«Έχει ο καιρός γυρίσματα», λέει η παροιμία. Αυτό φαίνεται πως θα συμβεί αυτόν τον χειμώνα στη Γερμανία. Το ζήτημα της πρόσβασης σε μετρητά είναι ένα από τα ζητήματα που η κυβέρνηση της Γερμανίας εξετάζει πώς θα αντιμετωπίσει, σε περίπτωση μπλακ άουτ το επόμενο διάστημα.
Όσο περνάει ο καιρός και ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, γίνεται εμφανές ότι η Γερμανία είναι το κράτος που χάνει τα περισσότερα στον οικονομικό τομέα αμέσως μετά την Ουκρανία.
Το φθηνό φυσικό αέριο του Πούτιν που έδινε μεγάλο πλεονέκτημα στην γερμανική βιομηχανία, είναι πια παρελθόν και τα πράγματα συνεχίζουν να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο.
Αν και οι γερμανικές αρχές έχουν υποβαθμίσει δημοσίως ένα τέτοιο ενδεχόμενο, σύμφωνα με το Reuters γίνονται συζητήσεις και καταστρώνονται σχέδια αντιμετώπισης, γεγονός που δείχνει πόσο σοβαρά λαμβάνεται υπόψιν η απειλή.
Γίνεται ακόμα φανερό ότι καταβάλλεται προσπάθεια ώστε ο κρατικός μηχανισμός να είναι προετοιμασμένος για διακοπές ρεύματος που μπορεί να προκληθούν από την εκτίναξη ενεργειακού κόστους ή ακόμα και από σαμποτάζ.
Ιδιαίτερη ανησυχία φαίνεται να προκαλεί ο τραπεζικός τομέας και κατά πόσο θα είναι δυνατή η χωρίς εμπόδια πρόσβαση σε μετρητά. Οι γερμανικές χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές ανησυχούν ότι οι τράπεζες δεν είναι πλήρως προετοιμασμένες για μεγάλες διακοπές ρεύματος και θεωρούν αυτό το γεγονός ως ένα νέο, απρόβλεπτο μέχρι πρότινος κίνδυνο, δήλωσε αξιωματούχος με άμεση γνώση του θέματος.
Στον ορίζοντα το capital controls
Μια κοινοβουλευτική έκθεση πριν από μια δεκαετία προειδοποιούσε για «δυσαρέσκεια» και «επιθετικούς διαπληκτισμούς» σε περίπτωση που οι πολίτες δεν μπορούσαν να έχουν στα χέρια τους μετρητά σε περίπτωση μπλακ άουτ.
Εάν γίνει μπλακ άουτ, μια επιλογή για τις αρχές θα μπορούσε να είναι είναι η επιβολή capital controls, δήλωσε μία πηγή στο Reuter
Τα σχέδια που είναι στο τραπέζι περιλαμβάνουν την Bundesbank, την κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, να συσσωρεύει επιπλέον δισεκατομμύρια για να αντιμετωπίσει την αύξηση της ζήτησης και πιθανά όρια στις αναλήψεις.
Οι αξιωματούχοι και οι τράπεζες εξετάζουν επίσης τον τρόπο διανομής, συζητώντας, για παράδειγμα, την πρόσβαση κατά προτεραιότητα στα καύσιμα για τους μεταφορείς μετρητών.
Στις συζητήσεις σχεδιασμού συμμετέχουν η κεντρική τράπεζα, η ρυθμιστική αρχή της χρηματοπιστωτικής αγοράς BaFin και πολλές ενώσεις του χρηματοπιστωτικού κλάδου, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters.
Πύργος: Ο Γ. Κονταξής «ξεγυμνώνει» τα επιχειρήματα Αργυρόπουλου για δημοτικό φωτισμό