Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Προκαταρκτική έρευνα για δημοσίευμα σχετικά με «πυρηνικό ριφιφί» στο ΑΠΘ

Share

Προκαταρκτική έρευνα για δημοσίευμα σχετικά με «πυρηνικό ριφιφί» στο ΑΠΘ, από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, παρήγγειλε ο εισαγγελέας ποινικής δίωξης Δημήτρης Σμυρνής , σχετικά με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» σύμφωνα με το οποίο έγινε ” απόπειρα επίθεσης με αλυσοπρίονο στον υπόγειο χώρο της Φυσικομαθηματικής Σχολής όπου βρίσκεται πυρηνικός αντιδραστήρας φαίνεται να σημειώθηκε πριν από μερικά εικοσιτετράωρα από κουκουλοφόρους καταληψίες του ΑΠΘ, με κίνδυνο έκλυσης ποσότητας ραδιενέργειας από ράβδους ουρανίου ή από ειδική συσκευή νετρονίων”.

Η εισαγγελική παραγγελία ζητά να διερευνηθούν τα αδικήματα, όπως διακεκριμένη φθορά πράγματος που χρησιμοποιείται για κοινό όφελος, κοινώς επικίνδυνη βλάβη (κατά συναυτουργία) από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για ανθρώπους και σοβαρή διατάραξη λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας (κατά συναυτουργία).

Οι Πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ, με αφορμή σημερινό δημοσίευμα εξέδωσαν την ακόλουθη ανακοίνωση:

Στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ λειτουργεί μικρής κλίμακας πυρηνική διάταξη, η οποία χρησιμοποιείται καθαρά για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Δεν τίθεται θέμα διαρροής ραδιενεργού υλικού, ούτε ανάφλεξης, διότι δεν μπορεί να φτάσει ποτέ λόγω φύσης σε κατάσταση κρισιμότητας.
Υπόκειται σε όλους τους απαραίτητους ρυθμιστικούς ελέγχους από τις αρμόδιες αρχές, με ετήσιους επιτόπιους ελέγχους για την πληρότητα των προδιαγραφών λειτουργίας και χρήσης.
Τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας και φυλάσσεται σε χώρο ο οποίος έχει θωρακισμένη πόρτα και υπάρχει συναγερμός. Ουδέποτε παραβιάστηκε ή επιχειρήθηκε να παραβιαστεί ο χώρος όπου φυλάσσεται η διάταξη αυτή.

Υπουργός Παιδείας: Η παραβίαση ενός λουκέτου του εργαστηρίου έγινε πριν από λίγους μήνες

Καμία έκρηξη ή διαρροή δεν προκαλεί ο “πυρηνικός” αντιδραστήρας στο ΑΠΘ που άγνωστοι επιχείρησαν να σπάσουν το λουκέτο του εργαστηρίου, δήλωσε νωρίς το πρωί στο mega ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, με αφορμή σημερινό σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ σύμφωνα με το οποίο έγινε ” απόπειρα επίθεσης με αλυσοπρίονο στον υπόγειο χώρο της Φυσικομαθηματικής Σχολής όπου βρίσκεται πυρηνικός αντιδραστήρας φαίνεται να σημειώθηκε πριν από μερικά εικοσιτετράωρα από κουκουλοφόρους καταληψίες του ΑΠΘ Με κίνδυνο έκλυσης ποσότητας ραδιενέργειας από ράβδους ουρανίου ή από ειδική συσκευή νετρονίων”.

Ο υπουργός Παιδείας υποστήριξε ότι η παραβίαση ενός λουκέτου του εργαστηρίου έγινε, από κάποιους , πριν από λίγους μήνες.

Ολόκληρη η δήλωση του υπουργού Παιδείας

Ειδικότερα ο υπουργός Παιδείας δήλωσε τα εξής:

“Μίλησα και με τον Πρύτανη του ΑΠΘ κι επιβεβαίωσα αυτό που ήξερα . Μιλάμε για ένα περιστατικό το οποίο έχει γίνει προ μηνών . Δεν είναι κάτι το οποίο έχει γίνε τις τελευταίες ημέρες . Υπάρχει ένας αντιδραστήρας για πειράματα σε υπό κρίσιμη κατάσταση. Μη φανταστείτε ότι είναι κάτι το οποίο μπορεί να προκαλέσει έκρηξη ή διαρροή ραδιενέργειας . Είναι εκεί από το 1971 κι έγινε παραβίαση ενός λουκέτου από κάποιους πριν από λίγους μήνες , αλλά μιλάμε γα ένα χώρο πολύ καλά φυλασσόμενο, που έχει συναγερμό , που έχει πολλαπλές εισόδους. Δικαιολογεί απολύτως αυτό που συμβαίνει , δηλαδή ότι η πολιτεία, η αστυνομία παρεμβαίνει όπου και όποτε χρειάζεται , διότι για εμάς η εποχή της ανομίας χωρίς συνέπειες στα Πανεπιστήμια έχει παρέλθει . Γιαυτό ακριβώς το λόγο πρέπει να παρεμβαίνουμε όπου και όποτε χρειάζεται για να πάει η κατάσταση εκεί που πρέπει στα ελληνικά δημόσια Πανεπιστήμια”.

Διαβάστε περισσότερα

Άλλες ειδήσεις