Πρωτοβουλία Δημάκη για το Φράγμα Πηνειού με φόντο την συμφορά από τις πλημμύρες στην Θεσσαλία.
Διαβάστε τι έγραψε ο ενεργός πολίτης κ. Νίκος Δημάκης για το Φράγμα Πηνειού και την επιστολή με τις ερωτήσεις που έστειλε:
«Αγαπητοί συνδημότες αλλά και κάτοικοι της πεδινής Ηλείας, με αφορμή τις πλημμύρες στον Θεσσαλικό κάμπο, απέστειλα πριν λίγο την παρακάτω επιστολή στις αρμόδιες υπηρεσίες, σχετικά με την ανησυχία μου για το Φράγμα Πηνειού.
Αξιότιμοι κύριοι της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Τμήμα Δομών Περιβάλλοντος της ΠΔΕ, νιώθω ιδιαίτερη χαρά και τιμή που επικοινωνώ μαζί σας.
Ονομάζομαι Δημάκης Νικόλαος, είμαι μόνιμος κάτοικος Ανδραβίδας του Νομού Ηλείας και επικοινωνώ μαζί σας, στα πλαίσια της εντονότατης δραστηριότητάς μου, αυτής του Ενεργού Πολίτη.
Σκοπός της επικοινωνίας είναι, η ενημέρωσή μου σχετικά με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα το Φράγμα Πηνειού.
Αντιλαμβάνεστε ότι μετά τα τελευταία πλημμυρικά φαινόμενα της Θεσσαλίας, με τα γνωστά σε όλους μας οδυνηρά αποτελέσματα, η ανησυχία όλων των κατοίκων της πεδινής Ηλείας σχετικά με την δομική και όχι μόνο, επάρκεια του Φράγματος Πηνειού, είναι έντονη και αυτονόητη.
Το Φράγμα Πηνειού, επινοήθηκε το 1957 από έναν ονειροπόλο κάτοικο της περιοχής, χωρίς σπουδές και γνώσεις, τον Χαράλαμπο Μπιμπίκο, που ήταν πρόεδρος ενός συλλόγου στην Αμαλιάδα και είχε αντιληφθεί το πρόβλημα άρδευσης του Ηλειακού κάμπου.
Οι ενέργειές του, προκάλεσαν το ενδιαφέρον της Πολιτείας και έτσι το 1961 ξεκίνησε η κατασκευή του Φράγματος, η οποία ολοκληρώθηκε το 1968.
Έχει εμβαδόν λεκάνης 723.000 τετραγωνικά μέτρα, Ωφέλιμη χωρητικότητα 366.000.000 κυβικά μέτρα νερού, μέγιστο ύψος 50 μέτρα με πλάτος στέψεως 10 μέτρα.
Η επιφάνεια της Λίμνης ανέρχεται σε 22 τετραγωνικά χιλιόμετρα, περιέχει 420.000.000 κυβικά μέτρα νερό, αλλά στο ύψος 50 μέτρων, έχει χωρητικότητα 355.000.000 κυβικά μέτρα.
Κατασκευάστηκε σε απόσταση 20 χιλιομέτρων σε ευθεία γραμμή απο τις εκβολές του Πηνειου στο Ιόνιο Πέλαγος.
Εδράζεται κυρίως σε αμμοχάλικο(κροκάλα), αλλά υπάρχει και ένα διάφραγμα οπλισμένο απο σκυρόδεμα (μπετόν), τοποθετημένο 85 μέτρα ανάντη (προς τα άνω) προς τον άξονα του φράγματος, ώστε να παρεμποδίζονται σημαντικές διηθήσεις δια της θεμελιώσεώς του.
Είναι το μεγαλύτερο φράγμα της Ευρώπης και αποτέλεσε για την εποχή του ένα κατασκευαστικό άθλο.
Σήμερα όμως αξιότιμοι κύριοι, ποια είναι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Φράγμα;
Παρακολουθείται και ελέγχεται όπως πρέπει για την συμπεριφορά του και λαμβάνονται προληπτικά μέτρα;
Το σύστημα λειτουργίας και καθαρισμού των υδραυλικών παροχών του, σε τί κατάσταση βρίσκεται;
Το θυρόφραγμα του υπερχειλιστή λειτουργεί σωστά;
Η κεντρική θυρίδα που βρίσκεται κάτω από τον πύργο του Φράγματος, λειτουργεί;
Άν ο φετινός Χειμώνας είναι έντονα βροχερός με ακραία καιρικά φαινόμενα, που μπορεί να έχει ώς αποτέλεσμα να εισρεύσουν τεράστιες ποσότητες νερού στην τεχνητή λίμνη και να υπερπληρωθεί, τι θα κάνουμε;
Έχετε φροντίσει, ώστε ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός του Φράγματος, να συντηρείται σωστά;
Έχει γίνει μελέτη, ώστε να γνωρίζουμε τις δομικές αντοχές του, σε περίπτωση ενός ισχυρού σεισμού για παράδειγμα;
Έχετε σκεφτεί να αναθέσετε τον έλεγχο και την συνεχή παρακολούθηση του Φράγματος σε έναν επιστημονικό φορέα, όπως είναι το Πολυτεχνείο της Αθήνας, ή άλλο, όπου έχουν μεγάλη γνώση και εμπειρία σε τέτοιου είδους φράγματα;
Έχετε προχωρήσει σε οριοθέτηση ποταμών και χειμάρρων, ώστε να δρομολογηθούν τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα;
Έχετε φροντίσει ώστε να υπάρχει η κατάλληλη χρηματοδότηση, ώστε να είναι εφικτά, όλα τα ανωτέρω;
Αξιότιμοι κύριοι, πεπεισμένος ότι οι ανησυχίες μας είναι και δικές σας, και με δεδομένο ότι θα λάβουμε σύντομα απάντηση σε όλα τα ανωτέρω σημαντικά, σας ευχαριστώ θερμότατα εκ των προτέρων.
Με βαθύτατη εκτίμηση και απεριόριστο σεβασμό.
Δημάκης Νικόλαος»