Καλαματιανός για αγροτικές αποζημιώσεις πυρόπληκτων

Παρέμβαση του Διονύση Καλαματιανού στη Βουλή για το Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα: «Ζωτικής σημασίας η κατασκευή σύγχρονου αυτοκινητόδρομου»

Την αναγκαιότητα κατασκευής ενός σύγχρονου Οδικού Άξονα «Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα» αναδεικνύει με ερώτησή του προς τον αρμόδιο Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών ο Διονύσης Καλαματιανός.
Όπως επισημαίνει ο Ηλείος Βουλευτής και αναπλ. Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πρόκειται για ένα κρίσιμο έργο υποδομής για τους νομούς Ηλείας και Μεσσηνίας, το οποίο εκτός από οδική ασφάλεια στους διερχόμενους οδηγούς, θα προσδώσει έντονη αναπτυξιακή προοπτική στην ευρύτερη περιοχή, που διακρίνεται για το έντονο πολιτιστικό – πολιτισμικό αποτύπωμα και τον πρωτογενή τομέα της.

Ειδικότερα, η κατασκευή του «Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα» μπορεί να διευκολύνει την πρόσβαση σε μνημεία και σημεία αναφοράς της Νότιας Ηλείας, όπως είναι η Αρχαία Ολυμπία, η περιοχή της Λίμνης Καϊάφα και ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα, καθώς και άλλα τουριστικά αξιοθέατα, αναδεικνύοντάς τα περαιτέρω.

Όπως αναφέρει στην ερώτησή του ο κ. Καλαματιανός, από το συνολικό έργο του αυτοκινητόδρομου «Ολυμπία Οδός», το 2013 απεντάχθηκε το τμήμα «Πάτρα – Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα». Για τον αυτοκινητόδρομο «Πάτρα – Πύργος», το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ακύρωσε τις εργολαβίες που το κατασκεύαζαν και αποφάσισε, χωρίς διαγωνισμό, με απευθείας ανάθεση, την εκ νέου ένταξή του στην παραχώρηση «Ολυμπία Οδός». Ενώ, λοιπόν, το έργο θα ολοκληρωνόταν το 2023 και χωρίς διόδια, πλέον, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του αρμόδιου Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών η ολοκλήρωσή του μετατίθεται για το 2025. Σε αυτό θα πρέπει να συνυπολογιστεί το επιπλέον κόστος εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, που θα τα πληρώσουν οι διερχόμενοι πολίτες για διόδια και αποζημιώσεις σε εργολαβίες που το κατασκεύαζαν.

Σχετικά με το υπόλοιπο τμήμα «Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα», δεν υπάρχει καμία ουσιαστική εξέλιξη. Αν και αυτό το τμήμα επανεντάχθηκε θεωρητικά στη σύμβαση παραχώρησης της «Ολυμπίας Οδού», εδώ και έξι τουλάχιστον μήνες δεν έχει παρουσιαστεί κανένα σχέδιο για την υλοποίησή του. Επιπλέον, πρέπει να αναφερθεί ότι για το «Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα» ήδη υπήρχαν κατασκευαστικές και περιβαλλοντικές μελέτες, πριν από την απένταξή του το 2013. Ωστόσο, δεν φαίνεται να έχει προχωρήσει ούτε καν η διαδικασία της απαραίτητης επικαιροποίησής τους.

Ο κ. Καλαματιανός θέτει προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών τα εξής ερωτήματα: 

Υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο για την υλοποίηση ενός σύγχρονου Οδικού Άξονα «Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα» και αν ναι, ποιο είναι αυτό;

Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί μέχρι στιγμής το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σχετικά με το ανωτέρω έργο;

Θα επικαιροποιηθούν οι ήδη υπάρχουσες κατασκευαστικές και περιβαλλοντικές μελέτες; Εάν όχι, θα προβείτε σε νέες μελέτες και ενδεχομένως σε νέα χάραξη;
Είναι σαφές πως το υφιστάμενο οδικό δίκτυο στο «Πύργος – Καλό Νερό –  Τσακώνα» εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τους διερχόμενους οδηγούς.

Είναι, λοιπόν, απαραίτητο να δρομολογηθεί άμεσα η υλοποίηση ενός σύγχρονου Οδικού Άξονα που θα προσδώσει οδική ασφάλεια και έντονη αναπτυξιακή διάσταση. Που θα αναδείξει τα μνημεία και τα αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής και θα εξυπηρετήσει πέραν όλων των άλλων μεταφορικών αναγκών, εμπορικούς και τουριστικούς σκοπούς. Δυστυχώς, όμως, η κυβερνητική αδιαφορία έχει υποθηκεύσει και αυτό το ζωτικό έργο υποδομής για την Ηλεία.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *