Πρόγραμμα Δακοκτονίας ΔΑΟΚ Ηλείας

Ο ΔΑΟΚ Ηλείας με ανακοίνωσή του μας ενημερώνει ότι αύριο Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023 συνεχίζεται το Πρόγραμμα Δακοκτονίας στην Ηλεία.

Ανακοίνωση ΔΑΟΚ Ηλείας

Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας ανακοινώνεται ότι στο πλαίσιο εφαρμογής του Προγράμματος Δακοκτονίας 2023 ξεκινούν οι δολωματικοί ψεκασμοί για αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς, που είχαν σταματήσει λόγω των υψηλών θερμοκρασιών στις παρακάτω Τοπικές Κοινότητες:

Πέμπτη, 27 Ιουλίου 2023

Τομέας 17 : Λαστέικα, Άγιος Γεώργιος, Αμπελώνας, Κολύρι & Πύργος

Τομέας 20 : Αλφειούσα, Επιτάλιο, Αγρίδι, Ανεμοχώρι & Ράχες

Τομέας 21 : Ξηροχώρι, Ζαχάρω, Σχίνοι, Αρήνη, Ροδινά, Κακόβατος, Καλίδονα, Νεοχώρι & Ταξιάρχες

Επίσης, ενημερώνει τους ελαιοπαραγωγούς ότι την Πέμπτη, 27 Ιουλίου ξεκινά και ο 1ος δολωματικός ψεκασμός στις παρακάτω Τοπικές Κοινότητες:

Τομέας 14 : Λυγιά, Βαρθολομιό, Μάχου, Δήμητρα & Καλύβια Μυρτουντίων

Τομέας 15 : Αμαλιάδα & Καρδαμάς

Τομέας 21 : Νέα Φιγαλεία

Επισημαίνεται ότι από τους ελέγχους που έχουν πραγματοποιηθεί, παρατηρείται μειωμένη και ανομοιόμορφη καρπόδεση σε αρκετές από τις παραπάνω Τοπικές Κοινότητες και κατά τόπους ακαρπία.

Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή από τους ελαιοπαραγωγούς στις περιοχές με χαμηλά ποσοστά καρποφορίας, δεδομένου ότι σε αυτές, η αποτελεσματικότητα των δολωματικών ψεκασμών του προγράμματος είναι αμφίβολη και ως εκ τούτου θα χρειαστεί να επέμβουν και με ιδία μέσα, ενεργώντας πάντα υπό την καθοδήγηση των τεχνικών τους συνεργατών.

Η ακριβής ημερομηνία ψεκασμού θα αναφέρεται στις σχετικές ανακοινώσεις που θα αναρτηθούν στις κατά τόπους Τοπικές Κοινότητες.

Επισημαίνουμε ότι:

Το πρόγραμμα ψεκασμών του κάθε ψεκαστικού συνεργείου θα είναι αναρτημένο σε πίνακες ανακοινώσεων και σε καφενεία των Τοπικών Κοινοτήτων, με ευθύνη των αναδόχων, ώστε να λάβουν γνώση οι ελαιοπαραγωγοί.

Οι ελαιοπαραγωγοί υποχρεούνται κατά τις ημέρες των ψεκασμών να έχουν ανοικτά τα λιοστάσια τους για να υπάρχει πρόσβαση των συνεργείων ψεκασμού και να διατηρούν τα λιοστάσια τους καθαρά και προσβάσιμα.

Λιοστάσια κλειστά, με υψηλή αυτοφυή βλάστηση, χωρίς πρόσβαση για γεωργικό ελκυστήρα (ή για ψεκαστές όπως προβλέπεται) δεν θα ψεκάζονται.

Οι ελαιοπαραγωγοί παρακαλούνται να παρευρίσκονται στα λιοστάσια τους τις ημέρες των ψεκασμών για να καθοδηγούν τα συνεργεία ψεκασμού. Να αναφέρουν στην Υπηρεσία οποιοδήποτε πρόβλημα υποπέσει στην αντίληψή τους.

Σε λιοστάσια στα οποία υπάρχουν ζώα (πρόβατα, ιπποειδή) δεν θα γίνεται ψεκασμός. Αυτά πρέπει να απομακρύνονται πριν την ημερομηνία ψεκασμού από τον ιδιοκτήτη τους.

Οι μελισσοκόμοι θα πρέπει να μεριμνήσουν για την προστασία των μελισσοσμηνών.

Οι βιοκαλλιεργητές οφείλουν, να οριοθετούν με διακριτό τρόπο τους ελαιώνες τους, ώστε να αποφευχθεί πιθανός ανεπιθύμητος ψεκασμός.

Κατά τον ψεκασμό θα διασπείρονται 300m3 περίπου ψεκαστικού διαλύματος ανά ψεκαζόμενο δέντρο κανονικής ανάπτυξης.

Θεωρούμε ότι η παρουσία των παραγωγών στα λιοστάσια τους συμβάλλει τα μέγιστα στον έλεγχο και στην επιτυχία της εφαρμογής του Προγράμματος Δακοκτονίας.

Κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό οι παραγωγοί να μεριμνήσουν για την παρακολούθηση του δολωματικού ψεκασμού στα λιοστάσια τους, από τα συνεργεία ψεκασμού του Προγράμματος Δακοκτονίας, για την καλή εφαρμογή των ψεκασμών. Να γνωστοποιούν στην Υπηρεσία οπουδήποτε πρόβλημα υποπέσει στην αντίληψη τους.

Για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία οι ελαιοπαραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας τηλ. 26213 60170, 163.

 

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΜΙΚΕΟΓΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΓΕΩΠΟΝΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *