Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου 2024

Πέτρος Τασιός: Ρήξη ΗΠΑ-Τουρκίας & η Ελλάδα 

Share

Ο Πέτρος Τασιός (video) μιλάει για τη ρήξη ΗΠΑ – Τουρκίας η Ελλάδα.

Πέτρος Τασιός: Στο σενάριο ρήξης ΗΠΑ-Τουρκίας η Ελλάδα αναδεικνύεται σε χώρα πρώτης γραμμής, αλλά…

Με τον δημοσιογράφο Λάμπρο Καλλαρύτη συζήτησε ο διεθνολόγος Πέτρος Τασιός, την εβδομάδα που πέρασε για τον ρόλο της χώρας μας στην διεθνή σκηνή!

Στη συνέντευξή (08-01-2024) ο διεθνολόγος, με ειδίκευση στην αμερικανική εξωτερική πολιτική αναλύει τις εξελίξεις στην περιοχή σε σχέση με το διπλωματικό και στρατηγικό μπρα ντε φερ ΗΠΑ-Τουρκίας.

Σημειώνει ότι και μεταψυχροπολεμικά η Τουρκία συνέχισε να αποτελεί «κράτος- κλειδί» για τον αμερικανικό σχεδιασμό, αλλά τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι η Άγκυρα βρίσκεται αμετάκλητα σε ευρασιατική πορεία απομάκρυνσης και αυτονόμησης.

Το νομοθετικό σώμα, δεξαμενές σκέψεις και επιδραστικοί αρθρογράφοι όπως ο Μάικλ Ρούμπιν έχουν αλλάξει πλέον θέση και τηρούν από επιφυλακτικοί έως ανοιχτά αρνητική στάση απέναντι στην Τουρκία, εν αντιθέσει με μεγάλα τμήματα της βαθιάς γραφειοκρατίας του State Department, του Πενταγώνου και του Λευκού Οίκου που δυσκολεύονται να αποδεχθούν τα νέα δεδομένα και πορεύονται με το παλαιό αφήγημα.

Τονίζει ότι παρόλα αυτά οι Αμερικανοί έχουν βγάλει τα σενάριά τους συμπεριλαμβανομένου εκείνου περί πλήρους ρήξης και αποκοπή της Τουρκίας από τις Δυτικές δομές.

Αν αυτό συμβεί ανοίγει ο δρόμος για ανατροπή του «χάρτη» και ανάδειξη της Ελλάδας σε «χώρα- κλειδί» και πρώτης γραμμής.

Παράλληλα οι ΗΠΑ έχουν δυσκολία να διαχειριστούν την κρίση στη Μέση Ανατολή ενώ βρίσκονται ήδη σε εκλογική χρονιά με ό,τι εσωτερικές συνέπειες μπορεί να έχει αυτό.

Πηγή: NewsFireGR

Διαβάστε περισσότερα

Άλλες ειδήσεις