Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024

Ποινή φυλάκισης 30 μηνών στον πρώην αρχηγό της Πυροσβεστικής για τις πυρκαγιές στο Μάτι

Share

Ποινή φυλάκισης 2 ετών και 6 μηνών με τριετή αναστολή, επιβλήθηκε, στον πρώην αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλη Ματθαιόπουλο, για τις πιέσεις που άσκησε στον πραγματογνώμονα για τις πυρκαγ ξέσπασαν σε χειροκροτήματα την ώρα της εκφώνησης της απόφασης, για τη ποινή που του επιβλήθηκε, ενώ το δικαστήριο του επιδίκασε και δικαστικά έξοδα 1.000 ευρώ.

Ο Β. Ματιαιόπουλος δεν ήταν παρών στη διαδικασία ούτε στην απολογία του. Αντ’ αυτού αναγνώστηκε δήλωση του στην οποία αποδέχθηκε τις σε βάρος του κατηγορίες:  «Επιθυμώ να δηλώσω ότι αποδέχομαι την κατηγορία για απόπειρα παράνομης βίας και εκφράζω την ειλικρινή συγγνώμη μου για την ανωτέρω πράξη προς τον Δ. Λιότσιο και ενώπιον του δικαστηρίου», αρνούμενος την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος.

Στην ίδια δήλωση ο κ. Ματθαιόπουλος τόνισε πως δεν θα ήθελε η απουσία του από το δικαστήριο να εκληφθεί ως ασέβεια.

Ο πραγματογνώμονας, Δ. Λιότσιου κατέθεσε νωρίτερα κάποια ερωτήματα προς το ΕΣΚΕ συναντώντας αντιδράσεις από Ματθαιόπουλο και ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου είπε: δηλαδή δεν είχα δικαίωμα σύμφωνα με το διοριστήριο να κάνω τέτοια ερωτήματα. . Όταν τυγχάνε να βρεθούμε μου έλεγε «τι μαλακίες ζητάς, θα μπλέξεις, πρόσεχε μην πάθεις κανένα κακό, «άμα τα βάλω με το δασαρχείο θα μου ανοίξουν τον κ…» και άλλα».

Μάλιστα, επεσήμανε ότι τον Ιούλιο του 2018 συναντήθηκε με τον τότε προϊστάμενο του Βασίλη Ματθαιόπουλο που του ζήτησε να μην συντάξει την πραγματογνωμοσύνη σύμφωνα με πραγματικά γεγονότα, αλλά να αποδώσει ευθύνες στην άναρχη δόμηση της πόλης.

Όπως κατέθεσε στην συνέχεια και το επόμενο διάστημα οι αντιδράσεις συνεχίστηκαν, ενώ υπήρξαν και απειλές: «πρόσεξε τι γράψεις, θα πάθεις κακό, θα σε στείλουμε στη Σάμο ή στην Κω και στην πρώτη φωτιά δε θα μου σηκώνει εναέρια, ότι το ότι συνέβη στην πυρκαγιά της Μάνης και στα Κύθηρα και ότι έτσι γίνονται τα παιχνίδια».

Μάλιστα απαντώντας σε σχετική ερώτηση του προέδρου ο μάρτυρας είπε πως δεν δέχθηκαν «μόνο μπούλινγκ» αλλά «ευθέως απειλή

Παρά τις απειλές, ο μάρτυρας συνέχισε το έργο του με την βοήθεια του τότε προϊσταμένου της εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλ. Ζαγοραίος, ο οποία τον διαβεβαίωσε ότι θα προστατευθεί. «Μετά από όλο αυτό με καλεί ο ανακριτής Μαρνέρης, όπου επί δύο χρόνια έκανε καλή έρευνα και χάρη σε αυτόν έφτασε αυτή η υπόθεση εκεί που έφτασε. Δεν θα έφτανε. Όλη η παρέμβαση που έγινε ήταν μόνο και μόνο για να θαφτεί η υπόθεση» εξήγησε ο μάρτυρας.

Εισαγγελέας: Σας είχε ζητήσει να δηλώσετε αποχή και από πραγματογνώμονας;

Μάρτυρας: Ναι.

Πρόεδρος: Είχε συμφέρον προσωπικό;

Τέλος, ανέφερε ότι υπήρχε ο απαιτούμενος χρόνος για την απομάκρυνση των πολιτών.

Πηγή: dimosio.gr

Διαβάστε περισσότερα

Άλλες ειδήσεις