Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου 2024

Τρίτη απόπειρα αποκατάστασης της Μαρίνας μικρών σκαφών

Share

Τρίτη απόπειρα αποκατάστασης της Μαρίνας μικρών σκαφών στην Πάτρα.

Ανασκευή και αποκατάσταση Μαρίνας μικρών σκαφών: προσπάθεια τρίτη. Για ακόμα δύο εβδομάδες ο Δήμος Πατρέων θα δέχεται προσφορές από εξειδικευμένες τεχνικές εταιρείες για να αποκατασταθεί η σημερινή μαρίνα της πόλης που δέχθηκε σημαντικά πλήγματα από την κακοκαιρία του Νοεμβρίου 2021.

Στο Δήμο Πατρέων πιστεύουν ότι αυτή τη φορά θα ξεπεραστεί κάθε εμπόδιο, θα κατατεθούν προτάσεις και μέχρι τις αρχές καλοκαιριού θα ξεκινήσουν τα έργα που δεν προβλέπεται να διαρκέσουν για αρκετό διάστημα.

Ο προϋπολογισμός του διαγωνισμού ανέρχεται περίπου στις 800.000 ευρώ, ποσό το οποίο ξεπερνά κατά περίπου 100.000 ευρώ την έκτακτη κρατική επιχορήγηση που είχε δοθεί.

Για την αποκατάσταση ο Δήμος είχε προχωρήσει τις διαδικασίες του διαγωνισμού δύο φορές, με την πρώτη να μην καταγράφεται ενδιαφέρον από εργολάβο και τη δεύτερη να μην προχωρά επειδή προκλήθηκαν επιπλέον ζημιές από νέα πρόσφατη κακοκαιρία.

Μάλιστα, σε πρόσφατη παρέμβασή του ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, με αφορμή τη συζήτηση για τη Μαρίνα mega yacht που σχεδιάζει ο ΟΛΠΑ, επισήμανε ότι η δημοτική αρχή θα «αξιοποιήσει τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις, άλλωστε προχωρά στη διαμόρφωση της Μαρίνας, με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση να είναι σε εξέλιξη.

Μέχρι 20 Φεβρουαρίου, θα έχουμε ανάδοχο στην πρώτη φάση κατασκευών».

Ωστόσο, το θέμα της υφιστάμενης μαρίνας της πόλης θα έπρεπε να εξετάζεται πιο σφαιρικά και αυτό διότι η περιοχή λογίζεται ως μαρίνα μόνο στις σκέψεις των Πατρινών.

Όπως έχει παρουσιάσει η «Π» και στο πρόσφατο παρελθόν, η περιοχή της μαρίνας θεωρείται από το υπουργείο Οικονομικών ως απλή… παραλία επειδή δεν έχει αδειοδοτηθεί.

Το ίδιο ισχύει και για τα παρακείμενα καταστήματα εστίασης αλλά και τα υπόλοιπα κτίσματα της περιοχής.

Γι’ αυτό τον λόγο ο Δήμος Πατρέων έχει συντάξει ένα φάκελο για τη νομιμοποίηση όλης της περιοχής.

Όπως εξήγησε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού Στέλιος Σταματίου στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο, αν και ο φάκελος έχει κατατεθεί από τον Ιούλιο και θεωρείται υπερπλήρης, ακόμα δεν έχει υπάρξει απάντηση από το υπουργείο Περιβάλλοντος παρά τις τρεις υπενθυμίσεις που έχουν σταλεί από τον Δήμο.

Μάλιστα, η καθυστέρηση οφείλεται στο ότι έχει αλλάξει ένας υπάλληλος από το αρμόδιο γραφείο του υπουργείου!

Πάντως, ο κ. Σταματίου έδειξε αισιόδοξος ότι οι γνωμοδοτήσεις των υπουργείων Περιβάλλοντος και Εθνικής Αμυνας θα είναι θετικές.

Τότε, ο φάκελος νομιμοποίησης θα επιστρέψει στο υπουργείο Οικονομικών και εκεί θα κριθεί η νομιμότητα των κατασκευών.

Αν όλα κριθούν νόμιμα, τότε όλα καλά. Αν κάποια κτίρια δεν κριθούν νόμιμα, τότε θα χρειαστεί τροποποίηση της μελέτης χωροθέτησης και να σταλεί ξανά στο υπουργείο Τουρισμού.

Αφού ολοκληρωθούν οι δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες, τότε θα μπορούν να εκτελούνται επισκευές και κατασκευές στην περιοχή.

Πηγή: ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Άλλες ειδήσεις