σε όλη της Ελλάδα, εκτός Ηλείας, αποτελεί κύρια πηγή αναπτυξιακών σχεδιασμών και πρωτοβουλιών και ενδεικτικά αναφέρω το Ηράκλειο ,[κέντρο κρητικών προϊόντων στην Κίνα ] τα Χανιά [δεύτερο Επιχειρηματικό Πάρκο και Συνεταιριστική Τράπεζα] ,την Καρδίτσα [Ενεργειακός συνεταιρισμός και κορυφαία Συνεταιριστική Τράπεζα ] κ.α

Το δικό μας <αγρόν αγοράζει>, πέραν της εξυπηρέτησης μικροπροσωπικών συμφερόντων και φιλοδοξιών, ως <παράγκα> της Ν.Δ .

Διότι , εάν το Επιμελητήριο είχε ασχοληθεί σοβαρά με τα προβλήματα του Επιχειρηματικού κόσμου αλλά και τις Αναπτυξιακές ανάγκες του Νομού, θα έπρεπε να είχε κάνει η να προσπαθήσει να κάνει τα παρακάτω.

1ον] Να πάρει πρωτοβουλίες ανάπτυξης Ενεργειακών κοινοτήτων ανάμεσα στους Επιχειρηματίες -Επαγγελματίες του Νομού, ώστε να απαλλαγούν για 20-25 χρόνια από το άγος του Ενεργειακού κόστους της εργασίας τους, μέσω του οποίου κινδυνεύουν να κλείσουν. Ο θεσμός ισχύει εδώ και 5 χρόνια.
Τι έκανε ?? Τίποτα

2ον] Έχει επισήμως εγκριθεί από το 2014, από την Περιφέρεια και το αρμόδιο Υπουργείο, η ανάπτυξη 2 Επιχειρηματικών Πάρκων στην Ηλεία, άκρως αναγκαία υποδομή για την ανάπτυξη του Δευτερογενούς τομέα στην Ηλεία.
Τι έκανε ?? Τίποτα, όπως είναι γνωστό .

3ον] Η ευρύτερη περιοχή του Πύργου έχει αποθέματα φυσικού αερίου ικανά να τροφοδοτήσουν ΟΛΟ τον Νομό για πάνω από 20 χρόνια. Τι έκανε απέναντι στην σιωπηρή απαγόρευση εξόρυξης τους από την Κυβέρνηση ?? Τίποτα ! ΣΙΩΠΗΣΕ !

4ον]Έκλεισαν οι Πανεπιστημιακές Σχολές και σιώπησε .
Έχει αναλυτική πρόταση ανάπτυξης Πανεπιστήμιου ως μη κερδοσκοπικός Οργανισμός σε συνέργεια με την Μητρόπολη [διαθέτει χώρους και Δήμους , εάν θέλουν], αντί να κλαψουρίζουμε ότι μας φτύνουν διαρκώς.
Τι έκανε ?? ΤΙΠΟΤΑ

5ον] Του έχει γνωστοποιηθεί ότι η τραγική Ζ.Ο.Ε ,ιδιαίτερα σε θέματα ανάπτυξης του Δευτερογενούς τομέα, μπορεί να τροποποιηθεί, επί τα βελτίω, με μια τροπολογία ,ώστε να σταματήσει η παράνομη λειτουργία τόσων Βιοτεχνιών, των οποίων οι Ιδιοκτήτες <κρέμονται > από την <καλή διάθεση> δημοσίων Υπαλλήλων.
Τι έκανε ?? ΤΙΠΟΤΑ

6ον]Από το 2012 το δίκτυο ΔΕΔΔΗΕ είναι κλειστό για νέες επενδύσεις Α.Π.Ε και κάποιοι παίρνουν άδεια εν κρυπτώ ,ενώ οι υποσχέσεις όλων των Κυβερνήσεων ήταν ότι θα ανοίξει το δίκτυο σύντομα.
Τι έκανε ?? ΤΙΠΟΤΑ

Αντί αυτών !

7ον] Επιτρέπει σε στελέχη του την εκμετάλλευση της ιδιότητας τους για προσέλκυση Ιδιωτών πελατών για ένταξη σε Ευρωπαϊκά προγράμματα ,δημιουργώντας έτσι ανήθικο και αθέμιτο ανταγωνισμό.

8ον] Αγνοεί ότι τα Ευρωπαϊκά προγράμματα <πετούν > έξω τις περισσότερες επιχειρήσεις του Νομού [π.χ όταν ζητούν 9 άτομα ως ελάχιστο αριθμό εργαζομένων ] και δεν έχει υποβάλλει καμιά , μέχρι σήμερα , διαμαρτυρία ή έστω ένα υπόμνημα .

9ον]Επέτρεψε να πάει η θερμοκοιτίδα Αγροτοβιοτεχνολογίας στο Επιστημονικό Πάρκο της Πάτρας , λες και ο νέος Αγρότης , από το Γιανιτσοχώρι η την Κρέστενα , που θέλει να εφαρμόσει νέες Τεχνολογίες στην εργασία του, θα πάει στην Πάτρα και θα κάνει γραφείο στο Επιστημονικό Πάρκο . [Αυτό δείχνει και αδιαφορία και άγνοια της λειτουργίας του θεσμού ]

10ον] Έχει αντιδημοκρατική λειτουργία και νοοτροπία ,διότι δεν κάνει τίποτα για την μαζικοποίηση του. Εάν ήθελε να συμμετάσχει η μεγάλη μάζα των Επιχειρηματιών -επαγγελματιών στην Λειτουργία του ,θα έκανε το ελάχιστο ! Εκλογικά κέντρα σε κάθε Πόλη του Νομού και παράλληλα εκδηλώσεις διαλόγου σε όλες τις Πόλεις και όχι κάτι ανοικτές [κλειστές ] στον Πύργο. ΔΕΝ ΤΟΛΜΆ διότι την συμμετοχή του κόσμου την φοβάται! Δεν την επιδιώκει !

Τέλος ,έχει στηρίξει διαφορά ,δήθεν, Αναπτυξιακά συνέδρια, τα οποία μόνο ως club δημοσίων σχέσεων λειτούργησαν και όχι ως μήτρες αναπτυξιακού προβληματισμού. Αυτά, εγώ ο αγράμματος στους εγγράμματους της Διοίκησης του Επιμελητηρίου!

Τα παραπάνω απευθύνονται στους νέους του Νομού μας, ώστε να καταλάβουν ότι το μέλλον τους πρέπει να το κτίσουν με δικά τους υλικά και όχι υλικά της νοοτροπίας του 60 .
Αυτά προς το παρόν . .

ΑΡΓΥΡΗΣ ΣΑΛΠΕΑΣ

 

Διαβάστε τι έγραψε στην προσωπική του σελίδα για το περιστατικό 

ΑΡΓΥΡΗΣ ΣΑΛΠΕΑΣ
Ο κ. Αργύρης Σαλπέας για το «κομμένο» άρθρο…

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *